Har komvux elever någon talan?

Mya1 +1
Hej. Det är så att jag läser på distans inom vård och omsorg i gymnasienivå via komvux i min hemkommun och jag jobbar heltid samtidigt och läser på kvartsfart. Det är så att det är 3 kurser som jag är tvungen att köpa själv hos Hermods som säljer kurser till privatpersoner och göra en prövning hos komvux i min hemkommun för att få betyg på dom 3 kurserna. Eftersom jag jobbar heltid och läser samtidigt så är det mycket mera svårare och väldigt mer psykiskt krävande och få betyg i än att läsa de 3 på distans. Det underlättar jättemycket för mig om jag läser de 3 kurserna på distans!

Jag kontaktade rektorn på komvux i min hemkommun och hon sa att de inte köper kurser av distansskolorna som de redan har. Utan då får jag åka upp till skolan och läsa dom 3 kurserna. Men åker jag till skolan och läser de 3 på plats så tar det 1 år per kurs, alltså 3 år eftersom det är 3 kurser och då får jag åka upp ditt 1 gång i veckan i ca 50 minuter i ett helt år. jag känner att det tar alldeles för lång tid och jag vill bli färdig med min utbildning någongång och inte hålla på med min utbildning i evigheter då jag har annat att göra efteråt!Får det verkligen gå till så? ska man behöva som invånare i sin egen kommun köpa kurser själv?! Jag tycker det är bedrövligt! Det ska skolan eller kommunen stå för! Skolan lägger istället sina pengar på nöjesresor som till exempel till Göteborg med sina elever istället för att lägga dom pengarna på gymnasieeleverna och komvuxeleverna och deras utbildning. Jag menar, tänk dom som verkligen jobbar heltid, måndag till fredag mellan 7-15,16 och inte kan läsa på plats i skolan utan måste läsa på distans hemifrån? Ska de sluta upp med sin utbildning helt då eller jobba mindre? Jag tycker som invånare i kommunen och som elev på skolan tycker jag att man borde få möjlighet att läsa kurser på distans via komvux om man verkligen inte kan åka upp till skolan. dom som inte jobbar samtidigt kan åka till skolan och läsa kurser på plats men de som jobbar samtidigt och läser tycker jag borde få möjlighet att läsa kurserna på distans!

14 svar

Merida +1
Hum... Kan man inte ansöka om "examen" senare? Så gjorde jag på högskolan. Läste en hel termin på en annan skola, men ansökte om examen på den första skolan. Jag kompletterade alltså mitt betyg.
Mya1 +1
Till @Merida

det är inte någon högskola eller universitet. jag läser gymnasiekurser på gymnasial nivå. borde man inte få möjlighet att läsa dom 3 kurserna på distans? jag känner det är meningslöst och tar för lång tid att åka upp dit 1 gång i veckan och ha lektioner i 50 minuter varje gång i ett helt år på varje kurs.

tar ju 3 år för dom 3. Kunde man inte få möjlighet att läsa de 3 på distans ändå? Det blir ju bara mer svårare och jobbigare för en annan när man jobbar heltid samtidigt :( Har meddelat detta till skolinspektionen och dom meddelande mailet vidare till ett region kontor som har hand om den kommunen jag bor i.
Mya1 +1
Till @Merida
det är inte någon högskola eller universitet. jag läser gymnasiekurser på gymnasial nivå. borde man inte få möjlighet att läsa dom 3 kurserna på distans? jag känner det är meningslöst och tar för lång tid att åka upp dit 1 gång i veckan och ha lektioner i 50 minuter varje gång i ett helt år på varje kurs.

tar ju 3 år för dom 3. Kunde man inte få möjlighet att läsa de 3 på distans ändå? Det blir ju bara mer svårare och jobbigare för en annan när man jobbar heltid samtidigt och ska behöva göra prövning på varje och då tar det ett halvår per kurs :( Har meddelat detta till skolinspektionen och dom meddelande mailet vidare till ett region kontor som har hand om den kommunen jag bor i.
annaklara +1
Nej kommunen bestämmer såklart själv vilka kurser det är efterfrågan på. De kan ju inte ha obegränsade resurser och kanske inte innan har fått en frågan om dessa kurser. Men du kan ju ansöka om att plugga i annan kommun som har distans.
Mya1 +1
Till @annaklara
vem ska man vända sig till om man vill göra klagomål eller ha synpunkt? jag har skrivit till rektorn och hon var fast besluten om att de köper inga distanskurser som de redan har på skolan. hon sa antingen får jag läsa de på skolan vilket tar 3 år för dom 3 kurserna eller göra prövning vilket är mer jobbigare än att läsa på distans. vart kan man vända sig vid klagomål och synpunkter? jag har kontaktat skolinspektionen och dom vidarebefodrade det till region kontoret som har min kommun.
SandraLind +1
Till @Mya1
Men det är väl ganska självklart att de inte anställer lärare och lägger upp en kurs, och sen köper in samma kurs externt?
Det ska väl inte vara så svårt att få till prövning, det kan väl inte vara mer än lite inlämningar eller ett prov? :)
För prövning tycker jag verkligen man har rätt till om man valt att läsa själv på distans.
annaklara +1
Till @Mya1
Jag vet inte vart du kan klaga men det är inte konstigt att skolan säger nej. Flytta till Stockholm så finns det mer att välja på ;) annars får du väl gå ner i tid på jobbet eller ta en paus och plugga alla 3 kurser under några månader så är det klart sen.
Du kanske redan bor i Stockholms kommun? Då finns alla kurser som distans nästan..
Mya1 +1
Till @annaklara
det går inte fortare om jag skulle jobba mindre och läsa mer. skolan har bara den lektionen 1 gång i veckan och dessutom kan jag inte jobba mindre för den jag jobbar hos vill inte ha någon annan än mig. jobbar som personlig assistent. och jag bor inte i Stockholm. på landsbygden i en av Sveriges allra minsta kommuner med 5,6000 invånare.
Miikaelaa +1
Tror nog processen att gå igenom dina klagomål kommer ta lika lång tid som du läser klart de 3 kurserna.

Förstår inte vad problemet är med att göra prövning? Du läser ju distans=kan kombinera hemstudier med jobb samtidigt som det går klart mycket snabbare än 3 år.
Fråga läraren vad du ska läsa och bör kunna inför prövningen och kolla på betygskriterierna?
Mya1 +1
Till @Miikaelaa
det är ju mycket lättare att läsa kursen på distans än att göra prövning. det som är problemet. jag frågade rektorn om man kunde köpa kurserna själv och ge skolan eller kommunen pengarna men det funkar inte så sa hon :( jag vill läsa de på distans.
Tottin +1
Jobbar du heltid har du väl råd att betala för att läsa dom på distans?
SandraLind +1
Till @Tottin
Tror du missade problemet.. Hon kan läsa kurserna på distans bäst hon vill, men de är inte godkända av skolan tydligen.
Miikaelaa +1
Till @Mya1

Fast man kan inte alltid få som man vill. Ibland får man ta svårare vägar. Nu finns ju inte den möjligheten och då får du göra på annat sätt, ett sätt som är möjligt.
Det enda du kan göra är prövning eller läsa de under 3 års tid...
Tottin +1
Man kan väl läsa den på distans själv och sedan göra en prövning då?

Till @SandraLind