Jurisprogrammet i stockholm eller uppsala

jayjayy +1
Jag har bestämt mig för att söka till Juristprogrammet nu i höst, vad jag dock inte bestämt än är vilken skola jag vill gå på. Just nu velar jag mellan Stockholm eller Uppsala. Jag bor i norrort och kommer att pendla mellan skolan och mitt hem, och det kommer ungefär vara lika (o)smidigt att ta sig till båda skolorna, så själva avståndet till skolan är inget som kommer väga in när jag väljer.

Vad som däremot väger in är själva utbildningen i sig. Jag har hört att det egentligen inte spelar så stor roll var man går, att man blir en fullt lika god jurist oavsett. Men jag har börjat tänka om lite angågende det där. När jag läst runt på lite olika forum verkar många tycka att det ÄR stor skillnad mellan Uppsala och Stockholm. Framförallt, tydligen, när det gäller tentamen - i Uppsala verkar det vara få men väldigt stora tentor, och i Stockholm är de fler men mindre (Enligt min uppfattning verkar det senare vara mer fördelaktigt)

Högskoleverket gjorde i höstas en utvärdering av juristprogrammen* och då bedömdes Stockholms juristprogram vara av "bristande kvalitet" medan Uppsala värderades ha "mycket hög kvalitet". Någon som vet hur mycket sanning som ligger i detta? Jag har hört olika - dels att det stämmer men också att undersökningen inte var helt påtiltlig utan kristiserade områden som Stockholms universitet redan ändrat på.

Vad väger tyngst i arbetsgivarnas ögon? Gör de någon skillnad på Stockholm och Uppsala? Jag vet att höga betyg är ett krav för att komma åt de riktigt bra jobben, och jag har hört att det är lättare att få höga betyg i Stockholm. Väger alltså ett AB från Uppsala tyngre än motsvarande från Stockholm, eller är hela grejen med att man lättare skulle få bra betyg i Stockholm enbart en myt som arbetsgivarna inte bryr sig om?

Ni som läser/läst juridik i Stockholm eller Uppsala, dela med er av era erfarenheter!

*(hsv.se/publikationerarkiv/…)

12 svar

Emma_Sofia +1
Nu läser jag iof i Göteborg men jag tror det är ganska likvärdigt oavsett om du väljer Stockholm eller Uppsala. Jag personligen skulle dock undvika Örebro (det enda lärosätet jag tror kan vara sämre att ha gått när man t. ex. söker jobb) Du överväger inte Göteborg alls?
Caleria +1
Jag har läst juridik i Stockholm och tog examen nu i januari :) Har en del kolleger som började i Uppsala, och sedan bytte till Sthlm, så jag borde nog kunna svara på dina frågor :)..

Den stora skillnaden mellan utbildningarna är precis som du säger att Uppsala har stora tentor, medan Stockholm istället har mindre kurser - på gott och ont. Även undervisningsmetoden är annorlunda. I Stockholm är det sedvanlig universitetsutbildning, med föreläsningar och seminarier och sen tentor. I Uppsala är utbildningen istället uppbyggd på ett mer problembaserat sätt. Man har mycket grupparbeten och mycket vikt läggs vid problemlösning och seminarieaktivitet.

Att det skulle vara någon skillnad mellan de två skolorna från arbetsgivarens synpunkt har jag aldrig upplevt, utan båda två räknas som högkvalitativa utbildningar. Däremot skulle jag, precis som Emma_sofia redan skrivit, undvika Örebro. Även Umeå har lite lägre status än de andra juristprogrammen, men i övrigt ligger de på samma nivå.

Angående HSVs undersökning finns det två anledningar att inte lägga vikt vid den. 1) Den gjordes på oschyssta grunder genom att SU precis infört nya regler angående examensuppsats där man infört opponering och försvar mm. Trots detta valde HSV att beakta det gamla systemet som även jag erkänner suger. Det gamla systemet gick ut på att handledare examinerade helt utan opponering eller så. I praktiken innebar det att studenterna slentrianmässigt skrev så pass mycket att handledaren okejade uppsatsen och automatiskt gav Ab-betyg på den. På grund av bristande engagemant från såväl studenter som handledare är det uppenbart att kvaliten på examensuppsatserna var skitdålig.

2) Från och med hösten 2012 har juristprogrammet helt gjorts om. Mer fokus på den juridiska metoden och arbetsmarknadens behov har tillagts. Man ska få mer feedback på det man gör och övas även att arbeta förebyggande (inte bara problemlösande, som juristprogrammet är nu) Kurserna har justerats, vissa har tillagts och andra har tagits bort.

Jag tror inte att det är lättare att få Ab i någon av städerna Uppsala eller Stockholm. Lund däremot har jag hört är skitlätt att få Ab i. Betygen är viktiga, men det är inte på liv och död såvida du inte vill sitta ting (som jag vill) :). Är det något mer du undrar så hör av dig!
118940 +1
Grattis caleria:)

inriktning?
Caleria +1
Tack :) Processrätt och metodlära (ja, jag tänker bli en awesome domare :D!)
118940 +1
HD nästa;)
jayjayy +1
Tack för era svar!

Emma_Sofia: Nej, jag skulle nog inte säga att jag överväger Göteborg i nuläget, inte för att det inte verkar vara en bra skola, men jag vill bara inte lämna Stockholm!

Caleria: Grattis till examen!

Eftersom du gått i Stockholm kan jag ju passa på att ställa några (ganska många...) frågor om den utbildningen:

- Hur är studebelastningen på ett ungefär? Dvs. hur många timmar/vecka måste man lägga om man satsar på AB i allt (gäller ju att ha höga mål :) )

- Upplevde du utbildningen som rolig/tråkig?

