Antibiotika innan operation?

Felicianns +1
Jag ska göra en käkoperation om nån vecka och har tidigare haft halsfluss. Nu börjar jag noja mig eftersom att jag börjar få ont i halsen igen, det kan vara en vanlig förkylning men känner mer att det lutar mot halsfluss eller liknande.
Är det okej att jag tar penicillin i tio dagar trots att jag ska opereras? Och är det farligt att ta penicillin i onödan? Är ju ännu inte helt 100 på om det kommer bli värre eller inte.

9 svar

Felicianns +1
Ska opereras bara nån dag efter att kuren är avslutad kanske jag ska tillägga.
benandjerry +1
Ta inte penicillin utan att ha ordinerats det av din läkare. Det är inte bra att ta i onödan, man kan bli resistent.
bejs94 +1
Till @Felicianns
Kontakta kirurgen. Nej inte bra att används antibiotika i onödan. Och nej man ska inte opereras om man inte är frisk därför viktigt att kontakta vården nu när du börjar bli sjuk. Vad ska du göra för käkop? Har själv gjort många käk op. Lycka till
Aceton +1
Var har du fått antibiotikan ifrån? Hoppas inte du sparat lite av den förra kuren. Man ska ALLTID ta HELA kuren man blir ordinerad. Slutan man tidigare, t.ex. när man slutar ha symptom, så finns det risk att en del bakterier fortfarande finns kvar. Dessa blir då härdade av antibiotikan och den kommer inte bita på dom längre. Med andra ord kan det bli så att det inte går att bota, och du kan dessutom smitta resistenta bakterier vidare.

Så jag hoppas du inte "har lite antibiotika liggande", utan att du planerar att gå till en läkare för att utreda om du fått en ny halsfluss och då få en ny antibiotikakur utskriven. För i så fall är det ju bara att fråga läkaren. Hen har koll! :)
kiko +1
Det finns olika sorters bakterier så din sorts antibiotika kanske inte hjälper mot den
Och du ska alltid rådfråga med läkaren
Speciellt om du ska transplanteras!
kiko +1
Till @Aceton
Man kan ha antibiotika över sen förra kuren om man endast tar några tabletter under några dagar. En kur betyder inte en förpackning.
gloow +1
kontakta din läkare som ska utföra op. jag skulle säga nej ta inte någon antibiotika nu för du lär säkert få sen efter op som förebyggande i vissa fall. men ta inte antibiotika i onödan det kan bli farligt för du kan råka ut för mrsa eller liknande multiresistenta bakterier. så därav ska man låta bli att ta antibiotika i största mån möjligt
gloow +1
Till @kiko & @Felicianns

exakt. det finns olika typer av antibiotika dessutom mot olika typer av bakterier det är inte samma för alla bakterier. du (ts) kan dessutom ha virus på g/nu och då kommer inte antibiotika hjälpa alls
kiko +1
Du måste definitivt ta kontakt med din läkare o säga till om att du känner dig dålig igen!