Graviditetsdepression behöver hjälp

Naathaliea +1
Hej!

Jag har drabbats av en riktig graviditetsdepression och jag skulle verkligen behöva prata med någon som är/varit i samma sits eller bara har tips och råd. Jag ska försöka fatta mig kort här och jag uppskattar verkligen om ni tar er tid att läsa och svara!

Jag blev oplanerat gravid med en kille jag inte känt så länge. Abort var inget direkt alternativ då jag tror jag egentligen haft en undermedveten längtan efter ett barn och samma för pappan. Nu när det väl blivit verklighet så känns det så överväldigande, som att jag tagit mig vatten över huvudet. Att behöva flytta ihop (dessutom till en ny stad), skaffa bil tillsammans, börja tänka på barngrejer..

ja allt! Dessutom sa jag upp mig från mitt jobb då jag blev utbränd så jag har ingen inkomst och a-kassan kommer jag inte få direkt eftersom jag sa upp mig själv och inte "förlorade jobbet". Allting känns tungt och jag ser verkligen inget ljus i tunneln. Jag är så osäker på framtiden och det känns som min kropp och hormoner gör uppror.

Gråter nästan varje dag av ångest, får svårt att andas när jag gråter och ofta spyr jag. Jag är konstant trött och sover gärna bort hela dygnen om jag kunnat. Min aptit har blivit jättedålig och min självkänsla och självförtroende är helt bortblåst. Jag har alltid haft ganska bra självförtroende och hyffsat bra självkänsla, inget jag mått dåligt över. Nu däremot känner jag mig så jävla ful, inget gör skillnad. Utan smink går jag inte utanför dörren och det blir inte bättre hur mycket jag än sminkar mig eller klär upp mig eller annat för att piffa upp mig. Jag känner mig grå, blek, ful, tjock, har fått massa graviditetsfinnar och ja, jag har aldrig känt mig fulare. Detta känns så jäkla hopplöst då jag alltid haft en bild av att graviditeten ska va något underbart, inte en av de sämsta perioderna i ens liv.

Så snälla, om någon har något tips eller känner igen sig, skriv! Har även varit i kontakt med psykolog tidigare då jag mådde dåligt redan innan graviditeten så detta är inget nytt men det har bara blivit tio gånger värre. Ska prata med en läkare om ca två veckor om det finns någon medicin som är okej under graviditet! Kanske ska tillägga att min kille verkligen gör allt han kan för att jag ska må bra men ofta får han ta så mycket oförtjänad skit och det får mig att känna mig ännu värre.

8 svar

Hurrdurr +1
Älskar ni varandra? Hur agerar pappan?
Naathaliea +1
Till @Hurrdurr

Ja vi har som sagt inte träffats tillräckligt mycket för att älska varandra men vi tycker om varandra otroligt mycket och trivs ihop! Han tänker väl också mycket på framtiden men han känner inte alls samma oro utan han ser bara lösningar på alla problem jag hittar och försöker fixa allting jag är orolig över och han är väldigt stöttande. Så egentligen är det inget som vi kan göra bättre utan detta handlar om en ångestkänsla som sitter i mig och har gjort länge men som tar uttryck i denna graviditeten :/
Hurrdurr +1
Till @Naathaliea
Tycker det låter mer som hormoner faktiskt.
Naathaliea +1
Till @Hurrdurr

Det tror jag dock inte. Klart det har en stor påverkan men jag har mått deppigt i perioder sen början på detta året och har gått till olika psykologer med mera så det är mer än baara hormoner! Tack ändå för att du tog dig tid att svara.
Hurrdurr +1
Till @Naathaliea
Mitt ex blev gravid och gjorde abort, och hon blev gravt deprimerad. Underskatta inte hormoners påverkan på ens välbefinnande. Klart att hur du mår annars också påverkar, absolut.
Merida +1
Till @Naathaliea
Här har du en som var deprimerad under graviditeten men av helt andra anledningar.

Dina hormoner förstärker alla dina känslor. Tänk dig en dräktig lejonhona, hon är inte lätthanterlig direkt.

Jag tror du behöver komma till en specialiserad MVC-psykolog. Vänd dig till din MVC och få en tid. Förmodligen kommer du under en tid få stämningshöjande, en mån innan förlossningen ska du börja trappa ned för att hormonerna som utsöndras under förlossningen inte ska bli störda av pillret.

Eftersom du mår dåligt psykiskt så skulle jag rekommendera att du försöker fullfölja en vaginal förlossning, hormonerna kommer göra att allt stabiliseras fortare.
Naathaliea +1
Till @Merida

Va tråkigt att höra att du också genomlidit en depression genom graviditeten! Hoppas du lyckades ta dig igenom det.

Ja jag ska ringa barnmorskan imorgon och prata med henne, har pratat lite innan och då sa hon att jag kunde kontakta henne igen om jag behövde prata med en kurator där. Har funderat på antidepp men är lite skeptisk eftersom ingen riktigt vet hur det kan påverka bebisen. Är stämningshöjande samma sak? Eller är det något mer beprövat så man vet att det är säkert? :)

Tack för ditt svar!
Merida +1
Till @Naathaliea
Jag tog stämningshöjande 1/4 dos. Påverkar inte barnet alls.
NU är jag ute ur det, dottern är 8 mån. Så ta tag i det i TID! Blir katastrof annars...