Flytta för första gången - tips

hundratio +1
Nu går jag ut 2an och under vintern/våren ska jag flytta (men skriver detta nu, då jag känner att jag borde börja tänka seriöst, för tiden flyger ju iväg:) ) troligtvis till en stad en timme bort med buss, så skolan kommer inte vara något problem. Vill flytta så tidigt som möjligt, då jag inte trivs i min stad...

Iaf, hur gjorde ni när ni flyttade för första gången, speciellt ni runt 18-19 år? Hur var er ekonomi? (ska söka helgjobb/kvällsjobb i september som jag lär få, sen troligtvis CSN nästa höst pga ska läsa på universitet i den staden jag ska flytta till, så kommer bo kvar i samma lägenhet) Hyrde ni eller köpte ni en lägenhet? Hur många rum? Vad kan vara bra o tänka på o andra värdefulla tips? :D

Kan tillägga att jag har bott i samma hus i heeela mitt 17,5 åriga liv, så en flytt kommer bli något stort!

9 svar

Merida +1
En etta med sovalkov är det absolut bästa att börja med! :) Och tänk på att allt du har i ditt rum är saker du får ta med dig. Och en sak till är att du borde försöka fixa extraknäck i den staden du ska flytta till. Allt som behövs i början är en gryta, bestick, micro och en säng att sova i. ;) Allt annat kommer efter hand! :P

Felet många gör är att köpa allt direkt när de flyttar. Misstaget är att man efter ett tag märker att sakerna man köpte inte är så praktiska som man trodde. :) Man kanske VILL ha en 180 säng men rimligheten säger att man bara ska ha en 140-säng.

Så, vänta och jobba och handla sen! :)
hundratio +1
okej, tack för svaret! :) Vill ju givetvis ha en 2a, men jag drömmer stort och en etta räcker gott och väl.

Ja iof. Tänkte söka (fram tills flytt) jobb i min hemstad då jag går i skola här, och sen får jag se hur jobbtider blir med pendel, eller om jag börjar jobba i staden.

Haha, vill inte veta hur myckeeeet jag vill ha med mig. Mitt rum nu är redan överfullt...
Merida +1
Till @hundratio
En tvåa är väldigt mycket slöseri med pengar. Finns INGEN mening med att ha en sådan. Se till att få ett bättre läge istället. :)

Jag kan tänka mig att du sitter och tittar på soffor och köksbord osv. Vilket är helt meningslöst eftersom du inte vet hur du kommer bo. :P

Jo, ditt rum hemma är fullt. Men ditt eget boende är en annan sak. ;)
FoxyCleo +1
Till @Merida
Varför är det slöseri med 2:a?
Merida +1
Till @FoxyCleo
Studenter har bättre saker att lägga pengarna på.
Tottin +1
Bo hyfsat billigt. Du behöver inte ta det sämsta du kan hitta men en nybyggd tvåa är alldeles för dyrt för en student.

Tänk på att du kan bli sjuk och kanske kugga i skolan och bli av med CSN, någon månad kanske du har jättemycket att göra i skolan och inte hinner jobba, en sommar kanske du inte får något sommarjobb osv osv. Även om man har pengar sparade är det inte kul att ta av dem för att betala hyran och då är det ju skönt om man har lite mindre i hyra så att pengarna räcker längre.

En lite större etta klara man sig garanterat på i flera år. Bor man på 15 kvm i korridor blir det ju trångt men en etta på 30 kvm är lagom. Du kan ju tex använda sängen som soffa och bara skaffa någon fotölj eller så om du vill ha någon mer sittplats. Ett utfällbart bord med två stolar och kanske två pallar eller hopfällbara stolar du kan ställa undan någon stans när de inte används.

Köp en sängram med förvaring under. Finns massa bra knep och lösningar för ettor :)
Tottin +1
Utöver hyra ska man ju även betala el, bredband, mobil, försäkringar, mat osv. Och gärna kunna spara lite och ha lite kul också.
Pawni +1
Min kille bodde i studentlägenhet när han gick i trean på gymnasiet. Ett tips är att ha en bäddsoffa, då har du liksom en soffa på dagen och en säng på kvällen :)
hundratio +1
tack för era svar :D