Vad är billigast att bo i? Lägenhet eller hus?

Mya1 +1
Hej. Jag funderar över vad som är billigast att bo i. Jag bor hemma och ska spara tills jag är 25 och är 21 nu. Jag ska bo helt själv och har ingen sambo. Lägenhet eller hus? Lägenheter kostar högst här en 2:a 4500:-/mån och billigare 2:or kan man hitta i grannkommunen som runt 3000-4000 har jag sett. När det gäller hus så tittar jag på det billigaste priset eftersom jag inte behöver ha så stort hus.

ett enplans eller tvåplans med högst 3,4 rum. sen ska man ju renovera allt lite invändigt och utvändigt om man skulle vilja flytta och få huset för ett bra pris. el kostar väl lite när man bor i hus med? elen ingår ju i hyran när man hyr lägenhet. sen är det mer attt göra när man bor i hus men det får man räkna med :)

vilket tror n är billigast och som jag spar mest pengar på? att bo i lägenhet eller hus?

20 svar

Tottin +1
Lägenhet så klart. Såvida du inte kan köpa ett hus för typ 10 000kr då. Men hyr du lägenhet vet du alltid vad det kommer kosta. Går något sönder får din hyresvärd fixa det. Bor du i hus får du köpa nytt kylskåp och måla om fasaden osv själv.
Tottin +1
Men vill du gärna bo i hus ska du ju göra det om du känner att du har tid och pengar för det.
SandraLind +1
Hus skulle jag säga är billigast. Med lägenhet har du en fast kostnad på 3-5000 varje månad, och lägger du undan det när du bor i hus så har du råd med alla reparationer och mer.
Sen ökar nästan alltid hus i värde, så har du tur så bor du allra minst gratis om du räknar med det :)
Min mamma skrattar åt mig och mina kompisar som hyr i alla fall ;)
Mya1 +1
Till @Tottin

ok. jag vet ärligt talat inte. för mig spelar det ingen roll om jag bor i hus eller lägenhet men det enda jag vill göra och det är att bo så billigt som möjligt så jag sparar så mycket pengar som möjligt varje månad framöver!! inget annat! de säger att i min familj att det är billigare och bo i hus, jag behöver inte ha så stort och att jag får pengarna tillbaka om jag skulle sälja och flytta. men det undrar jag om det är billigare att bo i hus? vad kostar elen t.ex om man bor i ett litet hus?

elen ingår väl i hyran om man hyr lägenhet? lägenhet här omkring går på 4500:- varje månad och om man hyr lägenhet i grannkommunen och bor i huvudorten så bor det runt 17.000 där och 17.000 bor det i orten och inte i hela grannkommunen. och där kan man få en tvåa lite billigare, som lägst 2500:- och som mest 6500:-. men då är det lite längre att åka till jobbet då det är 5 min ifrån om jag bor i stället med 1800 pers och 30 km ifrån jobbet om jag bor i stället med 17.000 pers.

om jag flyttar senare och säljer huset och vill sälja det för ett bra pris så måste jag ju renovera lite både invändigt och utvändigt. om jag bor i lägenhet så kostar möbler runt 50.000:- men bor jag i hus så går det på det dubbla med både möbler och renovering så runt 100.000:-. Dom billigaste husen här omkring går på runt 200.000. och sen är det ute på landsbygden med och där ena stället min familj säger jag kan köpa hus bor runt 100 personer och då får man ta bilen till allt. finns ingen affär eller någonting där. Det andra stället jag kunde köpa hus (enligt min familj) är största orten i kommunen och där bor det 1800 pers med 2 matffärer, inga andra affärer, 3 bensinmacker och 1 skola och där får man ta bilen lite mindre än det första stället på 100 pers men man får ändå åka när man ska handla och så om man bor i stället med 1800 pers. sen säger min familj att om man bor i lägenhet så lägger man ut varje månad 4500:- men om man bor i hus så lägger man inte så mycket varje månad och man får pengarna tillbaka om man säljer huset.
SandraLind +1
Dessutom är det nästan gratis att köpa hus där du bor, jag har inte ens råd med insatsen till en tvåa här för de pengarna.. Så köp hus tycker jag, låter jättekul att ha :D
Aceton +1
Hyresrätt är billigast på kort sikt, men på lång sikt är det bättre att KÖPA, oavsett om det är en lägenhet eller ett hus. En hyresrätt kan man aldrig gå med vinst, man betalar bara hyra efter hyra och får bo där. När man köpt en bostad betalar man viss amortering och en avgift (som är billigare än om du skulle haft en motsvarande hyresrätt av samma värde), samt att man betalar av på lånet.

