Inte anställa mig - pga ser ung ut

linnschone +1
Nu har jag fått höra att en arbetsgivare inte vill anställa mej pga jag ser ung ut haha.... Alltså detta va nog det sjukaste? Jag ser bra ut (mycket mycket bättre än arbetsgivaren) är 19 år gammal, arbetade bra, så va fan ? Tydligen hade jag fått kunderna att känna sig obekväma p.ga att jag ser yngre ut än vad jag är. Ibland får jag höra att jag ser ut som 21+ ibland 18 ibland 19 ibland 17..

Som arbetssökande har mitt självförtroende droppat till 0 och inte ens velat gå till arbetsintervjuer längre. Ser faktiskt mer än average bra ut, har ett ovanligt utseende alltså lägger man märke till mig, vilket jag hört av folk många gånger. Men ja där rök ju självförtroendet helt och hållet. Tycker ni detta är normalt beteende?

27 svar

linnschone +1
EDIT: ("tydligen hade jag fått kunderna att känna sig obekväma" - Han menade att det skulle kunna hända, inte att det hänt!)
58736 +1
Att du ser ung ut behöver ju inte betyda att du inte ser bra ut, så just det kan du väl släppa direkt. Trist av arbetsgivaren att göra så, men det är bara ett jobb av alla du förmodligen kommer söka. Lägg det bakom dig. Att skippa andra arbetsintervjuer bara för att EN snubbe sa att du såg ung ut (som inte behöver vara negativt) är ju bara dåligt för din egen del. Om du ofta får höra att du ser ung ut kanske du får väga upp med ett mognare beteende eller något?
Vad var det för jobb?
Mliillo +1
Det får inte göra så, det är en helt absurd och ganska ytlig och kränkande anledning. Är du med i något fack? jag tror t.o.m att du kan anmäla det. Om du nu vill gå den vägen, annars släpp det och sök vidare.
linnschone +1
Sant @beavy men fortfarande känner jag mig kränkt. Hur kan man påstå att jag kanske får kunderna o känna sig obekväma bara för att jag ser yngre ut helt seriöst.. ?? Det var ett restaurang jobb!