- Har man möjlighet att vara utbytesstudent?

- Känns lärarna engagerade?

- Hur är det med studentlivet/festande? (Har ju hört så mycket gott just detta ska vara i studentstäder som Uppsala och Lund, så undrar hur det är i Sthlm)

- Hur är "snobbighets-graden" på juristprogrammet i Stockholm? (Har hört lite rykten om att denna invaderas av en massa "pappa-betalar" typer nämligen).

- Började du plugga direkt efter gymnasiet? Om ja: är det något du rekommenderar/avrådet från?

- Hur jobbar du nu och trivs du med det? (Byrå, kommun, bolag osv.) Kan vara bra att veta lite grann vad man har för alternativ när plugget är över!
Caleria +1
Haha fråga på du bara :) Jag svarar så gott jag kan.

Studiebelastningen beror helt på din inlärningsförmåga. Kan ju säga att jag inte var väldigt stressad under kurserna och ibland läste jag även dubbelt, och ändå gick det väldigt bra. Dock ska du vara beredd på att det är ca 30% av studenterna som får Ab genrellt sett, så väldigt enkelt är det inte. Men försöker du och kämpar så ska du se att det kommer gå bra.

Det är allmänt vedertaget att något du måste göra aldrig kan bli så kul som något du gör frivilligt. De flesta kurserna är superintressanta, men när du läser under tidspress och vet att du ska tentera känns det inte så kul längre. Det är en stor skillnad mot arbetslivet senare, där är juridiken mycket roligare, även om ansvaret är större och jobbet du gör avgörande för någons framtid.

Ja, du har möjlighet att studera utomlands under terminen du läser specialkurser. universitetet har utbyte med många länder.

Huruvida lärarna är engagerande eller inte är svårt att svara på för det varierar från lärare till lärare. Det är mestadels professorer och andra forskare som håller i undervisningen. Vissa tycker att det är jättekul att undervisa medan andra hellre hade suttit och knappat på sina datorer istället. Generellt sett kan man säga att lärarna skiter i dig. De är snälla och hjälper och förklarar för dig, men i grund och botten är det ditt ansvar att lära dig det du ska kunna, inte deras. Men lärarna är däremot väldigt inspirerande och kunniga och de flesta är väldigt kunniga. När vissa lärare undervisar önskar man att man bara kunde suga upp all kunskap som en tvättsvamp. :)

Det finns inget studentliv i Stockholm. Ytterst fåtal events och sittningar. juristerna har torsdagspub varje torsdag, men i övrigt inget att snacka om. Tyvärr.

Haha ang. snobbighetsgraden är det faktiskt inget jag direkt märkt av. Vet inte om de hoppar av efter någon termin för att de inte pallar trycket eller om de blir mer ödmjuka med tiden. Alla som jag har stött på och snackat med har dock varit väldigt sympatiska och trevliga.

Jag började plugga direkt efter gymnasiet. Började då plugga i Linköping på affärsjuridiska programmet, och bytte efter kandidatexamen till juristprogrammet i Sthlm. Jag tycker att det är väldigt bra att börja plugga direkt efter gymnasiet eftersom du har studievana. Det är även bra eftersom du tar examen vid en yngre ålder och därmed kan njuta av högre lön och roligare arbetsuppgifter tidigare än om du skulle jobbat på kassan i Ica i 3 år innan studierna. En ytterligare fördel är att du inte är van att ha någon enorm inkomst, vilket gör studentbudgeten enklare att klara av. :)

Just nu är jag faktiskt kvar på uni tills juni. Det fanns en fördjupningskurs jag väldigt gärna ville läsa så det var bara att suck it up och plugga ett halvår extra. Men jag har jobbat en del på humanjuridisk advokatbyrå förut. Det är ett väldigt roligt jobb, men inget som jag ser min framtid i av flera olika orsaker. Får se om jag fortsätter jobba på den byrån nu i sommar eller om jag tar långledigt. Börjar jobba på tingsrätten i augusti eller oktober (varje tingsrätt har inte intagning varje månad)

Hoppas det var någolunda till hjälp :) Hör av dig om du undrar något mer eller om jag är otydlig.
mihrxaj +1
Till @Caleria
Hej! Jag vill jättegärna ställa dig ett par frågor angående juristprogrammet. Uppskattas stort. Vill gärna skicka privat.
Liza +1
Ta den närmast ditt hem. Har själv tagit jur kand i 08 (min profilålder är ljug, är 29 hahaha). Med tanke på arbetsbelastningen har du tillräckligt att göra än att muppa runt på tåg etc. Dessutom lär du få bättre kontakt med kursarna om ni bor i samma riktnummerområde ;)
ClarkGable +1
Till @mihrxaj Tråden är 2 år gammal.

Till @Liza Du är gissningsvis forumets största troll.
Liza +1
Till @ClarkGable
Och du är död om man kollar Wiki XD
Fluff-Fluff +1
Jag ska också söka till hösten till Stockholm eller Uppsala. Hur svårt är det att komma in? Jag är verkligen helt passionerad över straffrätt och brottsmål och en av mina drömmar är att bli målsägandebiträde eller åklagare, som jag tror jag skulle passa som. Jag hade inte toppbetyg från gymnasiet , ligger runt 17,5 merit , har nyligen tagit en ekonomiexamen från ett annat universitet och aldrig gjort högskoleprovet. Min bristande del är matte och därför tror jag att jag inte kan få så högt på högskoleprovet :/ Däremot är jag van att läsa och skriva akademiskt.