Stora tråden om mandelolja

Qbrium +1
Okej. Nu känner jag att det blivit lite hysteri kring den fantastiska metoden att tvätta ansiktet med mandelolja. Det skapas hela tiden nya trådar och frågor om oljan. Jag tänkte försöka samla all information här. Alla som testat mandeloljan är varmt välkomna att kommentera deras resultat här.

- Hur gör man med mandeloljan?

Det är enkelt. Du använder den som rengöring. Massera in oljan i ansiktet, tvätta med vatten. Om du har smink på dig bör du upprepa proceduren två gånger. Massera så noga du bara kan och orkar - det ger resultat i längden. Ta gärna en klick mandelolja efter rengöringen som en del av återfuktningen.

- Kan jag byta ut min vanliga återfuktning till mandelolja?

Personligen använder jag mandeloljan innan jag applicerar en återfuktande kräm. Jag tycker att mandeloljan i sig inte ger tillräckligt med fett/fukt. Jag har sen en väldigt torr hud typ, så en person med normal hud kanske kan ersätta sin återfuktning med mandelolja. Det är bara att testa och känna efter.

- Kan jag använda mandelolja som nattkräm?

Ja, det kan du med stor fördel. Huden blir mjuk och smidig på morgonen. Massera gärna in ett riktigt lager och låt sjunka in innan du går och lägger dig - annars blir det kladdigt!

- Var kan jag köpa mandeloljan?

Mandeloljan kan inhandlas på exempelvis LIFE eller på ditt närmaste apotek. Fråga i kassan, det är mycket möjligt att oljan inte står framme eftersom den ska förvaras i kylskåp. Oljan kostar ungefär 50 kronor och räcker super-länge. Se till att du köper en KALLPRESSAD mandelolja.

- Hur länge tog det innan du såg resultat?

Jag såg resultat efter första användningen. Huden kändes annorlunda, på ett positivt sätt. De stora framstegen märktes dock efter ca tre månader. Man måste ge mandeloljan tid. Då kan den hjälpa bra mot både finnar och ärr efter finnar. Min hud har blivit mycket trevligare sedan jag började tvätta ansiktet med mandelolja.259 svar

Qbrium +1
Om du inte kan se bilderna i inlägget finns de även i min profil (bilder) under kategorin "Hud".
Qbrium +1
En tjej som heter Ellen har tidigare gästbloggat om mandeloljan på min blogg. Här kommer hennes före/efter upplevelser:

FÖRE:
Ömma, stora, svullna finnar som gjorde så fruktansvärt ont. Dom ’’utvecklades’’ inte, dom ville inte bli mer än svullna och smärtsamma finnar. Jag provade allt; acnelösning, ansiktsvatten, produkter som skulle torka ut finnarna. Jag kunde aldrig klämma en finne, det blev bara stora sår. Och sen om jag använde concealer så vart det bara så fula linjer, så man såg att jag hade ett sår och man såg att det hade varit en finne. Jag hade rodnader, troligen solskador. Var tvungen att använda concealer på dom områdena.

EFTER:

Inga ömma, stora eller svullna finnar som gör ont. Dom finnar jag får ’’utvecklas’’, dom vill alltså bli en riktigt finne som man kan klämma ut. Och jag får inga stora sår längre och jag kan använda concealer på dom utan att det ser illa ut. Rodnaderna har jag kvar, kommer alltid ha. Men dom är inte så röda längre, dom har dämpats. Och jag behöver inte använda concealer på alla områden längre, bara där jag anser behövs. Jag kan få finnar idag som är små och vita, då klämmer jag dom och dom försvinner. Dom finnar jag får idag, som är riktiga finnar, kan jag klämma efter någon enstaka dag och sen kleta på lite concealer så försvinner det röda som uppstår efter att ha klämt. Efter någon dag försvinner den klämda finnen helt och håller.

ÖVRIGT:
Jag älskar mandeloljan. Den jag köper kostar 42 kr på apoteket och jag har haft den i en månad och det är mer än halva kvar i burken. Jag använder den varje morgon, behöver inte längre en ansiktskräm under sminket. Mandeloljan gör jobbet. Jag använder knappt smink på huden längre heller … bara concealer när det behövs. Jag är inte längre torr på huden, därav att jag inte behöver en ansiktskräm efteråt. Min hud känns naturligt ren och fräsch och även lätt. Oavsett om jag pudrar ansiktet så känns det så lätt och rent.

Text tagen från Your Space-bloggen
4u-yourspace.blogspot.com/2011/05/…
Johanna +1
Jag har använt mandeloljan i ett par veckor nu och känner mig väldigt nöjd. Vet dock av erfarenhet att jag behöver minst ett par månader för att utvärdera en hudprodukt ordentligt så jag återkommer. Men som sagt än sålänge känns det jättebra, har knappt haft några finnar och huden känns jättemjuk och fin.
Qbrium +1
Vad kul att du redan känner en förbättring. Man ska så klart hålla på ett tag, gärna mer än en månad för att se skillnaden "på riktigt". För mig har det varit som om ju längre tid jag använt mandeloljan, desto bättre resultat har jag fått. Man får tänka långsiktigt.
Yribrallaan +1
Kan man använda oljan på vattenfast smink? Men man bör väl även inte använda oljan i ögonområdet? :P
58736 +1
Har också tänkt prova detta men jag har ganska fet hy redan och vågar inte smeta på med en massa olja :S känns som att det bara blir värre men jag kanske har fel?
Qbrium +1
Yribrallan: det funkar jättebra att ta bort vattenfast smink. Jag upplever att mina ögonfransar generellt mår bättre och har blivit längre sedan jag började med mandelolja.

