Sabbatsår eller inte?

nergdnila +1
Hej allihopa!
Jag tar studenten i sommar och börjar få lite panik här! Jag är ambitiös i skolan, har bra betyg och har alltid varit helt inställd på att plugga vidare på något universitet direkt efter gymnasiet, men det senaste året har jag varit rätt skolless så nu har jag börjat tveka. Ett sabbatsår börjar låta väldigt lockande!

Om jag skulle plugga vidare har jag absolut ingen aning om vad jag skulle vilja plugga och tar jag ett sabbatsår vet jag inte heller riktigt vad jag skulle vilja göra. Jag har börjat fundera på att jobba i Australien eller Spanien, jobba som volontär i Afrika eller kanske bo kvar hemma ett halvår och samla ihop pengar och sedan ge sig ut och resa det andra halvåret.

Jag känner mig alltså lite lost och skulle gärna vilja ha svar på några frågor:
1. Vad gjorde ni eller planerar att göra efter studenten?
2. Vad har ni har för erfarenheter av sabbatsår? Är det värt det?
3. Har ni några bra tips på roliga, läringsrika saker man kan göra på ett sabbatsår? (På en snäv budget) Tar jag ett sabbatsår vill jag liksom inte bara sitta i soffan hemma och kasta bort ett år helt utan göra något där man utvecklas!

4. Har ni något tips på en spännande utbildning efter att ha gått natur? Jag har gjort lite research men hittar inget som jag riktigt fastnar för...
5. Vad tycker ni är bäst/ sämst med att plugga på universitet och vad är de största likheterna/ skillnaderna mot gymnasiet?

Allmänna reflektioner och åsikter är också välkomna!

12 svar

Merida +1
1. Jag planerade att jobba tills jag visste mer exakt vad jag ville bli! :) Max 1½ år tills jag skulle börja plugga tänkte jag!
2. Jag var borta från plugget i två år. Under de två åren jobbade jag utomlands, flyttade runt i Sverige och testade minst 10 olika arbeten! Så det var LÄTT värt det!
3. Jobba? Aupair? Ta någon kurs som DU vill ta och som du känner att DU har nytta av. Inte som ingår i något program! Ett sabbatsår betyder inte att man chillar. Det betyder paus i studerandet och det betyder inte arbetsfritt! ;) Hahahaha!

4. Nej! :P Jag gick samhäll ekonomi och pluggade förskollärare sen! :) Så man kan ju plugga vad som helst bara man har grundläggande behörighet! :)
5. Jag tyckte det var mer chill på högskolan! :) Men det krävs mer av en studie och skriftmässigt! :) Men det ges mer utrymme för studier! :) Vilket är bra!

Jag tycker att du ska ta ett break nu. Eller om du tar ett break mitt i dina studier. Men det är ju roligast att följas åt hela studietiden. Tar du ett break hamnar du ju ett år efter hela tiden....! :)
Mliilo +1
1. Vad gjorde ni eller planerar att göra efter studenten?
Hade absolut inga planer på vad jag skulle göra efter studenten. Tog dagarna som de kom, började jobba som städerska i 1½ år.
2. Vad har ni har för erfarenheter av sabbatsår? Är det värt det?

Jobbade, Festade mycket, reste lite, började på högskolan, slutade, hade lite ströjobb, var arbetslös under en lång tid osv..Värt det? Det viktigaste är att man planerar vad man vill göra efter studenten! Ångrar att jag inte planerade mer och var mer ansvarsfull, då hade jag kunnat resa mer för pengarna, uppleva saker än att bara slösa bort dem hur som helst. Men ångrar inget för det fick mig att komma dit jag är idag.
3. Har ni några bra tips på roliga, läringsrika saker man kan göra på ett sabbatsår? (På en snäv budget)

Planera som sagt! Hade du tänkt jobba? Vad gör jobb ska du söka? Vad ska du göra med dem intjänade pengarna? Vad vill du göra helt enkelt?
4. Har ni något tips på en spännande utbildning efter att ha gått natur?
Nej har inga tips. Jag gick Handel och turism och nu pluggar jag till förskollärare :)

