Vad ska man utbilda sig till? andra gången

123383 +1
Max 4 år på universitet och sen tjäna minst 35 tusen efter skatt. Vilka jobb passar in ?:)

18 svar

tomcollins +1
Haha. Är det inte bättre att du tittar runt och kikar efter utbildningar du tycker är intressanta? Du är dessutom bara 20, du måste inte veta NU vad du ska utbilda dig till.
58736 +1
Någon typ av ingengör? Man kan ju få högavlönade jobb inom många branscher som inte kräver lång utbildning - men då krävs å andra sidan lika delar tur, kontakter, erfarenhet och hårt arbete.

Vad är du intresserad av till att börja med? Ingen mening med att utbilda sig till något man hatar bara föra tjäna pengar.. Tycker jag
*ingenjör
SandraLind +1
Om du kollar på allastudier.se/jobb-o-l%C3%B6n/yrken/…

Så är det pilot, flygledare, läkare och nationalekonom/ekonom som har en medellön på det du vill ha.
Tror att ekonom samt läkare är 6-åriga utbildningar, så kvar finns flygledare och pilot.

Sen kan du säkert starta en nagelsalong, tv-kanal eller whatever och tjäna så mycket, men då är det ju lite mer jobb..
Sen beror det väl lite på, såg att ingångslönen på flygledare är ganska normal på 33000 efter 3 års studier
och sen går upp emot 75000 mot 18 års erfarenhet.
Mliillo +1
Att hoppa in på en utbildning om man tänker lön först är inte lönt. Bara och kolla vilka yrken som tjänar mest sen kolla hur lång tid utbildningen e.
Hurrdurr +1
Max fyra år så ryker alla universitetsutbildningar med civilingenjörsexamen och Master of Science samt läkare. Finns ingenting du kan utbilda dig till med den lönen inom rimlig tid, vad jag kommer på. 35 000 efter skatt år 2050 behöver inte vara särskilt mycket. Varför inte gå 5 år på högskolan istället? Sedan är det viktigast att du sysslar med någonting du har ett intresse utav. Ingenjörer som utbildar sig enbart för lönen tenderar till att inte bli så bra ingenjörer.
mamacitaa +1
Oavsett vad du väljer att plugga så finns det ingen garanti för vilken lön du kommer få så det låter lite konstigt att utgå ifrån en sådan sak.
123383 +1
Till @Beavy
har ingen aning om vad jag vill göra faktiskt. vet bara att det inte är inom tex medicin, vården, läraryrket, allt som har med lagar att göra.

Till @SandraLind
ojjj vilken juicy lön en ekonom hade då! hur är det ens möjligt att tjäna sådär mycket, måste väl vara om man har egen företag eller VD möjligtvis. trodde pilot och domare skulle ligga runt 80 tusen om annat. men visst kan allt vara olika beror ju såklart på ålder, erfarenhet och stad.

Till @tomcollins
'bara' 20?! haha nej har ångest redan. alla utbildningar tar mycket längre tid än jag trott så ju tidigare jag börjar desto bättre.

Till andra: ja det är viktigt att älska det man gör såklart men jag kan tänka mig att starta eget i framtiden, drömmen att kunna bestämma allt själv, därför behöver jag något innan dess som jag trivs med utan att behöva äälska det som kan ge mig pengarna jag behöver. samt att ha en utbildning att falla tillbaka på om företaget skulle skita sig.
Mliillo +1
Är du inte intresserad av att läsa något i fyra år MINST (med den lönen, vilket du nog intr får förtän efter några års erfarenhet) så kan du glömma en examen. Det är redan svårt om man e intresserad men utan intressant så kommer det bli tufft.
58736 +1
Till @Nasha12
Bara så du vet: på universitetet pluggar folk i alla åldrar :) jag var 25 nu när jag slutade min utbildning och det fanns dem som var både några år äldre och ganska många år äldre än mig också. 20 + 5 år utbildning är supervanligt och inget konstigt alls. Visst om man inte är sugen på att plugga länge - men det är inget konstig alls att börja en lång utbildning vid 20 år :) Vanligt, till och med. De flesta pluggar ju inte vidare direkt efter studenten så att börja vid 20 är nästan standard. Eller senare.
Tottin +1
Flygledare finns noll efterfrågan på nu, marknaden är mättad. Fanns en sådan utbildning där jag pluggar innan men den har dom lagt ner nu för att studenterna ändå inte skulle fått några jobb.

