Vill skaffa katt! Vad ska man tänka på??

46600 +1
Som rubriken. Jag kan föreställa mig att jag har en snäll katt som en birma, bondkatt eller blandras. ^^. Men jag har förstått att det är ett LIV som man ska ta hand om och katter kostar. Annars sköter man inte om katten.

Men jag vill gärna ha katt. Vad tycker ni? Jag är fortfarande en student.

42 svar

Merida +1
Det är inte en helt dum ide. Förutom att du inte ALLS vet hur ditt liv ser ut efter examen... Hade jag vetat hur mycket det hade varierat under 6 mån hade jag aldrig skaffat katter...

I alla fall...

Något att klättra på nära ett fönster, gärna två i helt olika delar av lägenheten. Man kan tex ha en hylla inne i Aten garderob och ett stort klätterträd vid ett fönster. Klätterträden ska vara TJOCKA som träd. Jag har haft båda varianter och det ska vara de tjocka. Inga djur förutom ekorre klättrar i mindre träd.

Utevistelse, innätat (de trillar lätt frän balkongräcket), försäkringar, kattsand (SVT plus testade kattsand för bara lite sen) och bra mat.

Och jag skulle inte bo mindre än 40 kvm med djur. Om du bor mindre måste du utnyttja väggarna pt katten så det blir mer yta. Tex hyllor att gå på osv.
benandjerry +1
Japp, det kostar. Vaccinering, avmaskning och kastrering blir kanske ca 2000 kr. Och det är inte kostnader som man kan undgå. Sen har du mat och kattsand varje månad, kanske 250 kr/månad. Leksaker, klösträd osv kostar också, så en katt kostar mer än vad man tror! :)

När den är liten ska du vara med den ofta, inte lämna den ensam hemma för länge. Får den sova hos dig? Den kommer behöva närhet som unge när den precis tagits från sin mamma. Det är mycket man ska ge en kattunge men när de blir äldre så blir de självständiga.
Merida +1
Och man tar inte en katt innan 12 veckor, men det har du nog redan läst dig till. :)
46600 +1
Tack, jag ska tänka på detta! Till @Merida
46600 +1
Jag får nog ha en budget ^^ Tack!Till @benandjerry
46600 +1
Ja, jag har haft katt innan när jag var liten =)Till @Merida
58736 +1
Som tidigare sagt; tänk över noga vad det innebär. Man blir extremt låst med katt då många katter avskyr att resa i bur, nästan ingen vill att man tar med katten hem till dem och ska man ha kattvakt så ska den se till katten egentligen minst 2 ggr per dag.

Helst inte en liten lägenhet.
Många katter trivs inte ensamma - är du beredd på att skaffa en till om din katt blir ensam?
Försäkring? Vaccination? Kastrering? - saker man inte MÅSTE göra men som man BÖR göra om man har kattens bästa i åtanke.
Mat - vilken mat? Katter kräver ibland olika foder.

Och ja - som student är framtiden extremt osäker vad gäller boende och senare ekonomi. Jag hade katter som student som jag sorgligt nog var tvungen att lämna bort när jag gjorde slut med mitt ex och var tvungen att flytta till en liten etta av ekonomiska skäl. Sådant man inte vet innan och det kan vara extremt SVÅRT att ge bort eller sälja vuxna katter.
46600 +1
Ja, ok. Jag kommer verkligen tänka igenom detta. Till @Beavy
58736 +1
Till @Emilia_L
Vill inte sänka dig :) katter är fantastiska djur, men de kan vara lika svåra som de är lätta. Att köpa en katt är hur lätt som helst och de är ofta nästan gratis om man vill ha en bondkatt utan stamtavla - men de är krävande djur även om de inte vill ha långa promenader som hundar gör.
46600 +1
mm, precis. Till @Beavy
Merida +1
Jag trodde att jag skulle slippa kastrering om jag skaffade en hona. Jag stod ut tre löp... Hon fullkomligt VRÅLADE hela nätterna genom... En hankatt är billigare att kastrera. Så jag hade nog hellre valt hankatter såhär i efterhand.