5. Vad tycker ni är bäst/ sämst med att plugga på universitet och vad är de största likheterna/ skillnaderna mot gymnasiet? Enligt mig är det skönt eftersom det är mer "chill". Man har mycket självstudier och inga "läxor". Men det krävs samtidigt mycket motivation och självdisciplin för självstudier. Saknar läxor faktiskt:p
Också umgås/träffar/jobbar man med folk som är intresserade av samma sak som dig :P
flashlight +1
1. Jag kände mig inte pluggsugen direkt efter gymnasiet men jag ville inte heller bara sitta hemma och göra ingenting, chansen att få jobb i stan var väldigt liten så jag sökte jobb i Norge. Där jobbade jag i några månader och på våren gav jag mig iväg till Ecuador för att volontärarbeta på ett djurräddningscenter vilket var sjukt kul!
2. För mig var sabbatsår nödvändigt, jag hann rensa tankarna och låta gymnasiet sjunka in lite så jag kunde komma på vad jag egentligen var intresserad av och ville plugga.

Det beror nog på vad man gör med sitt sabbatsår, om man ser till att göra något vettigt är det värt det, annars om man inte har någon plan och bara sitter hemma hade jag nog tänkt att det hade varit lika bra att börja plugga direkt. Det var definitivt värt det för mig, jag fick så mycket erfarenhet av mitt sabbatsår!
3. Jag skulle rekommendera att jobba ihop pengar och sedan göra ngt roligt för dem, som en volontärresa eller rundresa i världen.

4. Jag läste också natur och började biomedicinska analytikerprogrammet, gick där ett år innan jag bytte till biologiprogrammet. Jag ser fortfarande BMA som en möjlighet efter biologiprogrammet och tycker det är intressant men jag gillade inte problembaserat lärande vilket var en av anledningarna till att jag bytte. Jag kan rekommendera biologiprogrammet om du vet att du är intresserad av olika biologiämnen men inte riktigt än vet vad du vill inrikta dig på. De första åren läser vi blandade kurser och sedan får man inrikta sig på etologi, ekologi eller mot det vita hållet. Dock kan jag ju tyvärr inte säga att jobbmöjligheterna för en biolog är de bästa efter utbildningen tyvärr om man vill tänka på sånt i valet av utbildning. Jobbmöjligheterna för BMA är dock ljusa! ett stort plus för BMA är också mkt praktik så man får en bra uppfattning om vad man tycker är roligt och vill arbeta med efteråt.

5. En av de bästa sakerna med att plugga på universitet är studentlivet, inte bara fester hit och dit utan gemenskapen och allt konstigt studenter hittar på. Självklart är det också roligt att man får plugga det man vill och ser ett mål framför sig vilket då förhoppningsvis gör en mer motiverad. De allra flesta tar också sina studier på allvar och allt blir lite mer seriöst.

Skillnad från gymnasiet är framför allt mer ansvar, man har inte direkt en lärare som håller koll på att du hänger med och klarar det du "ska" eller påminner en om nån inlämningsuppgift som ska vara inne nästa vecka. Ofta har man nästan ingen kontakt med föreläsaren när man läser kurser tillsammans med 100 andra studenter. Tentorna är ganska olika proven på gymnasiet, ofta i en stor sal med tentavakter, men man vänjer sig, är inte så farligt som det låter.