Om du hittar något som du faktiskt vill jobba med och tycker är intressant kommer det inte vara jobbigt att läsa 5 år. Sista terminen i trean gör du ett kandidatarbete och sista terminen i femman är du ute på exjobb så det är inte bara nöta matteformler osv i fem år.

Dom första åren på tex civilingenjör är ganska tuffa, mycket matte och andra mindre roliga kurser, men dessa kurser måste du läsa för att kunna göra något vettigt i dom rolig kurserna.

Jag har gått 1,5 år på min utbildning och jag är glad att jag har 3,5 år kvar. Bara 3 år känns alldeles för kort. Så hitta något som du vill göra och titta inte så mycket på hur många år i skolbänken som krävs, det kommer att vara värt det.
SandraLind +1
Till @Nasha12

Ja det är nog när du har jobbat kanske 15 år plus som du får den lönen. Och du får ut ca 50 000 av det efter skatt.

Ska du starta något eget så behöver du få in ca 150 000 per månad för att få ut samma lön. Och det är om du har 0kr i övriga utgifter för företaget och bara betalar din egen lön. :/

~~jag hatar skaaatt~~
Victoria08 +1
Ekonomi/business/controller. Lägg till ett halvår och ta en jur. kand. Tex.
123383 +1
Tack för alla svar det var nyttigt att läsa, det är ju inte lätt att bestämma vad och hur man ska göra när man måste göra så många val! :)

Till @SandraLind
haha jahaaaa det låter vettigt, tänkte att det var alldeles för mkt pengar så att det är efter skatt låter rättvist men ändå jobbigt för personerna kanske :P fast man får ju iof skattepengar tillbaka aja

Tänker på det här med att vara egenföretagare. det finns ju många olika områden man kan välja och oftast eller iaf de tjejer jag känner till har tex egen webbshopp, salong, eller håller på med smink eller liknande. men män som driver eget gör ju oftast något helt annat (kanske drf de tjänar mer... nej inte bara drf såklart) hur som helst om jag hade pengarna och allting för att börja och jobba på min business plan vad ska man välja!? finns ju hur mkt och inom alla områden är konkurrensen stor så det är svårt att lyckas. men jag vill ju välja något som jag gillar samt som området ska ha störst chans till att tjäna mkt och lyckas internationellt.. ja jag drömmer stort! vill ha tips på inom vad man kan jobba som genererar mest stålar helppppp!

carlito +1
Till @Victoria08

Kandidatexamen ekonomi och sen ett halvår kurser i juridik så har man jur kand? eller hur menar du?
SandraLind +1
Till @Nasha12
Jag driver eget inom IT, det är både lätt att starta upp, att få jobb och lätt att ta betalt för. Har en utbildning inom IT och fast jobb också, och blir headhuntad av olika företag så det är en rätt så bra branch.

Det som är bra är också att du behöver inte köpa in något till företaget i början, det räcker med att du har internet och en vanlig dator. Ska du öppna nagelsalong så är det så mycket material att skaffa först. Plus att du kan få riktigt stora kunder inom IT, folk betalar knappt mer än en femhundring oavsett hur bra naglar du gör. För ett stort system kan du få allt från några hundra tusen till några hundra miljoner av en kund ;)
123383 +1
Till @SandraLind
Det låter bra ju, synd att man inte vet ett skit om IT. suck får väl hitta något annat jag är bra på ;)
Victoria08 +1
Till @carlito
Eh nä. Det ena eller det andra XD
Mliillo +1
Till @Nasha12
Du får ju utbilda dig, precis som Sandra gjorde..