Komma försent till universitet

123383 +1
Planerar att åka utomlands och vara där några månader kan hända att jag kommer hem 2-3 veckor efter att utbildningen börjat. Vilka konsekvenser ger detta?

11 svar

tomcollins +1
Meddela dem om det. Men kan du inte korta ner resan istället?
58736 +1
I värsta fall får du inte börja - på många ställen är de ganska hårda med att man ska närvara på uppropet för att få sin plats. Det finns många i kö som väntar på att få komma in och tar det nästan en månad för dig att komma dit så kanske de ger din plats till någon annan. Ring universitetet och fråga! Varför Kan du inte ta dig hem lagom till start?
kiko +1
Du missar ju typ det viktigaste och roligaste, uppropet, klassen, insparken, att lära känna folk och att komma in i skolan.
På vissa skolor är det viktigt att komma på uppropet för att behålla sin plats, så ring och fråga vad som gäller på din skola.
123383 +1
Till @kiko
Tack för svar. Alltså jag har inte kommit in än haha får väl snart om några veckor reda på om jag kon in och om jag blir reserv får jag reda på svar 2 i augusti
123383 +1
Till @Beavy oh det var strängt bra att veta
Till @tomcollins
Jodå kan stanna hur länge eller lite jag vill

mamacitaa +1
Majoriteten av utbildningar kräver att man ska närvara på uppropet annars går ens plats till någon annan. Om du meddelar lärare är det dock säkert ok men som andra skrivit, om du ska gå ex ett program kommer du ju missa allting som man gör i början. Skulle rekommendera att åka hem igen tills skolan börjar.
123383 +1
Vet ni hur stor chans man har att komma in på reserv. Är nästan hundra på att jag ej kommer in på första omgången iaf
58736 +1
Till @Nasha12
Beror helt på hur många sökande det är, hur många programmet tar in och vilken reservplats man hamnar på. Vissa tar bara in kanske 10 st medan andra program kan ta in 30 eller mer (beroende på om folk hoppar av nästan direkt osv). Borde finnas någon statistik på det på universitetets hemsida
Miikaelaa +1
be någon kompis gå på ditt upprop. sen har vi vissa obligatoriska moment, missar du något så får du väl komplettera det senare.
Tottin +1
För det första måste man nog på de allra flesta skolor dyka upp första dagen eller kanske någon dag sent för att behålla sin plats, men då meddela innan att man inte kan komma första dagen.

För det andra missar du flera veckor på början av din utbildning vilket innebär att du hamnar efter i de kurser du ska läsa. På min utbildning började kurserna redan dag 2 och det var väldigt intensivt med skolan 8-16 och sedan nollning under kvällar och helger i 2 veckor. Så du riskerar inte bara att hamna efter i skolan utan också att inte lära känna din klass och bli utanför.

Skulle det dessutom vara så att ni börjar med ett grupparbete direkt kanske du till och med är borta när det ska lämnas in, inte kul att hamna så mycket efter från början.

Att missa en eller flera dagar på universitet är inte som när man var hemma eller borta från skolan i gymnasiet. Det är ett mycket högre tempo där du ofta måste plugga 8h per dag för att klara kurserna och ingen lärare kommer berätta för dig vad du missat och hur du ska ta ikapp det, det är ditt ansvar att ta reda på det och plugga igen.

Så jag skulle verkligen inte rekommendera dig att missa 2-3 veckor på början av utbildningen, beroende på du ska läsa kan det vara tiden för en hel kurs eller 1/3 av tiden du kommer lägga på 2-3 kurser under den läsperioden. Det är inte lätt att ta igen, som sagt så är det inte som när man var borta i högstadiet eller gymnasiet.
kiko +1
Till @Nasha12
Här är det dessutom eget ansvar som gäller, ta reda på saker själv och ha självdisciplin och plugga. Man får inte direkta uppgifter utan på universitet tänker och pluggar man bredare än så.
Bara jag missar en lektion så har jag missat mycket information än idag. Så försök att inte missa om du kommer in.