Ni som gått ut gymnasiet med ABCDEF i betygsystem.!! Jobb?

j-enniiiie +1
Hejsan redan i 9an var jag skol-trött men beslutade mig för att hoppa på gymnasiet varje fall då jag ville ha det avklarat och var ett viktigt beslut för mig. Efter ett år så vantrivdes jag med den utbildningen jag valde och bytte till en annan, men även skola ( kommunal ).

Grejen är den att det första året i den nya skolan var väldigt jobbig och jag började få mer problem med synen på mig själv och vikten. Så fokuserade mest på att bli av med min fetma och gick ner 30 kg och var hur positiv som helst och det bara flöt på i livet. Jag hade äntligen nått ett mål som jag så länge velat åstadkomma.

Men skolan tog stryk det året.. Från det första året i den nya utbildningen hade jag flera F i vissa ämnen och började arbeta med dessa på sommarlovet i ettan och nu i 3:an så har jag fått bort flera st F varningar/F som jag dessutom pluggat på under mina sommarlov!
Men står med ytterligare 7 st F varningar just nu, 4 månader till studenten. 2 av dom ämnena är Matematiken och Naturkunskapen.

Jag känner mig så sönderstressad och vissa nätter gråter jag mig till sömns då jag inte har någon aning om hur jag ska hinna med allt! Jag har gått upp ca 20 kg och känner mig som på första rutan med allt igen och mitt psyke börjar ta stryk ännu en gång.

Jag gör mitt bästa nu för att kunna fixa det jag har. Men har ingen aning om vad som kommer ske efter studenten om jag har kvar något F eller flera.
Vet inte hur det fungerar med att plugga upp och om det ens går eller vad det kostar. Vill verkligen inte stå på min student och veta att jag inte har ett fullbordat betyg.

Men vad händer om jag inte klarar av det??

8 svar

mamacitaa +1
Givetvis kan du plugga upp dina betyg, den möjligheten ska alltid finnas! :)
j-enniiiie +1
men står det då när man söker jobb att man pluggat upp det?
för jag känner hur bristningsgränsen är nära och både familj och vänner talar om för mig att jag bör ta det lugnt och fokusera på mig själv och kanske fokusera på bara några av dom kurserna och ta resten efter gymnasiet. Men hur vet man vilka kurser som går att plugga upp och inte :S
Har hört talas om Lernia ( om jag minns rätt ) men så osäker på allt nu.
Känns som allt jobb vart i onödan och vill verkligen jobba direkt efter studenten. men med mina betyg så går det inte :'(
Susselli +1
Det går att få info om när personer gick på gymnasiet, när de klarade kurser, datum på det, info om de läste något på komvux efter gymnasietiden osv. Det går att söka och få, för den som önskar.

Men jag har aldrig hört nån göra det för att få reda på om en har läst om en kurs och påpeka att en kurs lästes igen på komvux för att personen vill få högre betyg, eller komma till godkänd nivå. Ingen som haft intresse av det, vad jag vet om. Det enda som jag har hört är personer som läser upp saker och ting efter gymnasiet och får positiv respons för att de orkade ta tag i det.

Nu vet jag inte vad för program du går, men det finns komvux, kan göra prövningar på egen hand. Kolla komvux i din kommun, står vilka kurser man kan läsa och göra prövningar i där, eller maila dem och fråga vad de erbjuder.

Har inte hört många ställen som frågar efter gymnasiebetyg och vill veta vad som står där. Jobb kan man söka men att ha fullbordat ger fler chanser. Läser du upp och arbetar parallellt, kan det ses av vissa arbetsgivare att du är på gång, och det räknas som bra. Man kan läsa yrkesutbildning på komvux också... t ex om man vill testa undersköterska...
Miikaelaa +1
Gör ditt bästa nu, men överansträng dig inte. Så länge du inte mår dåligt så är det bra att du får mycket gjort.
Efter studenten bör du ta minst 1 år paus, åk kanske utomlands och slappna av. Fundera på vem du är, vad du vill göra, vad som gör dig lycklig.
Ta tag i F-betygen när du känner att du har ett mer stabilt liv.
Du kan läsa böcker på egen hand och sedan göra prövning. Eller/och läsa upp på komvux, vilket tar ca 10veckor/kurs, och du kan läsa 200p/period.

Har du tänkt plugga vidare? Om inte, så kan du söka jobb även fast du inte är klar med gymnasiet. Visst är det svårare, men det går om man har tur.

Om du ska plugga vidare, så är det bara bra att du har rest, slappat och tagit paus från pluggandet. För du hinner bli äldre, klokare och säkrare på vad du gör...
carlito +1
Hej! Du ska verkligen inte vara orolig. Komvux är ett jättebra alternativ som även faktiskt är rätt kul också :) Snacka med din studievägledare!!

Jag gick själv ut med icke godkänt i en del ämnen samtidigt som jag hade personliga problem i slutet av gymnasiet sådär. Man var ju inte så lycklig på livet då, men jag tog mig i kragen och fixade upp betygen till godkänt. Nu pluggar jag och lever jävligt bra.

Btw, minns att jag gjorde nån "förlängd" skolgång med min studievägledare. Minns inte vad det innebar men det var nånting som möjliggjorde att jag kunde plugga på komvux då jag var 18 tror jag...

Pawni +1
Idag får man plugga på komvux när man är 18, vet att det inte var så för några år sedan :)
Pawni +1
Jag ska förövrigt också börja plugga på komvux eller vad det heter i höst, efter att jag har tagit studenten. Jag har inte läst biologi, och vill bli sjuksköterska så ska plugga upp biologi eller naturvetenskap direkt på hösten. Och kanske några fler ämnen eftersom det krävs att man läser ett antal kurser för att få csn bidrag :P
j-enniiiie +1
Jo har också funderat på det där med komvux men tror att det är likadant där att man lär följa ett schema som dom gjort åt en m.m.

Därför ser jag det som en bättre möjlighet för mig om jag skulle göra det på Lernia då man endast behöver vara där X antal dagar för att skriva prov och får bestämma sin egna studietid m.m.
Man får alltså styra sina egna dagar på ett mer lättsamt sätt och slipper anpassa sig efter andra lika mycket.

Satt vaken igår med och tänkte på allt och var jätte deppig över situationen men efter lite tänkande och vila så har jag sagt att Naturkunskapen och Matematiken är "ok" att släppa och plugga upp efter studenten då det blir lättare att klara av dom då man endast kan fokusera på det helhjärtat med förhoppningsvis ett jobb på sidan om med.

De som jag har kvar att göra nu är alltså en hel del men det måste gå...
För en sak är säker...Jag vill ALDRIG någonsin sätta min fot i den skolan igen efter studenten...Aldrig! Känns liksom som jag gjort mina år i skolan snart..