Folsyra endast för gravida?

majuni +1
Hej jag undrar om det går bra att ta folsyra (vitamin B6 B12) tabletter även om man inte är gravid?

8 svar

Amandie +1
Du kan men studier visar samband med vissa cancer former som påskyndas av folsyra. Varför tror du att du skulle behöva det? Därför sverige inte vitaminberikar med folsyra som andra länder gör.
Merida +1
Självklart kan man det. :) Man ska börja äta det 6-3 månader innan man börjar försöka bli gravid för att förhindra specifika missbildningar på bebisen. :)

Men andra kan ju också äta den utan att ha planer på graviditet. Men får jag fråga om du kollat med en läkare om du behöver det? Ofta stoppar man ju i sig en massa utan veta varför! :)
majuni +1
Tack för de snabba svaren!
Jo det är så att jag har en nära släkting som har autism och jag älskar hen väldigt mycket dock ser jag att hen lider socialt.. Skulle bryta mitt hjärta av att mitt eget barn (vill ha barn i framtiden) skulle gå i genom samma sak..

Har läst lite om det och studier har visat att folsyra och D-vitamin minskar risk för detta, så det är därför.
Amandie +1
Det är ju en färskvara i kroppen, så om du inte planerar skaffa barn nu så skulle jag nog inte ta det. Men om du vet med dig att du inom snar framtid vill skaffa smått så kan du ju börja äta direkt. Men om du tar det nu i ett års tid och sen om 8 år bestämmer du dig för att skaffa barn så har det nog ingen effekt utan du utsätter dig nog mer för en onödig risk. Bättre ta extra tillskott när det väl gäller
Merida +1
Börja 3-6 månader innan ni planerat att börja skaffa barn. Vissa kan inte bara köra i studens hetta utan andra måste planera. :)
majuni +1
Tack för tipset! Otroligt snällt verkligen :)
majuni +1
"Om" mitt eget barn ska det stå förresten :)
Merida +1
Min man var 35 när vi befruktade mina ägg och la i frysen... Och efter en viss ålder så ökar mannens risk att få autistiska barn...

mobil.dn.se/nyheter/vetenskap/…