Hur får man ett jobb? Öppen för alla tips... Ger snart upp

Halsdukar +1
Jag mår så dåligt just nu, så dåligt att jag nästan ger upp. Jag skäms när jag ska behöva skriva att jag varit arbetslös i snart 2 år. Det känns som att jag testat allt. Allt. Jag har gått kurser, haft praktik, ändrat mitt cv och personliga brev till det bättre flera flera gånger, gått på jobbmässor, varit på alla möten på arbetsförmedlingen, ringt dit jag sökt jobb, sökt in till utbildningar, tagit körkort.

Men det hjälper inte. Jag känner hur det tar mer och mer på mitt självförtroende. Mina ideér är slut. Jag förstår inte hur vissa jag känner , inklusive mig själv, har gjort allt för att få ett jobb men inte får ett enda. Sen finns där vissa man känner som har haft mer än 10 olika jobb på ett år.

Personer runt om säger att det gäller att vara på, att man ska ringa osv. Men jag är rädd för att det istället ska bli att de tycker att man är för på. Sen vet jag inte riktigt vad man ska säga. De gånger jag ringt har jag presenterat mig och sagt att jag ringer angående tjänsten som xx och frågar hur det går med processen. Och när jag ringt har jag bara kommit till sura personer som inte verkar ett dugg intresserade av mig och känns mer som jag stör. Är för övrigt alltid så himla nervös när jag ska ringa viktiga samtal, men tycker ändå att jag lyckas få fram det jag vill säga bra och låta glad ändå.

Som person är jag väldigt ambitiös och sköter mig alltid. (en del av ett intyg: Hon har en hög arbetsmoral, kommer alltid i tid, slutför sina uppgifter hon blir tilldelad och har en positiv inställning och attityd till sitt arbete vilket jag värderar högt.) Det som jag själv ser som mitt största problem är att jag är blyg. Jag jobbar på detta varje dag och har kommit väldigt långt jämfört med hur det var innan men tycker fortfarande att det är något som märks i min personlighet. Detta gör att när jag är på intervju tycker jag att jag har svårt att visa vem jag är och få fram min personlighet och vet inte riktigt vad jag ska göra för att träna upp det. Det är liksom inte så som att jag går på intervju var och varannan vecka och kan träna på att bli bättre.

Jag vet inte vad jag ska göra. Hur jag ska komma ur denna onda cirkel. Så jag bara ber om alla möjliga tips. Ska även på en jobbmässa nästa vecka så tar gärna emot tips till det också. Tack om det ens var något där ute som läste denna romanen haha..

68 svar

Mliillo +1
Du kanske ska fundera på någon utbildning?
Halsdukar +1
Till @Mliillo
Har sökt genom alla hav efter utbildningar jag är intresserad av. Sökta en förra året som jag ej kom in på. Och de jag kollat på nu måste man ha erfarenhet av jobb för att söka..
123383 +1
Garderobtjej på nån klubb kanske. Tror inte nånting krävs
58736 +1
Skrev ett pm till dig :)
58736 +1
Ihärdighet och att inte ge upp. Det är svårt som AS när man verkligen försökt och speciellt när alla andra som HAR jobb inte förstår situationen eller känslan... Viktigast att komma ihåg är att allt löser sig till slut så länge man inte ger upp - svårt att tänka så alla vakna ångestnätter och efter alla avslag. Men det går! :)
58736 +1
Det är också svårt att bara "ta vilket skitjobb som helst" när självkänslan är i botten efter flera avslag och alla hopp och drömmar man hade från början bara grusas igen och igen... Men att bara komma i rullning med något, även om det inte är det ma egentligen vill, kan vara en start och ett avstamp till att orka söka mer :) så hittar du något du egentligen inte vill göra - gör det ändå. Sök även fast det är ett "pinsamt jobb" eller något du aldrig trodde du skulle göra. Man måste inte vara fast där för alltid :)
Halsdukar +1
Till @Beavy
Jo det blir ju så tyvärr. Och eftersom att självförtroendet blir sämre och sämre så känns det lönlöst att söka jobben även om det är "skitjobb". Sen börjar man övertänka och tänker till slut att nej det jobbet kommer jag inte klara av. Usch ja. Man får väl försöka hitta ett sätt att få tillbaka drivkraften :/
Mliillo +1
Till @Halsdukar
Bor du hemma? Hade jag varit dig hade jag tagit en paus från jobbsökandet o fokuserat på mig själv så att du hittar tillbaka och får nya krafter. Inte meningen att du ska slita ut dig o förstöra hälsan. Ta en kort paus på nån vecka o njut av det duvtycker om! Kolla runt, bli inspirerad. Kanske kan du söka enstaka kurser sålänge? Så fick jag göra när jag var arbetslös länge för några år sedan.
58736 +1
Till @Halsdukar
Precis. Samma sak med de jobb man egentligen vet att man inte är kvalificerad för. Jag söker dem ändå och håller alla tummar och tår att de kanske vill ha någon med stor drivkraft även om man inte har 5 års erfarenhet! :)
58736 +1
Till @Mliillo
Det är ett bra tips! Kurser är i alla fall något som gör att man håller igång och extra kunskap är aldrig fel :) även om det "bara" är en kurs i engelska eller något annat. Svårt dock när man inte bor hemma :/ det är en fruktansvärd känsla att se sina sista pengar sina bort och veta att hyran snart ska vara betald.. Uschbajs alltså :(
Mliillo +1
Till @Beavy
Man kan väl söka ett par o ta studiemedel bara? Iaf om man har en sambo, annars blir det svårt :/
58736 +1
Till @Mliillo
Jo jag har just gått klart en 30 poängare i psykologi, asroligt! Men nu har jag tyvärr inga CSN veckor kvar :/ pluggat mina 6 år (herregud 6 år!!! Dx). Sambon söker också jobb så vi är lika nervösa båda två :S
Halsdukar +1
Till @Mliillo
Hmm kanske behöver något sånt. Jag har ju turen att bo hemma fortfarande då jag är relativt ung! Får spana lite på det! :) Känner verkligen att jag vill komma ut och träffa folk. Kände mig mer inspirerad efter 20 min hos min frisör förr veckan än vad jag någonsin är på min möten med arbetsförmedlingen haha.
picknick +1
Ett tips när du ringer är att ha någon fråga om själva tjänsten (gärna kopplat till annonsen så att det är tydligt att du har tagit till dig vad som står där) och inte bara ringa för att höra om processen, för såna samtal ÄR störande för de som rekryterar. T.ex. "Jag läste i annonsen att det förekommer resor i tjänsten. Hur ofta behöver jag vara beredd på att resa om jag väljer denna tjänst?". Kanske inte bästa exemplet men du förstår nog. Då låter du insatt och intresserad :)
58736 +1
Arbetsmarknaden är så skiftande med när det kommer till olika företag - vissa VILL att man ska vara aspå och ringa eller komma dit, medan andra blir förbannade om man skickar intresseanmälningar eller förfrågningar när de inte lagt upp någon ledig tjänst osv. Har varit med om båda, har till och med blivit utskälld via mail av företag som inte vill att man hör av sig xD också varit med om att jag blivit prisad för att jag faktiskt gått dit och frågat om de har något ledigt. Det är en balansgång och långt svårare än många tror :)
masen_84 +1
Hej! Jag förstår ditt problem. För jag har känt ungefär som du hela mitt vuxna liv. Jag fyller 32 år i mars och har aldrig haft en fast anställning... den ända utbildning jag har är gymnasieutbildning och en truckutbildning, tog truckkort för några år sen.