Alla bostäder går upp i värde om man väntar tillräckligt länge, och när man då säljer den får man tillbaka allt det man betalat av under tiden man bott där. Man har då råd att flytta till något finare, osv osv. Kallas att göra bostadskarriär.

Har inte ork att förklara bättre just nu, haha. Google it!
SandraLind +1
Till @Aceton
Bra förklarat!
Klart ett hus låter dyrare som en engångskostnad men har man en hyresrätt så betalar man någon annans amortering och låter dem få behålla värdeökningen och det är inte så kul..
Aceton +1
Gud, blir så provocerad över att det är så billigt att bo på andra ställen i Sverige :/ Studerar 100 % och jobbar som en galning, har lyckats spara ihop 150 k och har turen att mina föräldrar satte mig i bosparkö redan när jag var 5 månader gammal. Och kommer ÄNDÅ inte kunna flytta dit jag verkligen vill fören om ca 3 år. OM jag nu får heltidsjobb efter mina studier, vill säga.
Så HIMLA orättvist!!!!
Tottin +1
Ja på lång sikt är det bättre att bo i hus.

Men måste du skaffa bil och betala massa i bensin förlorar du ju tid och pengar på det. Bilförsäkring är dessutom väldigt dyrt innan man fyllt typ 26.

El ingår sällan, men värme och vatten brukar göra det. Elräkningen brukar inte vara dyr om man bor själv i en lägenhet, räkna med 100-200kr i månaden max.

Det kan ju vara skönt att bara skaffa en lägenhet, bo själv, lära sig vilka kostnader man får, fundera på vad man vill osv. Dumt att köpa ett hus och sedan kanske komma på att nej, jag vill ut och resa i ett år, eller testa att flytta till en annan stad, eller kanske träffa någon som du vill bo med.

Sen får du tänka på att det alltis finns saker att göra i ett hus, tex renovera, klippa gräset, måla, laga saker osv osv.

Kanske inget man vill göra om det ändå inte är ens drömhus.

Till @Mya1
Mya1 +1
Till @Tottin

jag har redan bil tottin och haft det sen januari 2014. betalar runt 2000 i skatt varje år i augusti. lägger mellan 600-1200 i bensin varje månad när jag bor hemma eller mest mellan 600-800 kr. Ja när man har hus får man räkna med att göra lite som måla, klippa kräs, klippa träd och buskar och laga saker. det räknar jag med. kostar inte elen mer än 200kr per månad om man bor själv i hus?

om jag ska köpa hus så ska jag köpa så billigt som möjligt, liten tomt som möjligt, lite buskar och träd och så och helst ett litet 2 plans hus eller ett enplans då jag är höjdrädd om jag ska måla på väggarna på huset :P Bästa vore ett tegelhus egentligen. Mitt föräldrarhem är i tegelhus och det är smidigt då man bara behöver måla runt huset och fönstren och eventuellt buspråk.
Merida +1
Vi betalar 950kr/mån för vårt hus. Sen alla andra kostnader då som sopor/vatten, försäkring och el. Så huset ensamt betalar vi kanske 3 500kr/mån för... :) Men vi har amorteringsfritt bolån = huset är värt mer än vi har i lån.

Sen ska man tänka på att man bör ha 30-50 000kr i buffert till huset om något går sönder. Att ta blancolån blir snabbt dyrt...

