Olovlig andrahandsuthyrning - vad gäller?

Aceton +1
Jag misstänker att den jag hyr av i andra hand har lämnat ett ogiltigt skäl för uthyrning till hyresvärden. Det är en studentlägenhet. Vad är det egentligen som gäller? Om jag avslöjar detta, blir även jag utslängd, eller får jag ta över kontraktet på lägenheten?

På bostadsföretagets hemsida står det:
"Om du hyr ut din bostad i andra hand utan tillstånd av oss riskerar du att förlora ditt hyresavtal. Står kontraktsinnehavaren och den boende i bostadskön förlorar båda även sin kötid samt att man blir avstängd i 3 månader innan man får lämna in en ny ansökan."

10 svar

Aikos +1
Varför ska du skvallra? Hör av dig till den du hyrt av istället "om du nu måste" och fråga det du vill. Självklart får du inte "ta över" någon annans förstahandskontrakt på en studentlägenhet. Du kommer i största sannolikhet själv stå utan bostad om du sätter din uthyrare i knipa.
mamacitaa +1
Det är är otroligt vanligt, har flera kompisar som gjort så, alltså hyrt ut lägenheten i andra hand trots att man inte får göra det. Som Aikos skriver så kommer du inte få ta över kontraktet, kösystmet är ju fortfarande kvar och lägenheten kommer att gå till första i kön. Så ja du blir bara utan bostad om du säger något.
Aceton +1
Okej, tack! Det var det jag misstänkte... i "vanliga" lägenheter hade förmodligen andrahandsuthyraren fått ta över kontraktet vad jag kunnat läsa mig till. Men misstänkte som ni säger att det inte funkar på grund av kösystemet.
Merida +1
Skulle fortsatt stå i kön, väntat på en egen lägenhet och när jag fått den skulle jag skvallrat när det inte påverkar mig.
Girl83 +1
Varför känner man att man nåste skvallra undrar jag??
annaklara +1
Jag undrar också varför du ska skvallra? Eftersom att det är svårt att få bostad överallt är det ju bättre för dig att inte säga något. Det kommer inte bli du som tar över kontraktet om du säger något.
Aceton +1
Till @Girl83
Till @annaklara
Det jag frågade om i den här tråden var om jag:
1 själv blir utslängd om jag skvallrar eller
2 får ta över kontraktet på lägenheten om jag skvallrar (som jag läst mig till oftast är fallet om det är en vanlig lägenhet - dvs inte studentlägenhet)

Självklart kommer jag inte skvallra om alternativ 1 är fallet, och självklart kommer jag skvallra om nr 2 är fallet.
mamacitaa +1
Du har fått en bostad för att förstahanden tar en risk med att hyra ut lägenheten. Påstår inte att du kommer skvallra iom att du inte kommer få ta över kontraktet oavsett men ingen tjänar på att skvallra i den sitsen, det är som sagt väldigt vanligt och det hjälper ju bara andra att få boende. Men se det som ett tillfälligt boende och fortsätt sök ett "legitimt" boende :)
Schackmatt +1
Det står ju klart och tydligt i texten du saxat från hemsidan att om den boende (alltså andrahandshyresgästen, som är du) står i kön så förlorar den sin köplats och blir avstängd i tre månader ifall andrahandsuthyrningen skett olovligen. Mellan raderna står det alltså att man blir utkastad.. Du ska alltså aldrig någonsin ta upp detta med hyresvärden, inte om du har fått en annan lägenhet heller :)
Aceton +1
Till @Schackmatt
Jo, men jag tänkte att det var i de fall då även den boende är med på att hen hyr olovligt. Nu har jag upptäckt att min hyresvärd inte talat sanning till mig. Vad jag vetat har jag gjort allt enligt reglerna. Känns konstigt att bara för att en av parterna gör fel medvetet så ska även den andra stryka med..