Jag har aldrig gått någon kurs eller vidareutbildning. Det jag har jobbat med typ hela mitt yrkesliv är säsongsbetonat jobb, som kyrkogårdsarbetare, med gräsklippning krattning av gångar å sånt. Jag har varit kyrkogårdsarbetare i totalt 14 år. Varav 10 år som säsongsanställd 6 månader varje år från maj till sista oktober.
Under 5 vintersäsonger jobbade jag på en skidanläggning, också säsongsbetonat jobb.

Så jag känner igen mig i det du skriver, man ger nästan upp sitt jobbsökande när man bara söker och söker jobb och inte får något... Å jobb måste jag söka, eftersom jag är inskriven på arbetsförmedlingen och spämplar, får pengar från a-kassan.

Det du kan göra för att kanske förbättra ditt jobbsökande är kanske att prova det som jag började göra till slut. Jag slutade att ringa till företag och tog istället med mig en bunt personliga brev och cv och åkte runt till företag och gick in och bad att få prata med personalchefen eller annan personalansvarig och berätta att jag var intresserad av att jobba hos dem. Jag sökte på livsmedelsaffärer, både i den kommun jag bor i och i grannkommunerna, sökte även jobb på hotell, som städare och diskare.

Det var så jag till slut fick jobbet som jag har nu. Jag är behovsanställd som diskare i restaurangen på ett stort hotell nu. Har varit där i lite mer än 1 år. Å nu börjar jag föra diskutioner med min närmaste chef och hotellets vd och arbetsförmedlingen om att få mer arbetstid på hotellet. Å jag har börjat få lite mer arbetstid nu också, jag hoppar in i städavdelningen nu också, å från och med maj så har dom sagt att jag nog kan komma att få heltidsjobb på hotellet :) om arbetsförmedlingen kan hjälpa till med det.

Skulle du kunna tänka dig att jobba som diskare eller städare på exempelvis ett hotell? Är du en stresstålig person? Som klarar av att göra olika saker samtidigt under stor stress? Jobbet som diskare där jag jobbar kan vara väldigt stressigt ibland, i började trodde jag inte att jag skulle klara av det.... Men som tur är har jag dom bästa kollegorna man kan ha på ett jobb :) dom pushade mig och stöttade mig hela tiden när jag var ny och idag så går allt på rutin för mig, även om det såklart fortfarande kan vara väldigt stressiga pass ibland, båda för mig i disken, servisen och kockarna, å man säger, typ "åh, fy fan fy fan fy fan, nu vill jag gå hem". Men man lär sig att bita ihop och köra på ;)

Så, mitt råd till dig att kunna förbättra ditt jobbsökande, gå direkt in till stället och sök efter personalchefen eller annan personal ansvarige och säg att du är intresserad av att söka jobb hos dem, å lämna cv och personligt brev direkt till dem.

Lycka till med ditt fortsatta jobbsökande! :)
Pawni +1
Sök inom vården så får du jobb
Halsdukar +1
Till @masen_84
Om jag är stresstålig är svårt att säga då jag aldrig riktigt haft någon chans att testa det haha. Men om jag ser på hur jag hanterar stressiga situationer i vardagen och i skolan så tycker jag inte att jag har några problem med det :)

Tack för tipset, kanske ska göra så istället!
Halsdukar +1
Till @Pawni
Jag vet. Hade jag klarat av det så hade jag absolut haft ett job inom ålderdomshem eller liknande men det är tyvärr en av de få jobben som jag aldrig kommer söka då jag vet att det inte är något för mig. Har testat.
58736 +1
Till @Pawni
Inte överallt. I min stad skriker de efter arbetskraft inom vården men de har också krav på att man måste gå en pågående relevant vårdutbildning eller vara färdigexaminerad. Jag har sökt jobb inom vården här i flera år och alltid fått samma svar. I mindre städer är det kanske annorlunda, där har de inget val.