Beavy: jag skulle inte påstå att det är någon fara. Om du är osäker ska du givetvis vara försiktig. Testa på ett mindre ställe i ansiktet först kan ju vara en smart idé.

Jag vill gärna ha utlåtanden från personer med fet hud som testat mandelolja... resultat?
Yribrallaan +1
Vad bra, då ska jag testa. Köpte nämligen mandelolja idag! :)
Qbrium +1
Vad roligt, hoppas resultatet blir bra. Tänk bara på att skölja noga med vatten efteråt. Annars har man en tendens att "se lite grumligt" ;)
Johanna +1
Jag har fet hy på vissa områden och bra resultat hittills som sagt.
Bloodbuzz +1
Mandeloljan funkade inte alls för mig. Bytte till jojobaolja istället och är väldigt nöjd.
hannyyy +1
Jag älskade mandeloljan när jag använde den! Men tyvärr så fungerade den inte på min blandhy :(

Nu använder jag den som sminkborttagning och i håret, skitbra!
lizzey +1
Använde mandelolja innan i några månader men bara som nattkräm inte som rengöring! Dock funkade de inte alls med att få bort ärr? Finnarna blev nog lite bättre! Funderar på att börja använda den igen fast som rengöring i och med så många positiva kommentarer härifrån :) vet någon om de är nån skillnad på att använda den som rengöring/nattkräm?
Qbrium +1
Visste ni...

Att det värsta man kan göra om man har finnar är att torka ut huden? Huden kommer reagera med att bli irriterad, och därmed producera mer finnar - plötsligt är du inne i en ond cirkel.
Qbrium +1
Lizzey: Hm. Vet inte vad skillnaden med mandelolja som nattkräm skulle vara gentemot att använda den som rengöring. Kanske att du inte masserade in den i ansiktet lika mycket som man gör med en rengöring? Om du har stora gropar som ärr så kan du tyvärr inte förvänta dig jättebra eller snabba resultat eftersom sådana ärr kan vara svåra att få "normala".
purple +1
Jag använder den som en nattkräm och låter den verka under natten. Tar även bort maskaran med den. Jag har använt den i flera månader, men det är först på senare tid som jag verkligen använder den varje dag. Jag får len hy av den när jag vaknar på morgonen.

Min hy är normal/torr hy för tillfället. Har haft aknehy tidigare, men nu har jag bara ärren kvar. Har testat det mesta för att få bort ärren under åren, får se om oljan kan hjälpa mig med det.
Qbrium +1
Purple: vad kul att du fått så fina resultat. Har din hud gått från acnebelägen till torr/normal under perioden du använt mandelolja?
purple +1
Nä, jag blev av med aknen m.h.a. Roaccutane för några år sen. Då gick jag långsamt över till normal hy. Nu är den lite torrare av någon anledning, tror det beror på vädret. Men jag har alltid haft ärren kvar, och en "ojämn färg" i ansiktet. Mandeloljan håller på och jämnar ut det nu tror jag. Jag får se hur det ser ut framöver helt enkelt. :)

Jag använder både mandelolja (kväll), aloe veragel (morgon) och mineralsmink när jag väl sminkar mig så jag får hoppas på det bästa!
Qbrium +1
Det låter som att du har en riktigt fin och bra rutin. Lycka till och ta väl hand om både hud och hälsa ;)
waterproof +1
Åh, här måste ju jag skriva också! Jag har använt mandeloljan med mycket positivt resultat. I juni förra året slutade jag med min roaccutankur, och huden var riktigt fin fram till september då det gradvis blev värre och värre igen. Jag blev otroligt ledsen över det, såklart. Jag fick tillbaka mycket finnar och större porer samt glans i ansiktet, hemskt...

Men för ca tre månader sedan började jag använda mandeloljan och det första jag märkte var att glansen i ansiktet försvann. Alltid framåt eftermiddagen har det blivit lite glansigt i t-zonen, men inte längre. Och porerna blev även de mindre synliga efter kanske en månad. Och nu på sistone har även min akne blivit mycket bättre. Jag har inte såna där stora, aggressiva och röda finnar längre utan jag märker att huden är lugnare. Men jag får alltså fortfarande finnar, fast i mildare grad.

Och sen måste jag bara lägga till att känslan av att tvätta sig med mandelolja är heeelt annorlunda än med vanlig rengöring tycker jag, huden brukade kännas sträv och torr efter tvätt förut men nu är den sådär perfekt återfuktad efteråt!

Jag förstår att många är rädda för att ha olja i sitt ansikte, speciellt om man redan har lite oljig hud, Men det är ju såklart individuellt, och på mig funkade det. Man ska absolut prova, det är ju naturligt
så några skumma biverkningar finns inte direkt.

Måste säga tack Qbrium! Det var i din blogg jag först läste om mandeloljan :D