Roaccutan, hjälp! sjätte gången

banangurka +1
Hej! Har lite frågor, började med min kur häromdagen, äter 30mg per dag!

1. Hur lång tid tar det innan man får en rejäl uppblossning? Jag tycker redan jag ser hemsk ut efter bara någon dag...

2. Hur är det bäst att sminka sig?

3. Vad gör man för att dämpa rödheten? Är väldigt röd i ansiktet...

4. OCH... När började ni se resultat? Jag ska äta i cirka 8-9 månader...

Tacksam för svar, det enda jag försöker tänka är att det kommer bli bättre, 9 månader kvar....

710 svar

Joysi +1
1. För mig var det så att första veckan såg jag en förbättring, huden liksom lugnade sig, men sen efter 1-2 veckor fick jag en uppblossning som varade i några veckor. Nu snart 3 månader senare har min hy redan blivit mycket bättre.
2. Jag låter huden vila från smink så mkt som möjligt, men till jobbet etc försöker jag se till att använda så hudvänliga produkter som möjligt, tex mineralsmink och sådant som inte ska täppa igen huden.

3. Röd och flagning blir man ju oftast med Roa, inte så jättemkt att göra åt. Man kan tvätta ansiktet med en mild rengöring och smörja in med en återfuktande mild ansiktskräm för att åtminstone slippa den värsta torrheten.

4. Jag började se resultat efter ett par veckor, och som sagt nu snart 3 månader in i kuren ser jag redan jättestora förbättringar. Har inte alls mycket aktiv acne, mest ärren som är kvar samt nåt enstaka utslag. Hyn är mkt jämnare och lenare, alla knottror har i princip försvunnit. Men har ju några månader kvar att äta det. Har dock inte fått mkt biverkningar, endast torra läppar och torrare hy och hår. Blött näsblod nån gång.
banangurka +1
Okej Joysi, tack så mycket! Har också mineralsmink (ID bare minerals) i vanliga fall, men ser otroligt torr/sminkad ut ändå, tvättade ansiktet 5 gånger i tappert försök om att sminka på något sätt som inte ser onaturligt ut, kör på Aco täckstift och lite mineralsmink på vissa ställen, känner mig otroligt ful...

Jag har också hört att man ska se hyffsat fin ut efter 3 månader, alltså i augusti för min del... Får du mycket finnar nu jämfört med innan/hade du mycket när du startade kuren? Är du röd i ansiktet?

Tack!

Någon mer som har några erfarenheter?
Joysi +1
Ja, det enda jag kan tänka som hjälper är att smörja in ansiktet ordentligt för att inte vara så torr i hyn. Du kanske skulle testa nån flytande foundation istället då? Body shop har ju en flytande typ mineralfoundation, extra virgin minerals. Annars får man försöka stå ut med flagande hy ett tag tyvärr.

Jag har faktiskt inte fått speciellt röd hy, och det var bara i början huden flagnade lite. Men innan Roa så smorde jag huden med en ganska stark acnesalva som heter aberela, som gjorde att jag flagnade en del, så när jag började med Roan hade jag väl på sätt och vis redan gått igenom flagningsprocessen med aberelan.

Jag får inte alls mycket finnar nu, nåt enstaka utslag och pormask då och då. Jag hade även väldigt mycket på ryggen, men nu har jag nästan inget kvar förutom ärren då men de bleks ju så småningom.
104158 +1
Nån av bieffekterna var ju att man kunde börja tappa hår, tror ni det är stor chans att man börjar göra det?
banangurka +1
Ja man får väl göra det bästa utav saken, ogillar dock flytande foundation, känns verkligen som att det täpper till. Joysi, tog det lång tid innan du blev torr i ansiktet?

Hade någon fet hy innan de börjat med kuren och märkt någon skillnad under/efter?

