Folk är ständigt på mig ang. rökning!

LindaTheS +1
Visste inte vilken kategori jag skulle posta detta i, men Kropp/Hälsa är nog den närmaste, eftersom det handlar om rökning.. Eller rättare sagt: hur jag som person blir bemött av andra pga att jag är rökare. Det är såhär att jag väldigt ofta blir tillsagd av både folk jag känner och av totala främlingar att jag ska (!) sluta röka. Ja exakt, totala främlingar lägger sig i att jag röker!!

Häromveckan när jag gick och rökte en cigg var det en ung pojke på cykel som fick värsta utbrottet och gapade om att jag var en idiot som kommer dö i cancer.. Jag har ofta fått höra av gubbar på stan: "Sluta röka, vet du inte att det är farligt?" (NÄHÄ, ÄR DET???) Sen har jag en hel del vänner och bekanta som tjatar om att jag ska sluta, jag som är så ung (jag är 38, så jag är knappast nån ungdom!) , "Sluta rök, det är skadligt", "tänk på din hälsa", "du vill väl inte dö i förtid?", "du kan väl försöka minska ner?", bla bla bla...

Jag förstår ju att det är av omtanke, men hallå - jag är en vuxen människa och dessa personer behandlar ju mig som ett barn!! Vad får dem att tro att de har rätt att lägga sig i mitt liv och mina val och säga åt mig vad jag ska göra?! Jag blir faktiskt ledsen när folk håller på på detta sätt! Jag vet hur dåligt, dumt och farligt det är, men det är ett beroende som jag är styrd av och det går inte att sluta bara sådär! Jag har försökt många ggr, jag har provat ALLA hjälpmedel Apoteket har, utan att lyckas. Det är självklart att jag vill sluta, men just nu är det mycket i mitt liv och ciggen är min tröst och stressdämpare som jag behöver i dagsläget! Alltså de här personerna verkar tro att det bara är att lägga av?! Vad kan jag göra? Detta börjar bli jobbigt! Vill att folk slutar lägga sig i mitt liv och mina val och låter mig göra vad jag vill ifred. Är det inte lite respektlöst av dem att behandla mig såhär?

3 svar

daddelidadd +1
Kan förstå din känsla. Just när det är rökning tycker folk de har rätt att lägga sig i. För inte skriker folk på överviktiga "sluta äta så mycket", eller folk som steker sönder sig i solen får väl sällan en gubbstrutt upptryckt i ansiktet som säger att man ska sätta sig i skuggan.
Nä, jag ska inte säga att det är bra att röka. Vi alla går utanför ramen på hälsocirkeln ibland. Blir också trött på folk som påpekar. Finns väl så förbannat mycket annat man kan dö av också. Det är ditt liv :)
ClarkGable +1
Till @daddelidadd
Sen är det ju dock så att varken övervikt eller "folk som steker sönder sig i solen" påverkar andra rent skademässigt. Rökning gör det däremot.

Att folk kommenterar att "du kommer dö i cancer" är dock bara fel och konstigt. Om folk däremot blir sura på att de får i sig rök, exempelvis när de sitter och äter på en uteservering, så har jag 100% sympati. Klaga på.


Oliviaserpenter +1
Det är ju såklart din kropp och din hälsa, och jag skulle själv aldrig lägga mig i andras ensak. Jag tycker dock inte om att folk röker, inte för att jag bryr mig om deras hälsa men för att rökning förorenar luften och drabbar andra människors och djurs hälsa också, inte bara din.

Så kan man ju tycka att det är dumt att slösa pengar för nåt som inte gör nån nytta, det är liksom inte som med marijuana eller medicinska droger som faktiskt kan bidra på ett bra sätt, när det sitter hemlösa som tigger om en peng. Sen kan man tycka vad man vill, men på det sättet de du mött skäller på dig är väldigt omoget och de borde faktiskt titta sig själv i spegeln.