Folk är ständigt på mig ang. rökning!

LindaTheS +1
Visste inte vilken kategori jag skulle posta detta i, men Kropp/Hälsa är nog den närmaste, eftersom det handlar om rökning.. Eller rättare sagt: hur jag som person blir bemött av andra pga att jag är rökare. Det är såhär att jag väldigt ofta blir tillsagd av både folk jag känner och av totala främlingar att jag ska (!) sluta röka. Ja exakt, totala främlingar lägger sig i att jag röker!!

Häromveckan när jag gick och rökte en cigg var det en ung pojke på cykel som fick värsta utbrottet och gapade om att jag var en idiot som kommer dö i cancer.. Jag har ofta fått höra av gubbar på stan: "Sluta röka, vet du inte att det är farligt?" (NÄHÄ, ÄR DET???) Sen har jag en hel del vänner och bekanta som tjatar om att jag ska sluta, jag som är så ung (jag är 38, så jag är knappast nån ungdom!) , "Sluta rök, det är skadligt", "tänk på din hälsa", "du vill väl inte dö i förtid?", "du kan väl försöka minska ner?", bla bla bla...

Jag förstår ju att det är av omtanke, men hallå - jag är en vuxen människa och dessa personer behandlar ju mig som ett barn!! Vad får dem att tro att de har rätt att lägga sig i mitt liv och mina val och säga åt mig vad jag ska göra?! Jag blir faktiskt ledsen när folk håller på på detta sätt! Jag vet hur dåligt, dumt och farligt det är, men det är ett beroende som jag är styrd av och det går inte att sluta bara sådär! Jag har försökt många ggr, jag har provat ALLA hjälpmedel Apoteket har, utan att lyckas. Det är självklart att jag vill sluta, men just nu är det mycket i mitt liv och ciggen är min tröst och stressdämpare som jag behöver i dagsläget! Alltså de här personerna verkar tro att det bara är att lägga av?! Vad kan jag göra? Detta börjar bli jobbigt! Vill att folk slutar lägga sig i mitt liv och mina val och låter mig göra vad jag vill ifred. Är det inte lite respektlöst av dem att behandla mig såhär?

5 svar

daddelidadd +1
Kan förstå din känsla. Just när det är rökning tycker folk de har rätt att lägga sig i. För inte skriker folk på överviktiga "sluta äta så mycket", eller folk som steker sönder sig i solen får väl sällan en gubbstrutt upptryckt i ansiktet som säger att man ska sätta sig i skuggan.
Nä, jag ska inte säga att det är bra att röka. Vi alla går utanför ramen på hälsocirkeln ibland. Blir också trött på folk som påpekar. Finns väl så förbannat mycket annat man kan dö av också. Det är ditt liv :)
ClarkGable +1
Till @daddelidadd
Sen är det ju dock så att varken övervikt eller "folk som steker sönder sig i solen" påverkar andra rent skademässigt. Rökning gör det däremot.

Att folk kommenterar att "du kommer dö i cancer" är dock bara fel och konstigt. Om folk däremot blir sura på att de får i sig rök, exempelvis när de sitter och äter på en uteservering, så har jag 100% sympati. Klaga på.


Oliviaserpenter +1
Det är ju såklart din kropp och din hälsa, och jag skulle själv aldrig lägga mig i andras ensak. Jag tycker dock inte om att folk röker, inte för att jag bryr mig om deras hälsa men för att rökning förorenar luften och drabbar andra människors och djurs hälsa också, inte bara din.

Så kan man ju tycka att det är dumt att slösa pengar för nåt som inte gör nån nytta, det är liksom inte som med marijuana eller medicinska droger som faktiskt kan bidra på ett bra sätt, när det sitter hemlösa som tigger om en peng. Sen kan man tycka vad man vill, men på det sättet de du mött skäller på dig är väldigt omoget och de borde faktiskt titta sig själv i spegeln.
lankiz_91 +1
Det här är min åsikt. Tyvärr har jag ingen sympati för dig. Men bra att du vet att röka är det farligt. Du kanske stod fel plats som inte tillåter att röka? Bara så du vet när du röker så får barnen och vuxna in i lungorna. Men hallå, inte bara du som får skiten utan andra också. Vill man snusa eller röka så får du på skiten. That's it. Just nu det är så många som använder elektrisk rökpipa och den ger tjockare moln och luktar för stark. Kanske därför folk börjar blir irriterad på treden. Sen så är det många personer respekterar inte för miljön! En del slänger fimpar på marken..

Mjae respektlös mot dig? Drömmer du? Det är ditt liv. Förstår inte varför du lipar..
LindaTheS +1
Till @lankiz_91

Nej jag har inte utsatt någon annan för min rök, det var inte det det handlade om. De som klagar är mest vänner och bekanta som tjatar och frågar om jag slutat röka ännu osv, det är alltså därför att de bryr sig om MIG, inget annat!! Klart de får bry sig, men tycker du det är okej att behandla en vuxen som ett barn?? Och tror du att deras tjat hjälper??

Du, det är faktiskt inte olagligt att röka! Så argumentet att det drabbar omgivningen håller inte, så länge staten säljer cigaretter!Det är ett folkhälsoproblem och inte individers ansvar!! Tror du att det är lätt att sluta med ett beroende, bara för att det är farligt!?? Det är som att säga åt en alkoholist att "det är bara att sluta dricka"!

Jag tycker du ska sluta vara så moraliserande och läsa på lite om vad ett beroende innebär. Döm inte andra bara för att DU sluppit bli beroende av något! Jag har alla möjliga beroenden i släkten och alltså extra sårbar för att utveckla ett. Ja jag var jättedum som började i 15-årsåldern, men nu vet jag bättre men är fast i detta beroende. Men som du ser här ovan så tyder de övriga svaren på att de håller med mig om att folk är konstiga och omogna som försöker bestämma över mig! Bara för att man hatar rökning så är det INTE okej av folk jag känner att tala om för mig vad jag får göra och inte! Jag förklarade längst ner i mitt inlägg varför jag inte klarar att sluta för tillfället.. Jag tycker inte det verkar som att du läste mitt inlägg ordentligt?