Jag tror det beror på person till person om man tappar hår, jag har redan bara märkt att jag är tröttare än vanligt men vet inte om det beror på medicinen? Lite kliande hårbotten igår men det berodde nog inte på det, har som sagt nyss börjat, hur snabbt visar sig biverkningarna?
Nikkki +1
Är det någon som vet om man alltid får uppblossning? När brukar den komma isf och hur illa blir det?
Nikkki +1
Är det någon som vet om man alltid får uppblossning? När brukar den komma isf och hur illa blir det?
Nikkki +1
Är det någon som vet om man alltid får uppblossning? När brukar den komma isf och hur illa blir det?
Joysi +1
Banagurka: Jag hade fet hy från början och upplevde att jag fick torrare hy kanske 2 veckor eller nåt sånt in i behandlingen, men jag måste säga att det för min del bara känns otroligt skönt att huden inte längre är fet och oljig. Jag är ändå inte supertorr, snarare mer åt normal-torr för tillfället.

Kliande och torr hårbotten hade jag i början, men nu känns den ok. Även där tycker jag bara att det är skönt att slippa fet hårbotten, man behöver inte tvätta håret lika ofta för hårbotten håller sig fräschare längre nuförtiden. Tycker inte jag har tappat nåt mer hår än vanligt än så länge. Lite tröttare har jag nog iochförsig blivit, vet inte heller säkert om det beror på medicinen men skulle ju kunna vara det.
banangurka +1
Joysi: så din hy är inte fet längre? Alls? Jag hoppas också på att slippa det problemet, man känner sig verkligen ofräsch! Vilka rengöringsprodukter har du använt/använder?

Nikkki: jag undrar också detta, äter du roa nu eller ska du börja? Jag har hört att många blir bättre första veckan sen för vissa kommer en uppblossning efter en veckas tid... Ser inte fram emot en sådan iallafall
Nikkki +1
Nikkki: Jag ska börja till hösten och längtar som bara den! Mina hormoner har gjort att min acne har ballat ur totalt! Har lust att dra ett rivjärn i hel ansiktet, så illa ser det ut :(
banangurka +1
Nikkki: okej kan du inte börja tidigare än hösten? Förstår att det är jobbigt, alla känner nog likadant som ska börja med roa... Kan återkomma när jag vet att det är min uppblossning som inträffat om hur hemsk den är! Det är såklart olika hos alla!
Nikkki +1
Tyvärr har jag precis fått remissen till hudspecialist skickad och dom prioriterar inte den typen av hudproblem under sommaren :/ så kommer få tid först i augusti! Känns så jobbigt att behöva vänta :(
banangurka +1
Aha tråkigt... Väntan är hemskt, men värd!
banangurka +1
Kliande/torra ögon, öm hårbotten och ont i ryggen efter träning... Beror det på roa?
104158 +1
Ja det låter precis som bieffekterna av Roa, hur mycket kan man träna när man äter det igentligen?
Joysi +1
Jag tränar precis som vanligt, dvs ungefär varannan dag. Både styrketräning och löpning. Tycker dock jag har fått lite sämre ork, blir fortare trött och andfådd, vet inte helt säkert om det är pga Roan men blir ju lite misstänksam. Har dock inte känt av nån ryggvärk, men lite småstel/öm kan jag vara i lederna ibland. Kan känna av lite vid ljumskarna och höftlederna ibland, men inte alls farligt. Inget som gör att jag inte kan träna.
Joysi +1
Jag frågade min hudläkare ifall man kunde fortsätta träna som vanligt och han sa att det är inga problem, det är inte "farligt". Han sa att man kan fortsätta träna, men tränar man på en högre nivå får man vara beredd att ta det lite lugnare, man kanske kommer att få sämre resultattider osv eftersom man inte kan ligga i hårdträning på samma sätt. Men om man är en vanlig motionär ska det inte vara någon fara. Men det är klart, får man jätteont kanske det inte känns så bra att fortsätta.
banangurka +1
Jätte torr hårbotten som kliar ibland, och man kan liksom klia av små hudbitar.. Vad ska man göra åt saken? Det är ju antagligen en biverkning då jag aldrig haft detta problem förr, positivt r väl att håret aldrig blir fett...
Joysi +1
För mig gick kliande hårbotten över efter kanske 2 veckor så jag vet inte. Tvätta med ett milt schampo som inte är uttorkande kanske.