Låna till kontantinsats

123598 +1
Hej!
Jag och sambon bor just nu i hyresrätt . Han med studelån som hab betalar av på, jag med ett lågt studielån som ska börja betalas av till nästa vinter ocj sen har jag ett litet lån på 5000 efter en pt-utbimdning.
I övrigt har vi drygt 70 000 sparat. Han har strac under 40 000 in innan skatt och jag jobnar deltid vid sidan av studierna och har mellan 10 - 12 000 innan skatt plus 3000 extra in varje månad.

Hur tror ni att banken skulle ställa sig till en topplån för oss? Alltså bolån plus blancolån?
Kansle helt fel sida att fråga på och vi skaaa till banken på möte inom någea veckor men jag är nyfiken. Vi vill gärna köpa radhus men kan även tänka oss en trea i bostadsrätt och tänker oss då kring 2 miljoner , kanske lite mer. Någon med kunskap/erfarenhet om detta?

4 svar

SandraLind +1
Jag håller också på att köpa bostadsrätt nu så har lite koll i alla fall.. Ska ni köpa för 2 miljoner kommer de vilja ha ungefär 300 000 i kontantinsats. Tar ni lånet på två personer med inkomst och dessutom har pluggat (det tycker bankerna gör er mer säkra som låntagare) så ska det inte vara några problem alls att låna 1.7 miljoner till bottenlånet.

Däremot är det sämre ränta på om ni lånar till kontantinsatsen, så det kan nog bli en tusenlapp extra i ränta varje månad bara på det lånet. Det bästa är såklart att spara ihop till insatsen helt själva, är ni två som jobbar så borde det gå fort :)
123598 +1
Till @SandraLind
Hej, oh tack för svar :)
Vi räknar ju med att ha över 100 000 efter sommaren så det blir ju bättre och bättre :) Dock blev jag lite osäker på om vi får låna även till kontantinsatsen som saknas då jag ju inte har en fast tjänst nu då jag pluggar. Min sambo tjänar ju dock bra och som helhet kanske det räcker?
SandraLind +1
Till @Kloker
Om du inte har fast jobb är det inte säkert att ni kan få låna 200 000 i blancolån. Det är ett osäkert lån för banken och räntan kan bli väldigt hög då, så det är bra att ni sparar :)

Jag trodde också att det var helt självklart att man kunde få bottenlån med fast jobb, men jag fick inte alls låna så mycket som jag trodde. Jag har lön på 27-28 och får låna ca 1.6-1.7 miljoner. Vill jag ha en lägenhet för 2.2 ska jag plötsligt ha 5-600 000 i kontantinsats, så det är inte bara 15%-regeln som gäller utan ibland är kontantinsatsen mycket mer än så.

Det är väldigt rörigt det här med att köpa hus/lägenhet :P
123598 +1
Till @SandraLind
Nej precis, vi får se vad dom säger! Vi ska till banken för ett möte om ett tag. Svärfar hade någon bra bankkontakt sen flera år tillbaka som kan ge oss bra och ärliga råd så vi vet hur vi ska gå tillväga när vi väl känner att det är dags :)