Tips mot fett hår när man testat allt

Bananen +1
Hej! Jag har under en tid tillbaka haft problem med att mitt hår blir fett i hårbotten väldigt fort (½-2 dagar). Jag är 25 men känner mig som en tonåring igen, har inte haft såhär fett hår sen jag var ~13 år. Jag har ingen aning om varför mitt hår plötsligt har blivit såhär fett igen (jag är inte gravid och har inte varit det heller). Problemet är att jag redan gör alla de saker man blir rekommenderad att göra när man har fett hår.

Jag tvättar håret var 3:e dag (ibland mer sällan, om jag är ledig), jag gör inpackningar med kokosolja regelbundet, jag använder schampo mot fett hår i hårbotten (H&S citrus, vilket har funkat jättebra under alla de år jag använt det - förutom nu då), jag använder bara balsam i längderna, jag håller inte på för mycket med håret (pillar i det, borstar det för mycket m.m.), jag byter örngott efter varje gång jag tvättat håret, jag använder aldrig mössa, jag drar bak håret med pannband eller hårklämmor när jag smörjer in ansiktet och har ofta uppsatt hår så det inte ska hänga ner i ansiktet osv osv. Jag följer helt enkelt redan alla rekommendationer för personer med fett hår men ändå blir det fett såhär fort! :( Någon som vet vad det är för fel på mitt hår? Vad kan jag göra? Tips på schampo mot fett hår som verkligen hjälper? Funderar på att prova balsammetoden men vågar inte riktigt, tror ni att det kan vara nåt för mig?

11 svar

58736 +1
Behöver inte vara något fel på ditt hår utan kanske en rubbning i hormoner eller annat som påverkar produktionen av återfettande från din hårbotten. Kan hända då och då genom livet.

Annars kanske du ska testa nya produkter. Bara för att ett schampo funkat i flera år så måste det inte funka flera år till :) du kanske måste ha ett mer återfuktande schampo så att din hårbotten inte känner att den måste producera överdrivet med fett. Att använda ett schampo MOT fett hår när man inte behöver det är helt onödigt. Din hårbotten kanske har torkat ut av H&S.
Tror mer på att tillsätta fukt än att använda produkter mot fett hår. Brukar oftast bli värre och uttorkande
Bananen +1
Till @Beavy
Tack för svaret! :) Ja det är ju det luriga med både hud och hår - att det kan vara fett pga att det är fett eller pga att det överkompenserar för att det är torrt. Hur vet man egentligen om håret är torrt-fett eller fett-fett?
Jag tänkte prova ett nytt schampo men jag vet inte vilket, det finns ju tusen märken och varianter känns det som :P Någon speciell ingrediens man ska leta efter/undvika? Haha jag är helt ny på det här känner jag. Har använt samma produkter i typ 10 år. Känns otryggt att ge sig ut och leta nya haha :P
Pawni +1
Balsammetoden :) sluta med schampo, jag går över 1 vecka mellan varje tvätt
Tottin +1
Det kan hjälpa att slinga håret, ett ljusare hår ser inte lika fett ut och håret blir också lite torrare när man bleker det.
Bananen +1
Till @Pawni
Hade du fett hår innan du började med balsammetoden? Jag är så nojig för att jag ska vara ett sånt där extremfall där det tar typ 8 mån innan håret börjar se "normalt" ut :/
Pawni +1
Till @Bananen
Inte överdrivet fett, men tvättade det 2-3 gånger i veckan. Typ varannan dag blev det flottigt men använde torrschampo/satte upp håret en dag extra
mamacitaa +1
Tvättar högst 1 gång i veckan, ibland 1 gång på 1 och en halv vecka. Det gäller bara att avvänja håret. För några år sedan tvättade jag det flera gånger i veckan. Tvättar med vanligt schampoo och har ofta håret nästan alltid uppsatt, använder inga hårprodukter eller värmetänger. Har väldigt långt hår så vill inte slita på det allt för mycket.
jassiiz +1
Hej! Ett tips är att använda kokosolja som inpackning, det är jätte bra för håret. Blir både lent och inte lika fettigt bara man inte tar för mycket och sköljer ur det noga. Jag hade jätte frissigt hår (annan sak jag vet) men det hjälpte redan efter första gången. Hjälper även mot fettigt hår! :)
mamacitaa +1
Till @jassiiz
Står i hennes text att hon regelbundet användet kockosolja som inpackning :)
Lyllipop +1
Till @Bananen
Hur länge och hur varmt duschar du?
Varmvatten påverkar också fettproduktionen.
Prova duscha 5 minuter istället för långa perioder.


Head&Shoulders är bäst mot mjäll.
Jag skulle föreslå att du provar L'Oréals schampo och balsam istället. De är väldigt bra, och fungerar för mig. Jag får fett hår lika ofta nu som när jag använde H&S, TreSemme och Syoss.

Håll dig undan Garnier Respons, för det sliter väldigt mycket på håret.

Annars är det bara att läsa på flaskorna. På de flesta står det på framsidan vad det ska hjälpa mot.
Och om du inte gillar lukten så föreslår jag att du sprayar lite parfym i håret istället.
hannalind +1
Till @Bananen
Hejsan,

Jag har själv problem med fettigt hår och det enda sättet för att få det mindre fettigt är att inte duscha håret för ofta. Ju mer du du tvättar håret desto mer produceras fett till ditt hår. Jag använder två olika schampon för mitt hår en för färgat hår i hårbotten och för torrt och skadat hår på topparna då jag vill få mina toppar på håret mjukt..