Moderaterna eller folkpartiet?

pluppiss +1
Jag tänkte rösta nu på onsdag och står mellan Folkpartiet och Moderaterna. När jag gör tester så får jag dessa två partier som matchar mina åsikter mest och har även läst på och är ganska insatt överlag. Det jag undrar är vilket av dessa partier som står för att "hög utbildning ska ge högre lön"?

Den frågan tycker jag är viktig då jag själv studerar på högskola och gynnas av detta förslag men jag vet inte vilket parti som mest står för just det? Jag vet att folkpartiet står mycket för att skolan är viktigt osv men det känns som att dom mest syftar till grundskolan och gymnasiet än högskolan? Är det någon som har bättre koll på vilket av dessa partier som mest tycker att hög utbildning ska ge högre lön? :)

(ingen idé att någon som ska kriga för något annat parti ska kommentera för jag har redan bestämt mig att det blir någon av dessa)

17 svar

Merida +1
Här hittade jag något om offentliga sektorn med sjuksköterskor och lärare...
folkpartiet.se/politik/nyhetsarkiv/…
Merida +1
Hittade ingen direkt länk till moderaterna... Men de verkar också rikta in sig mot lärare och omsorgspersonal.

Men, din röst kan du ju lägga på två sätt. Antingen på FP som inte har så många som röstar och partiet kan fortsätta existera. Eller så röstar du på M för att de är störst och då vet du att din röst inte "går till spillo". :) Men båda partierna samarbetar otroligt mycket och de kommer samarbeta om de kommer upp i ledningen med. :) Så egentligen spelar det nog inte SÅ stor roll.
111038 +1
Folkpartiet. Deras profilfrågor är väl skolan? Sedan är de för kärnkraft, vilket är bra. Röstar du på dem så röstar du på alliansen vilket som. Det beror förstås på vilken utbildning du läser med. Läser su fem år på konsthögskola så verkar de inte direkt bry sig om att du ska få hög lön. Kan iofs vara rätt gött att sålla ut alla "stylister", hahaha!
Merida +1
En fråga... Jag gjorde den där valkompassen hos SVT. Där kom upp en fråga om jag tyckte att man ska få byta UT de gamla kärnreaktorerna. Och det tycker jag. Men jag tycker inte vi behöver bygga UT kärnkraften på FLER ställen. Även jag har insett att vi inte kan komma ifrån dåliga vanor med el osv. Och det är bättre med kärnkraft än vind/vatten/olja/kol.

Men menar de att de där kärnreaktorerna är att satsa MER? För frågorna på Aftonbladet vinklas så in i HELVETE så ögonen går i kors...! :/ SVTs var bättre...!
111038 +1
Hehe. Fick högst poäng på folkpartiet på valkompassen nu. Tätt följt utav F!.
carlito +1
Har inte världens koll på fp tbh, men de har sedan länge profilerat sig i just utbildningsfrågan och att utbildning ska löna sig mer, därav deras frenetiska användande av namnet "liberalerna". Anledningen varför grundskolan står så mycket i fokus är för att resultaten bland barnen är så dåliga gentemot de på högskolan/universitet (där vi också kan bli bättre).

Vilket alliansparti spelar dock inte så stor roll så länge vi vinner valet för fortsatt lönsamhet att arbeta och skapa karriär!
robino +1
Åh vad jag blir stolt över ditt resultat MOG!
111038 +1
Jag kommer nog stödrösta på F! för att göra det roligare att titta på valvakan sedan :D
benandjerry +1
Oj vad man satsar på skola och utbildning när man drar in högskoleplatserna -.-
robino +1
Plz då, Mog! Hade varit så kul och nyttigt om F! kom in i riksdagen :)
Merida +1
DET om något hade rört om i grytan! :D

Men TS, har du fått svar på din fråga egentligen? Vi kom nog fram till att det inte spelar någon roll vad du röstar då de verkar vilja ha högre lön och lägre skatt till svenska invånare! :) De vill satsa på skolan båda två! Och omsorgspersonal och lärare ska få högre lön. :)
carlito +1
Att utöka antalet högskoleplatser är inte en jättelätt fråga, det handlar om hur man ska finansiera det. Om jag minns rätt vill S finansiera detta genom att höja krogmomsen och arbetsgivaravgiften för unga (läs dubbelstöten)
111038 +1
Höhö.. "Dubbelstöten".. Haha, vilket skämt.
Merida +1
Som det är nu anställer man hellre en pensionär än en ungdom ändå... -.- Ungdomarna vill ju inte ens jobba... -.- Det en pensionär gör får man anställa två eller tre ungdomar för att göra... Lönlöst... Så det spelar ingen roll om arbetsgivaravgifterna är låga eller inte. Man vill inte HA dem...
pluppiss +1
Det blev moderaterna :) Är glad att jag la min röst på alliansen men nu blev det som det blev..
Merida +1
Du ska inte ropa hej! :))
HateMeLater +1
Lite sent svar av mig, valet va i söndags men..
Det är svårt att avgöra om FP faktiskt gör ett så bra jobb med skolan, många säger de är en katastrof.
Men välj hellre M.. för att FP vill ha så många andra tokigheter, FP är för EU, för Euro, för NATO, för mer militär och polis, de tycker inkomstskillnader är bra, de vill ha betyg redan från 4:ran.

Jag pratade med en FP på stan för nån vecka sen och han tyckte att import är bra till låga priser, tex dansk- och tyskt kött, han tyckte inte att det är nåt fel att de konkurrerar ut svenska bönder och han tyckte helt öppet att ekologisk ska va dyrare. w..t..f?