@Mliillo jamen precis. Kränkande som fan! Han har också sagt till flera där att de inte kan jobba där pga de inte såg bra ut, alltså nu har ju inte han sagt de TILL dom precis som han inte sagt de till mig men vän som jobbar där sa de till mig efter hon frågat honom. Har sökt massa jobb där de faktiskt kollar på utseende så känner mig konstig typ :( att jag inte kanske passar till de jobbet just för att jag ser yngre ut.. Gick inte på intervju till receptionist jobb för kände mig så obekväm.. ångrar de som fan!
linnschone +1
Kan även tillägga att jag jobbade gratis där, alltså provjobbade gratis, och finns jätte jätte många som gjort det med, helt gratis. Kanske man kan anmäla honom anonymt eller något ? haha
58736 +1
Till @linnschone
Jo du har all rätt att känna dig kränkt. Det var idiotiskt sagt och gjort av honom. Du kan ju anmäla om du vill. Jag skulle nog dock gått vidare, sådant skitsnack skulle jag inte bry mig om - det är ju uppenbarligen något fel på honom. En anmälan kan ju gå fram men sådant tar ofta lång tid och är ibland ganska jobbiga - orkar du så kör hårt :) Annars är det bara att fortsätta sökandet efter platser som inte generaliserar!
Dock borde du absolut fått pengar. En anmälan är kanske inte så långt borta!
linnschone +1
Nja vill nog inte anmäla, men vill varna andra ungdomar speciellt o inte söka jobb där då de först o främst provjobbar gratis i flera dagar, oseriösa, kränkande.. haha listan e lång.
58736 +1
Till @linnschone
Har de någon facebooksida eller liknande? Du kan ju alltid skriva ett vuxet offentligt meddelande om hur du blev behandlad och vad han sa... Men då gäller det att formulera sig rätt och inte gå till överdrift, dvs kasta lagom mycket skit. Vara den "större människan" så att säga
linnschone +1
Aa tycker dock de lite pinsamt :( tycker ni jag ska berätta för min handläggare på arbetsförmedlingen? Hahaha så kan hon anmäla dom ;)
Hurrdurr +1
Till @linnschone
Du dömer ut hela arbetsmarknaden på grund utav att EN arbetsgivare inte ville anställa dig för att du ser för ung ut? Du låter rätt ung i sinnet med. Är du säker på att du inte är ett barn ändå?
58736 +1
Till @Hurrdurr
drygt. Visst kan man få dåligt självförtroende om man inte varit med om liknande förut eller har erfarenhet av det. Tycker inte heller att TS ska skippa andra jobb eller intervjuer - men det var ju inte en trevlig upplevelse för någon som är ny på arbetsmarknaden. (vilken jag bara antar att hen är)
58736 +1
Till @linnschone
Visst kan du berätta, berätta för vem du vill. Men tänk på att inte prata för mycket "skit" (onödiga kommentarer om arbetsgivarens eget utseende exempelvis). Det ser bara fult ut åt andra hållet.
linnschone +1
Till @Hurrdurr
Nej jag dömer inte ut hela arbetsmarknaden. Är inte jätte självsäker som person, även fast man VET att man kanske ser bra ut, så känns det inte så, rätt ofta hos mig då. Ja jag kanske är ung i sinnet, vem vet men mina arbetsuppgifter sköter jag utmärkt. Att höra att ens utseende är anledningen till varför inte man får ett jobb är rätt hårt för en som är ny på arbetsmarknaden.
SandraLind +1
Nej men så får det ju inte gå till. Har för mig att det finns regler om att täcka stora tatueringar på vissa jobb, men utseendet får väl inte spela så stor roll?
Jag är yngst på mitt jobb och ser också rätt ung ut, men har aldrig hört öppet att våra kunder tyckt det är konstigt. Har väl någon gång blivit konstigt bemött i receptionen hos kunder när de inte fattat direkt vem man är bara.
Sen kan jag nog förstå arbetsgivaren ifall man klär sig i extrema babydollkläder eller liknande, med jobb där kläder spelar roll brukar väl ha arbetskläder på plats ändå...
Hurrdurr +1
Till @linnschone
Inte en trevlig upplevelse, men välkommen till verkligheten. Det finns och kommer alltid att finnas idioter till arbetsgivare. Men tänk såhär istället. Om han nu är så idiotisk, vill du verkligen arbeta för honom? Ett jobb går ut på att du ska tjäna mer pengar än vad du kostar, dvs du jobbar sällan bara för dig själv. Vill du tjäna pengar åt en sådan människa?
Hurrdurr +1
Till @SandraLind
Varför får det inte gå till så? På vissa arbetsplatser spelar utseendet roll.
linnschone +1
Vill absolut inte jobba för honom hade jag blivit erbjuden jobbet hade jag tackat nej.
Känner mig bara kränkt därför jag skrev och tyckte de va konstigt bara.
Förstår att utseende kan spela roll på vissa arbetsplatser MEN har aldrig hört att man inte får ett jobb bara för att man ser ung ut? Wtf moment
linnschone +1
OK om det var en 5 stjärnig restaurang där de kräver 5 års erfarenhet, då förstår jag! Men komigen en restaurang inne på ett center....
SandraLind +1
Till @Hurrdurr
Skulle säga att det är diskriminering.. Om man inte jobbar som modell då :p
Jag är nog lite arbetsskadad eftersom jag har kollegor som kan gå i trasiga tshirts och sneakers på kundmöten.. Men det är ju lite dålig stil att öppet inte ge jobb baserat på utseendet eller klädstilen, även om man så klart tar med det undermedvetet.
Hurrdurr +1
Till @SandraLind
Diskriminering mot vadå?