Stressen tar över!

Bullich +1
Någon som har några tips på hur jag ska stressa ner? Jag håller på at gå in väggen snart. Skolan ger oss bara mer och mer uppgifter och tror vi är uppe i över 6 ämnen som måste bli klart ungefär samtidigt, väldigt stora uppgifter. Jag tillbringar säkert 4 timmar på att plugga hemma så jag hinner med allt.

Det är inte att jag inte hinner med uppgifterna utan att jag får veta hur mycket som behövs göra. Det är mängden som stressar mig. Min kropp börjar säga ifrån nu, jag har fått magkatarr tack vare skolan. Jag är vaken till 4 på morgonen. Jag behöver tips på hur jag ska göra för att inte stressa ihjäl mig. Jag är 15 år och känner att jag inte orkar mer snart.

7 svar

119906 +1
Börja med att ta ett djupt andetag.. nu får du lugna ner dig. Gör en uppgift i taget och försök ta det lugnt, uppgifter ÄR INTE viktigare än hälsan. Jag hade inte ens orkat tänka om jag la mig 4 på morgonen!? Ett tips. Lägg undan alla uppgifter för 1 dag, gör inget alls och sen dagen efter ta fram en uppgift och gör den klart och sen ta nästa osv. Det är inte hela världen och absolut inte värt att låta kropp och sinne ta stryk på detta sättet.
Mliillo +1
Håller med Mammin, gör så mycket du orkar!. Sätt en gräns på antal pluggtimmar, och tillåt dig ta paus då och dä!. Säg att du ska sluta plugga klockan tio, och håll dig till den tiden! Gör annat sen som lugnar dig, typ läs en bok eller gör annat innan du ska sova. Det är inte värt hälsan, det är det viktigaste du har!
Aceton +1
Det låter helt orimligt att ni skulle ha så mycket plugg när du är 15. Då går man väl i 9an? Tror du måste hitta en ny plugg-strategi som gör att du inte behöver lägga ner så mycket tid på plugget. Lägg bort telefon och dator, sätt dig på ett bibliotek eller i skolan där det är lugnt och det inte finns något som kan dra fokuset från uppgiften. Sen gäller det bara att hitta rätt metod för att lära sig saker. Dra ner kravet på dig själv - man måste inte ha A i allt.

Ett annat tips är att göra ett pluggschema, lite som dom andra säger. Skriv upp "Mån 2 timmar NO-uppgift" och "Tis 1 timme plugga inför prov". Ta hjälp av föräldrar, klasskamrater och lärare.
Tottin +1
Ja, det låter faktiskt väldigt orimligt att du skulle ha så mycket att göra när du går i nian eller ettan på gymnasiet. Jag läser till civilingenjör på högskolan och inte ens jag har i närheten av så mycket att jag pluggar till 4 på morgonen.

Antagligen pluggar du "fel" och väldigt oeffektivt
benandjerry +1
15 och du pluggar så mycket?! Lugna dig lite med pluggandet, spara dig tills du kommer till gymnasiet. Jag pluggade också jättemycket i högstadiet men sen när jag kom till gymnasiet insåg jag hur onödigt det var. Det man gör på högstadiet har ingenting med gymnasiet att göra, du lägger ner riktigt onödig energi som du borde spara på tills gymnasiet.
mollys +1
Sömnen är viktig slarva inte med den annars blir man snabbt dålig, låg, slutkörd, trött och mindre stresstålig, och har svårare att lära sig saker. Var snäll mot dig själv - hälsan går först. Ställ inte för höga eller omöjliga krav på dig själv, gör så gott du kan och var nöjd med det arbetet du gjort. Hoppas det löser sig och att du mår bättre snart.
Aceton +1
Till @benandjerry
För att inte tala om eftergymnasiala studier sedan.. DÅ kan man snacka om pluggpåslag. Pluggar typ 400 % mer än jag gjorde på gymnasiet och grundskolan.. haha fyfan.