Äldreboende vs Hemtjänsten

EvelinaBjorks +1
Halloj!

Jag jobbar på äldreboende just nu och kommer göra det över sommaren (sommar vikarie) har tidigare arbetat ett par månader innan parallellt med skolan, studerar samtidigt.

Jag tycker jobbet är helt ok förutom att vi jobbar konstant 8 timmar utan rast. Vi har faktiskt inga raster, inga undantag. Inte en enda rast. Äldreboendet är så underbemannat så det finns ingen tid till och ta rast. Däremot har jag fått lite ryggproblem.. har ofta ont i ryggen efter arbetet trots det har jag gjort yoga övningar, tagit värktabletter plus haft muskel salva i omgångar vilket hjälpt ett tag men sen efter ett par dagars arbete så har värken kommit tillbaka. Har aldrig haft problem med ryggen innan heller utan det är när jag börjat på äldreboendet.

SÅ jag funderar starkt på och bara jobba där i sommar och sen försöka hitta något annat för ryggens skull.

Jag undrar... om någon arbetar eller har arbetet på hemtjänsten och tycker det är lite lättare yrke med mindre tunga lyft eller om det är samma som på äldreboendet?
Är hemtjänsten och äldreboende lika tufft? Kom med era åsikter och funderingar.

6 svar

Tottin +1
i hemtjänsten får du ju lite paus när du tar dig mellan kunderna och generellt är det väl så att de som har hemtjänst inte behöver lika mycket assistans som de på boende även om det så klart finns undantag. Men hemtjänsten är väl mer varierande, det kan ju vara allt från att hjälpa någon att duscha, laga mat, städa, gå och handla, sitta och prata osv.

Har inte själv jobbat med något av dessa yrken men har kompisar som jobbar inom dem.
Merida +1
I hemmen finns det färre hjälpmedel... Så det kan absolut bli tyngre i hemtjänsten...
EvelinaBjorks +1
Till @Merida
Jag antar det. Det finns väll både för och nackdelar antar jag. Över sommaren kommer jag arbeta på en väldigt lugn och enkel avdelning. Men jobbar ibland på en annan avdelning för att jag måste hoppa in för att ingen annan kan och där är det riktigt tungt.
Kommer som sagt jobba där i sommar sen får jag nog fundera.. Är orolig att slita ut ryggen. :(
Miikaelaa +1
Min kompis jobbar där, och hon har också pratat om ryggont. Eftersom vissa behöver hjälp med att gå på toa, resa sig upp eller så så hjälper hon till att lyfta upp dom.
Angående rasten, har jag hört att hon ofta får luckor. Om hon tex ska duscha någon, fast den tackar nej till dusch, så blir det en lucka där.
Merida +1
Till @EvelinaBjorks
Du får ta med hjälpmedel. Ibland lämnas det kvar tex bälten när någon gått bort. Leta i förråden!
121458 +1
Jobbar själv på äldreboende, vi får inte jobba mer än 6 timmar utan att ta rast. Hemtjänsten tkr jag var lite tufft om man inte har körkort såklart. :)
Fanns hjälpmedel när jag jobbade. Det är olika