Är det ångest/panikattacker som är påväg?

aaredhel +1
Okej, så de senaste månaderna har allting bara gått utför. Jag känner mig bara sämre och sämre för varje dag dag som går. Jag är en osäker och introvert person med dåligt självförtroende och självkänsla. Och jag är så känslig, vilket jag hatar mest av allt! Jag kan absolut "dryga" skämt osv men jag tar ett exempel:

Idag så skulle jag åka och besiktiga min bil för andra gången, men den här gången skulle jag göra det själv. Så jag åkte dit, var lite nervös hela vägen och när jag kliver in på verkstan möts jag av fyra andra kunder som sitter och väntar. Jag blev så fruktansvärt obekväm, (inget ovanligt för min del) då det kändes som alla stirrade på mig. När jag skulle registrera mig står det att "Ingen bokning finns för det reg-nummret" Och jag var 100% säker att jag skrivit in rätt. Bara det gjorde mig stirrig inombords. Meeen sen insåg jag att det inte skulle vara något mellanrum mellan bokstäverna eller siffrorna i reg-nr.

När bilen är klar kommer mannen som besiktigat den fram, tittar allvarligt på mig och säger: "Nu är det så illa att bilen har körförbud och får inte köras från plats" Och där fick jag panik. Ett stort tryck över bröstet, en klump i halsen och sen fick jag inte fram någon luft. Jag försökte spela lugn. Vi gick mot kassan, och jag verkligen kämpar (på ett diskret sätt) att få luft. När han går där ifrån fortsätter jag mot utgången och försöker ta djupa andetag och enda tanken är "Inte börja gråta, inte börja gråta" Där och då ville jag bara försvinna.

Varför tog detta så hårt på mig för? Blir arg nu i efterhand på mig själv. Jag kände väl att jag skämdes för att jag hade kört med en bil som är i så dåligt skick ...

Känner du igen dig så skriv gärna och berätta hur du förbereder dig inför saker som känns jobbigt och hur du hanterar dom :)

2 svar

rebeckaelvio +1
Hej! Känner igen mig mycket i det du skriver. Har du haft panikångest förut? Eller har du annan ångestproblematik i ryggsäcken? Jag har fått ett par panikattacker och det kan variera lite i hur det känns. Tycker dock att det låter lite mer som att du kan lida av GAD - generaliserat ångestsyndrom.

Jag har tyvärr inga supertips att ge men det som är bra är att försöka jobba upp självförtroendet och självkänslan. Kan också rekommendera avslappningsövningar, typ mindfulness eller yoga. Låter kanske flummigt men eftersom du (som jag) verkar ha lätt för att oroa dig och är nervös ofta så är det jätteviktigt att lära sig att slappna av och leva mer i nuet. Det är bara att skriva igen om du vill prata mer. :)
Peaceout1 +1
Känner igen mig så väl i detta! Tror att det är en form av generaliserad ångest i mitt fall iaf och led av panikattacker en period som jag helt har lyckats bli av med! Mitt tips är att försöka hitta balans mellan dessa jobbiga situationer som du upplever som kravfyllda och situationer där du inte har ångest och mår bra ex.

Med folk du tycker om eller en aktivitet du gillar att göra. Ett annat viktigt tips är att INTE sluta göra dessa jobbiga saker utan försöka göra det ändå och sedan kanske anteckna eller reflektera vad som upplevdes som jobbigt hur du hanterade det, varför du upplevde det som jobbigt.

Har en app som heter lönslotankar som är väldigt bra som förklarar hur negativa tankar slår på parasympatiska systemet som ger oss ångest. Är dessa negativa tankar något som det faktiskt finns någon sanning i eller är det bara dina hjärnspöken som talar? Viktigt att även berömma dig själv när du gör bra saker, tips där kan vara att skriva ner fem bra saker du har gjort varje dag för att stärka självkänslan.
Känslotankar* heter appen och är gratis!