Du kan hitta kastrerade avelskatter också. Men då är de ofta 1-1,5år gamla.
46600 +1
Ok :) Till @Merida
Merida +1
Till @Emilia_L
Har du kollat på djurräddarna eller rspca? Finns katter som blivit räddade undan misär. Även kattungar. :)
46600 +1
Nä, det har jag inte kollat! Var hittade du djurräddarna? Till @Merida
58736 +1
Till @Emilia_L
Kolla katthem i ditt område också :) finns massor hemlösa katter att ta hand om.
46600 +1
Yes! Tack! Till @Beavy
Merida +1
Till @Emilia_L
tv4 play har massor av program om räddade och upphittade katter. :)
46600 +1
:D Till @Merida
Susselli +1
Jag skulle rekommendera en som funderar på att skaffa katt, att tänka på samma sätt som inför ett valpköp. Då får man chans att tänka extra noga på det ansvar som det faktiskt innebär att vara kattägare. Har träffat på för många personer som inte har funderat tillräckligt innan de skaffat katt, och så går allt åt fel håll innan de hinner tänka klart.

Jag har hjälpt personer runt mig att omplacera katter bland annat pga ägare som gått bort och ingen i närheten har möjlighet att ta hand om en till katt. Det som förvånade mig var att det var så många som hörde av sig, visade intresse men inte hade någon koll på vad det innebär att ha en katt. Minns att en trodde hon hade stor erfarenhet av katter, hade bara mött katter ute runt där hon bor, och hon tänkte ta hand om en hankatt med stort behov av att hålla redo på sitt revir. Kunskap om katter krävdes där, enligt mig, som hon inte hade.

Jag skulle säga att det är viktigt att ta reda på mycket fakta, att bilda sig en uppfattning om katten (individen) man tänker ha hand om och planera innan köpet. Spontana köp fungerar inte. Bilden av att katter är en förbrukningsvara, som många verkar tro (som dessutom inte kräver något av en) är mycket fel.

Att se individerna i katter är också viktigt. En del är kräsna med maten andra äter vad som helst som serveras, en del vill vara ensamkatter medan andra går bra med andra katter, en del kan göra toalettbesök utan problem medan andra inte trivs om det är viss typ av sand i lådan eller om det inte är rent varje gång katten ska gå på lådan. Att vara medveten om detta och kan läsa av och anpassa för kattens bäst, anser jag är viktigt att kunna göra.

Halsdukar +1
Tänk dig att skaffa en katt som att du skulle skaffa barn. Många skaffar djur sen tröttnar de eller det var inte så lätt som de hade tänkt sig och sen bara lämnar de katterna till någon annan eller ännu värre avlivar. Det finns väl ingen i världen som skulle göra det med ett barn.. En katt brukar bli 15-20 år gamla, så räkna med det. Sen är det ju såna saker som städning. Vi har en katt (bondkatt) i en stor villa men här blir ändå stökigt och hårigt, dammsugning ofta kan jag ju säga.

Sen så kan du behöva borsta din katt med, vi trodde inte vi skulle behöva göra det med min katt då hon är korthårig och en "vanlig" bondkatt men hennes päls är riktigt fin (man kan tro att hon är en raskatt) och hon behövs borstas regelbundet annars är hela huset en pälsbomb haha. Sen så är det ju saker som försäkringar osv. Om katten är sjuk så tycker jag det är ett måste att man ska ha råd med vad man nu behöver göra. Vissa väljer tyvärr hellre att avliva sin katt istället för att göra den frisk för att de anser att det är mycket pengar..

Sen har vi ju en sån sak som massa extra man inte räknat med. Katten kanske föredrar dyraste maten. Katten kanske blir en som gör sina behov på andra ställen i lådan. Där är det också många som väljer att inte behålla sin katt mer..

Om du skaffar katt, skaffa en kattsele och se om den tycker om att vara ute i den. Vissa gör inte det, andra älskar det. Min katt älskar att vara ute i selen, hon är som en hund, hon går till dörren och jamar för att visa att hon vill gå ut haha.

Så tänk efter ordentligt. Men katter är ju det mest underbara man kan ha. Älskar min katt och hade gjort allt för henne, man blir så glad av att komma hem och mötas av en katt som saknat en.