Höj kattens värde

benandjerry +1
Jag har verkligen tröttnat på hur folk ser på katter, hur de skänks bort hit och dit. Lägger upp annonser och skriver "ett bra hem till katten är viktigare än pengarna". Jag HATAR det uttrycket och förstår mig verkligen inte på det. Genom att ta en redig slant för sin kattunge så är det förmodligen mer troligt att den kommer till ett bra hem än om man ger bort den gratis till en människa som inte vet vad den ger sig in på!

Det handlar inte om att tjäna pengar, handlar ju om djurets värde och att man kanske ändå känner sig säker på att den kommer till någon som verkligen vill ha den.

Hur ser ni på katters värde?

15 svar

kiko +1
Har faktiskt aldrig tänkt på det men håller med när du uttrycker det så.
benandjerry +1
Det är hemskt! :( Såg nyss en annons där en man började PRUTA på priset på två kattungar! Helt sjukt. Till @kiko
Merida +1
Jag hade två vuxna katter jag skänkte bort. Jag gjorde uppföljningar osv och ena katten hämtade jag hem igen. Tog ett tag att hitta hem till dem men pengarna spelade ingen roll. Jag flängde runt i hela Skåne...

Vissa menar faktiskt vad de skriver! :/
benandjerry +1
Tror tyvärr att det finns få som dig som hade gjort uppföljningar... Vilken tur att du kunde hämta hem den om den hade det dåligt! :( Kattmarknaden är förjävlig.

Tar man en tusenlapp för katten så kan man ändå förvänta sig att den kommer till någon som är beredd på att verkligen ta hand om den, även om det inte är 100% säkert. Till @Merida
mamacitaa +1
Älskar katter. Om jag skaffar kommer jag att adoptera en. Samma om jag skaffar hund.
benandjerry +1
Så himla bra, finns ju så otroligt många hemlösa katter. Till @mamacitaa
Berg +1
Höj DJURENS värde tycker jag. Varför betala för att döda och äta djur? Vi har många hemlösa katter, varför skickas de inte på slakt och kommer till "användning" som många säger..?

De flesta människor är vidriga typer, enda djuret som har något värde i Sverige är Hunden och sedan kommer katten på andra plats.

Ja, jag är vegan, sedan födseln!
benandjerry +1
Håller med men det ena utesluter inte det andra. Till @Berg
Halsdukar +1
Men gud ja verkligen. Kan bli riktigt arg när man er annonser dyka upp på facebook... Jag tycker att kan man inte se samma värd i ens djur som man hade sett i sitt barn ska man inte ha djur. Jag hade gjort allt för min katt, allt. Usch för vissa människor. Speciellt de som skriver "hittar de inget nytt hem snart så avlivas dem". Alltså blir så arg! Har hört det ena och de andra om hur folk behandlar sina katter, helt vanliga svenssons. Varning för obehag. En kille i min gamla klass berättade att de hade avlivat kattungarna som oönskat kom genom att slänga in dem i en stenmur.

En av mina gamla klasskamraters familj avlivade katten för de inte hade råd med den, skyllde på allergi som alla andra. En på mitt gamla jobb fick kattungar oönskat så hotade med att avliva om ingen ville ta hand om dem och sålde dem vidare när de bara var några veckor gamla, vilket man absolut inte får. Det senaste och hemskaste jag hört var på jobbet där en 3-åring (en människa alltså) hade fått i sig T-röd eftersom föräldrarnas bekanta hade hällt det i vattenskålar som det var meningen att katterna skulle dricka av och dö :/

Blev lite lång text men blev så indragen haha. Människan är verklige hemskt. Det som gör mig extra arg är när samhället bara accepterar det.
Lyllipop +1
Personligen föredrar jag hundar. Visst kräver de mer omhändetagande (speciellt om det är en stor hund), men jag tycker de är bättre sälskap.

Jag håller ändå med om att folk borde ta bättre hand om sina katter. I området där jag bor händer det minst en kattorsakad olycka om dagen.

Jag måste gå med min cykel 3km för att inte riskera att cykla på en av de många katterna som ränner runt.
FoxyCleo +1
En gång fick jag ett husdjur gratis, men det var för att de var säkra på att den skulle få ett bra hem :-)
FoxyCleo +1
Till @Halsdukar
Ja jag kom ihåg när jag var barn då var det nån som kom hem till oss som hade med sig en kattunge han hade köpt, den var så liten att den just öppnat ögonen, ändå tyckte ägarna det var lämplig att sälja den... :-/
FoxyCleo +1
Och så hundar är det lite lika med, på blocket och Facebook är det annonser med hundar som ska omplaceras, oftast stora blandrashundar med brukshundsraser som ägarna vill ska få ett nytt hem på landet eftersom de inte orkar med (allergi kanske?)
Vissa köper en hund och ett år senare ska den omplaceras, tråkigt, man borde ju räknat med att en hund lever i alla fall 10 år, och planera efter det.
jollycox +1
Visst kan man ta mer betalt för kattungar men framförallt förtjänar dom bättre omvårdnad och därmed kan man ta mer betalt vilket leder till att dom inte spontanköps lika mycket. Om alla kattungar var vaccinerade x2, avmaskade, id-märkta och veterinärbesiktade vid leverans (minst 12 veckor) så skulle man kunna ta typ 1500-2000 för en huskattunge och då skulle fler tänka efter.
Men tyvärr är det få säljare som gör allt detta med kattungarna. Då kan man som köpare ta ansvar och be säljaren att göra detta annars letar man vidare. Låt inte hjärtat styra, alla kattungar är ju jättesöta.

Däremot är det inte heller bra att ta för mycket för en huskatt. Inte för att dom är värda mindre utan för att man inte ska stödja den typen av avel. Tar en säljare 4500 kr för en huskatt(och ofta påstår att det är si och så många procent av den ena och andra rasen) så åker det mesta av pengarna rakt ner i fickan(speciellt om den då inte är vaccinerad, märkt och så). Katthem är det bästa valet om man är ute efter en huskatt.

En raskatt med stamtavla kan kosta(skiljer beroende på ras) 6000 kr och då är föräldrarna hälsokollade och testade för olika sjukdomar och kattungarna är vaccinerade, märkta, avmaskade och besiktade. En raskatt med stamtavla är inte bara en katt med ett fint papper utan en katt med mer garantier att den är frisk, även bakåt i leden.
Johanna +1
Katter SKA kosta pengar som alla andra husdjur men tyvärr har katten fortfarande en väldigt låg status i samhället. Man bör bojkotta all huskattsavel och bara köpa från rasuppfödare eller katthem. På så vis kanske vi på sikt får bukt med de hundratusentals hemslösa katter vi har i Sverige.