Hur skriver man CV andra gången

benandjerry +1
Har haft 2 jobb och ena behövde jag inte ens något CV till, så jag är inte experten på CV skrivande. Fyller 19 om några dagar, tänkte börja söka lite sommarjobb och undrar då om det är nödvändigt att ha med praktikplatser man hade i högstadiet? Känns lite "barnsligt". Och i det personliga brevet, ska jag rikta in mig mot just den tjänsten jag söker? Och därmed skriva lite olika till varje tjänst jag söker?

Och jag har redan ett extrajobb men vill inte jobba där under sommaren, ska jag skriva på CV:et att jag redan har ett jobb??

11 svar

tomcollins +1
Ja skriv vad du har gjort, praktikplats kan du ha med om det är relevant.
Och på cv:et skriver du år och månad tex "april - oktober 2015" , har du ett jobb skriver du tex "maj 2014 - " eftersom du inte har slutat där än.

I ditt personliga brev kan du skriva typ "just nu jobbar jag med Xxxx men nu är jag sugen på nya utmaningar och söker bla bla bla". Nåt sånt
Vampira +1
I cvt skriver du vilka jobb/praktiker du har haft. Och i personliga brevet beskriver du dej själv utifrån det du skrev i cvt.
Du kanske kan skriva 9ans praktik, men inte typ 6-7an. Det är dom nog inte så intresserade av. Men gymnasiet ska du skriva i alla fall :)

Och ja, det bästa är om du skriver lite olika beroende på vilket jobb du söker. Vill du jobba i affär så skriver du typ att du vill ha jobbet för att du är social/service inriktad å gillar å jobba med människor eller nått sånt. Men vill du jobba med nått mer praktiskt så skriver du att du noggrann och jobbar bra med händerna typ :p
benandjerry +1
Okej tack! Tog bort några praktikplatser. Är det relevant att ha med äldreboende och förskola om jag söker till t.ex personlig assistent? Till @tomcollins @Vampira
58736 +1
I CV:t ska alla dina relevanta utbildningar, anställningar och praktiker finnas med. Man kan också skriva vilka datakunskaper man har, om man har körkort, eller något annat som kan vara bra att ha med.

I det personliga brevet lägger du vikt på vad du tror att arbetsgivaren är ute efter - och även om du "bara" haft praktik kan du ändå rikta ditt personliga brev så att vad du lärde dig under praktiken blir relevant till din ansökan. Hade du praktik i en butik kan du ta upp massor saker som är eftertraktade; tålamod, stresstålighet, samarbete, säljkunskaper osv. Allt kan vändas till något positivt :) Och ja - därför måste man skriva olika personliga brev till de olika jobb du söker.

Det kan också vara bra att nämna vad DU kan ge företaget och inte bara att du skulle tycka att det vore roligt att jobba där: "Eftersom jag har goda erfarenheter inom försäljning och service kan jag bidra med....". Sätt alla dina egenskaper i kontext och inte bara skriva "jag är stresstålig", "jag är kreativ" osv - det säger ingenting.
58736 +1
Till @benandjerry
Det är jättebra att ha med äldreboende och förskola! Det visar att du är socialt kapabel och kan ta ansvar för andra människor!
Som sagt - allt kan vändas till något bra! :)
benandjerry +1
Vart någonstans ska man skriva vilken period man kan jobba?
benandjerry +1
Ja superbra tips! Precis som du säger. Har försökt sammankoppla alla kvaliteter till erfarenheter. Till @Beavy
tomcollins +1
Till @benandjerry
Ja! Det tycker jag att det är :)
Vampira +1
Till @benandjerry
Ja självklart ska du ta med det! Alla jobb/praktiker är relevanta! Och eftersom förskola å äldreboende visar att du är social är det ju bra att ha med det om du nu söker ett jobb som kräver att man är social (personlig assistent)
mamacitaa +1
Till @benandjerry
Ja det tycker jag är relevant!
Pawni +1
Inled med varför just den annonsen intresserade dig. "Er annons intresserade mig just för hur ni strävar efter mångkulturella arbetare" eller liknande, och så förklarar du varför. Betyder att du har läst annonsen och blivit intresserad, inte bara sett annonsen och sedan tvunget söka det
Oj det ska vara i personliga brevet, är trött.. :)