Diskutera - yrken som är mer lämpade för ett kön?

Katten97 +1
Finns det egentligen någon könsskillnad i arbetslivet utifrån ett ergonomiskt perspektiv? Och finns det yrken som är mer lämpade utifrån ett visst kön? Vad tycker ni egentligen, är vårt samhälle så jämställt som visa påstår, eller är det kvinnor som blir under prioriterade? Eller kanske män? Det sägs även att kvinnor kan bli just under prioriterade pga att de sjukskriver sig oftare m.m. Vad tror och anser ni?

81 svar

stayeen +1
Ja det tycker jag
121288 +1
Jag tycker inte att män och kvinnor är lika bra lämpade för samma jobb. det finns två olika kön för en anledning. män och kvinnor är biologiskt bättre anpassad och har olika förutsättningar på olika områden. kan ej jämföras
Katten97 +1
Stayeen: haha några exempel?

Själv tycker jag att ett jobb inte ska vara beroende över vilket kön du har utan vara beroende över förmågan du har att klara av ett arbete. Exempel är män fysiskt starkare och är större byggda men det betyder inte att en kvinna inte kan klara av arbetet. Eftersom många människor har ett så kallat syndabocks tänkande, alltså att man pekar ut en viss grupp människor och anklagar dem, för att sedan kunna ranka sig själv som högre.

Det är dock ingen slump att det nästan bara är män som exempelvis jobbar som brandmän eftersom det är fysiska krav inom jobbet, men som sagt finns det kvinnor som är intresserade av yrket och har vad som krävs. Vi människor kommer i alla olika sorts former och ens kön är inte det som avgör om du är lämpad för ett jobb eftersom det finns dem kvinnor som exempel är större byggda än män precis som män kan vara än kvinnor.
stayeen +1
Http://www.friatider.se/…
Brandmän som du tog upp är ett yrke som är mer lämpade för män än kvinnor, att man ska kvotera in människor som inte möter upp kriterierna är vansinne enligt mig.
Sockertroll +1
Tycker att alla kan vara lämpade för alla jobb, det beror på individen, inte könet. Det är sjukt att kvinnor diskrimineras på grund av sitt kön på arbetsmarknaden (ja överallt egentligen)
Man borde uppmuntra individen till att söka de jobb som hen passar bäst för, oavsett vilket område det gäller.
111038 +1
Män och kvinnor har olika förutsättningar för olika yrken.
121288 +1
Sockertroll: men det är ju precis det dom inte är. Har du läst biologi eller. Män och kvinnor har olika förutsättningar men samma grund
Sockertroll +1
Nej de skillnaderna är så små så jag anser inte att man bör generalisera utan utgå ifrån individens förutsättningar. Jag vet att jag aldrig kan jobba som brandman men det betyder inte att det finns andra kvinnor som kan det.
Sockertroll +1
Inte*
Merida +1
Rent generellt så är det ju uppfostran från födseln som gör oss olika. Och då är det enbart pga kulturella uppfostringsmetoder som är grunden till olikheten mellan män och kvinnor... Om man ser allt rent biologiskt så finns där ingen direkt skillnad substansmässigt. Kvinnor har bröst och en vagina och en hög smärtgräns, männen har en penis och har större styrka.... Enda skillnaden.

Men jo, i denna kulturen vi lever i så finns det yrken som är mer lämpade för kvinnor eller män.
robino +1
Minaha: Vad är skillnaden då?

Stayeen: Friatider... Bra källkritik. Ja, män och kvinnor har olika förutsättningar. Män har lättare för att bli stora och starka vilket man behöver vara för att bli brandman, Men sen finns det ju hur många tjejer/kvinnor som helst som är större och starkare än män, så det spelar ingen roll.
robino +1
Håller med Sockertroll.
Merida +1
Robino: Jo, det är ju klart. Det där med män som är mindre än kvinnor... Och det ena utesluter ju inte det andra. :)
Johanna +1
Yrken som kräver större/starkare kroppshydda kan väl generellt sett vara bättre lämpade för män eftersom de har mer av detta än oss kvinnor.
Över lag tror jag inte könet gör någon större skillnad utan personligheten.
Merida +1
Men idag finns det ju så många hjälpmedel så de där tunga jobben är ju inte så tunga längre! :)
121288 +1
Robinh: ok ska säga ett enkelt kort exempel. Att gå ut i krig med en tampong i muffen kanske inte är lika lätt som en man utan blödningar där nere. Man kan inte prestera i detta exemplet på samma sätt pga värk och smärta :)
111038 +1
Bara för att det finns kvinnor som klarar av yrket så betyder inte det att yrket inte är mer eller mindre lämpat för det andra könet.
Merida +1
Jag förstår ju vad du menar Minaha. Men om jag skulle gå ut i krig skulle jag tagit med mig en menskopp istället! ;)
Merida +1
Skämt å sido! ;)
Sockertroll +1
Om en kvinna väljer att gå ut i krig så är hon väl lämpad för det, alltså att man vet om att man klarar av det trots mensvärk och tamponger.