Och detta med bil och drivmedel... Det blir så dyrt som man gör det. Köp en liten Micra och man får en utgift på kanske 500kr/mån i skatt och försäkring. Sen kör man ju vad man kör.
Jag har dieselutgifter på 3 000kr och vi har en Volvo V70 D5, -05. Bara skatten är på 6 000kr/år. Försäkringen ensamt ligger på 400kr/mån. Men sen är vi en familj på 3 barn och två vuxna. Och vi vägrar kollektivtrafiken. Åk kl 7 på morgonen och du är hemma igen kl 17 på kvällen. Vilket spädbarn orkar det??

Men med tanke på alla dina andra trådar om hur tafatt och osäker du är TS, så ska du absolut inte under NÅGRA omständigheter ha hus. Du kommer bli blåst av alla som du tar kontakt med. Du kommer förmodligen betala för mycket för huset, glömma försäkra dig för dolda fel, teckna fel försäkringar, hantverkarna kommer ta ut ockerpriser.

Sätt du dig i en lägenhet. Det är det bästa för dig.
Merida +1
Till @Mya1
HAHAHA! Du HAR verkligen noll koll... Vad elräkningen ligger på beror på vad du har för uppvärmning! :'D Har du direktel kan en räkning hamna på 10 000kr, luft luft 2 000kr och när du eldar kanske 1 000kr. Har man varmvattenberedare eller behöver man elda för varmvatten? Har man elpatron till vedpannan eller eldar man bara med ved?
Tottin +1
Som sagt, i en lägenhet där värme och vatten ingår får du räkna med 100-200kr i månader för bara hushållsel, alltså det som tv, kylskåp osv använder.

Vad el i ett hus kostar är omöjligt att svara på.

Till @Mya1
Mya1 +1
Till @Merida
nej merida jag erkänner själv, jag har ingen koll på det och speciellt när man är så ung.
Tottin +1
Vad är det du vill spara pengar till?
Mya1 +1
Till @Tottin
till en lite nyare bil och halvkombi som Volvo V40 eller V50. Sen vill jag ha en rejäl summa sparat på internetbanken :) det kostar att ha bil, om man ska göra nöjen med mera och det är ju väldigt bra och ha lite sparat med. Tror det är kanske bättre om jag bor i lägenhet lite tills jag är 35,40.
Mya1 +1
tänk er dom som flyttade till lägenhet 2 månader efter studenten, köper lite möbler, jobbar, köper massa prylar som en annan inte har råd med och gör massa nöjen året runt. jag menar man behöver inte vara så snål och inte göra något på hela året men 1-2 gånger om året kan man unna sig en resa. sen är det föräldrarna som köpt en bil och som står som ägare på bilen och man bara betalar bensin och inget mer. sen när de gör massa nöjen och jobbar så ska de börja läsa på universitet helt plötsligt och inte jobbar under tiden. hur ska de betala hyran till lägenhet då? vilka jävla prioriteringar vissa gör!!

När jag var 20 år så fick jag spara mig ihop till en bil och köpa den själv, jag står själv som ägare på bilen, jag betalar försäkring, skatt, service, bensin och underhåll av bilen medan vissa får serverat på matbord och betalar bara bensin, kör bilen och föräldrarna betalar bilen, står som ägare på den och massa annat med bilen med. och sen när de skulle ta körkort när de var 18 så sa den personen: "pappa betalar inte mina körlektioner". Och jag tänker: "what??!! vad är det du säger människa??!!". När jag var 18 och tog körkort fick jag ta mina sparade pengar och från studiebidraget till körkortet! det var ingen som betalade mina körlektioner! mår illa när jag tänker på det! det vet jag 1 som gör så. vad tycker ni om sånna?
Merida +1
Tycker inte att du ska köpa ett hus som första bostad när du inte ens vet hur det är att bo i lägenhet.
Mya1 +1
Till @Merida
ok :) nej det tror inte jag heller. bor nog i lägenhet tills jag är 35, 40. har inte tid att bo i hus nu när jag ska plugga samtidigt.
Merida +1
Till @Mya1
Du hade inte haft råd med ett hus i något universum om du pluggat.