Likheter kan vara att jag tror de flesta är uppdelade i klasser, även om det kan vara väldigt stora klasser. Det ingår väl ungefär samma moment som på gymnasiet fast man inte kallar dem samma saker. Man sitter och lyssnar på en person som pratar (föreläsning), man har gruppdiskussioner (ofta kallat seminarium, seminarium verkar dock vara ett lite oklart ord med flera betydelser), man har grupparbeten och individuella arbeten (detta är inte schemalagt) och man har labbar (beroende på vilket program man går).
58736 +1
Jag var arbetslös/arbetssökande/extrajobbade i ett år efter gymnasiet. Hade egentligen kommit in på programmet jag ville gå men orkade inte då. Året efter sökte jag igen och kom in igen. Även om det var ett väldigt slappt år så var jag ändå glad att jag inte pluggade direkt. Växte ganska mycket i mig själv under det året med, hände mycket omkring mig. Men alla är olika - för vissa räcker kanske ett sommarlov mellan gymnasie och uni. Andra kanske behöver mer tid att landa.
annaklara +1
När jag slutade gymnasiet hade jag inte planerat att studera på universitet. Ingen av de i min klass skulle det och det var inte heller vanligt bland vänner och familj så för mig var det inte ett seriöst alternativ. Jag hade redan ett bra fast jobb efter ett tag men sen blev det tråkigt så då sökte jag. Är snart 26 och blir klar biolog om några månader. Har inte känt mig stressad alls! Jag har haft roliga jobb som gröna lund och även seriösa som på apotek och även jobbat som aupair i London.
Ingen brådska alltså! Vänta tills du känner dig redo att plugga de närmsta åren ;)
Aceton +1
Jag var den ENDA som jag känner som började plugga direkt. En av mina vänner reste runt i världen och gör det fortfarande (2,5 år senare) men resten bor fortfarande kvar hemma och jobbar på t.ex. Ica eller som servitörer. Alla planerade ju att resa från början. Antar att det är svårare än man tror att sedan få tummen ur, och då är det nog lätt att fastna i någon slags jobba-sova-bo hemma...
Pawni +1
Om du inte vet vad du vill plugga ska du inte "bara söka nåt". Vänta hellre! Du har inte hur många år som helst av csn att få bidrag, onödigt att slösa dem
carlito +1
Om du är osäker, ta ett år och res eller jobba. Gör också högskoleprovet så att du har bra chanser att komma in på ett bra universitet.

När du har bestämt dig, sök in. Good luck!
SandraLind +1
Till @carlito
Fast det här var väl två år sedan, jag hoppas att personen har bestämt sig till nu :P
carlito +1
Till @SandraLind
Haha det hoppas vi verkligen!
Victoria08 +1
Flyttade till 08 dagen efter studenten, bodde gratis hos en kompis, skaffade jobb som personlig assistent, var ute på Stureplan som jag tyckte var fränt på den tiden och lärde känna folk. Fick på så sätt jobb som chefsassistent på ett större företag, reste mycket i Europa med jobbet. Svinkul! Efter ett par år var jag trött på det och började plugga på universitetet. Man ville ju ändå ha sitt IQ-kvitto, liksom... :)

Bäst med högre studier är friheten och känslan av att man är på väg till en ljusnande framtid. Man träffar massor av folk. Sämst med att läsa i 08 var bristen på studentsammanhållning om man jämför med mindre orter eller Uppsala tex. Det är ju ingen utpräglad studentstad och alla bor ofta väldigt utspritt.

Skillnaden från gymnasiet är just friheten och mängden stoff att läsa in-du kan ha schemalagd undervisning några pass i veckan, resten förväntas du sköta hemma. Många flippar när de inser att det inte funkar att skita i skolan när det är en vecka till tenta och man inte läst ett dugg, på gymnasiet funkar ju den taktiken om man lite begåvad... :) Efter kursens slut kommer en tenta på allt från ett par till fem timmar, och klarar du den plus andra moment som inlämningsuppgifter etc, så är kursen klar.

Läste Samhäll men mitt barn rekommenderar jag att läsa natur och sen läkarprogrammet. Bra inkomst och jobb för resten av livet. Kommer han inte in skickar jag ungen till nån köpt jävla utbildning i Polen. Haha!

Vänligen, Pratsugen på Juleafton, much? XD
Victoria08 +1
MEN FAAAN VAD JAG HATAR ATT SVARA PÅ FLERA ÅR GAMLA TRÅDJÄVLAR DÅ!!! asg