Jag har bestämt mig för att söka till Juristprogrammet nu i höst, vad jag dock inte bestämt än är vilken skola jag vill gå på. Just nu velar jag mellan Stockholm eller Uppsala. Jag bor i norrort och kommer att pendla mellan skolan och mitt hem, och det kommer ungefär vara lika (o)smidigt att ta sig till båda skolorna, så själva avståndet till skolan är inget som kommer väga in när jag väljer.
Vad som däremot väger in är själva utbildningen i sig. Jag har hört att det egentligen inte spelar så stor roll var man går, att man blir en fullt lika god jurist oavsett. Men jag har börjat tänka om lite angågende det där. När jag läst runt på lite olika forum verkar många tycka att det ÄR stor skillnad mellan Uppsala och Stockholm. Framförallt, tydligen, när det gäller tentamen - i Uppsala verkar det vara få men väldigt stora tentor, och i Stockholm är de fler men mindre (Enligt min uppfattning verkar det senare vara mer fördelaktigt)
Högskoleverket gjorde i höstas en utvärdering av juristprogrammen* och då bedömdes Stockholms juristprogram vara av "bristande kvalitet" medan Uppsala värderades ha "mycket hög kvalitet". Någon som vet hur mycket sanning som ligger i detta? Jag har hört olika - dels att det stämmer men också att undersökningen inte var helt påtiltlig utan kristiserade områden som Stockholms universitet redan ändrat på.
Vad väger tyngst i arbetsgivarnas ögon? Gör de någon skillnad på Stockholm och Uppsala? Jag vet att höga betyg är ett krav för att komma åt de riktigt bra jobben, och jag har hört att det är lättare att få höga betyg i Stockholm. Väger alltså ett AB från Uppsala tyngre än motsvarande från Stockholm, eller är hela grejen med att man lättare skulle få bra betyg i Stockholm enbart en myt som arbetsgivarna inte bryr sig om?
Ni som läser/läst juridik i Stockholm eller Uppsala, dela med er av era erfarenheter!
*(hsv.se/publikationerarkiv/…)