Frisk efter uttag av P-stav??

ssara123 +1
Hej allihopa! Har lite problem och hoppas på att det är någon som kan lyckas lugna ner mig lite..

Är 21 år gammal och har i tidigare ålder lidit av panikångest och depression under en kort period. När jag tänker efter så började det när jag var 14 år gammal, i samma veva började jag med p-piller. Symtomerna försvann tillslut och jag lyckades övervinna ångesten samt depressionen. Den ock alltså bara över sådär utan någon hjälp.

Gick på dessa piller i ca 4 år tills jag helt plötsligt slutar med dem. Kommer inte ihåg ifall jag mådde bättre efter jag slutat med dessa men sämre mådde jag dock inte. Var utan preventivmedel i två år. Så nu för 3 månader sedan satte jag i P-stav. De två senaste månaderna har jag mått så fruktansvärt dåligt. Har varit så jäkla deprimerad, ledsen , nedstämd och ångestfylld.

Känns som jag lever i en bubbla och kan inte ta mig ur. Livet bara mörknar mer och mer.. Allt känns så dystert. Sa till min sambo häromdagen att jag inte ville längre. Har bokat tid att ta ut den på onsdag. Men har däremot mått lite dåligt innan jag satte in den men mer i en måttlig grad. Men nu till min fråga. Är det någon som varit med om detta förr att fått tillbaka ångest och depression efter insatt p-stav?? Försvann dessa symtomer efter uttaget av staven? Är så rädd att det ej försvinner. Är även rädd att om de skulle hålla i så måste jag börja prata med någon, tex KBT och att det inte kommer hjälp mig. Att jag sedan måste börja medicinera mig. Vilket ja verkligen inte vill. Vill vara lycklig naturligt...

3 svar

Aceton +1
Se inte ner på farmaka. Hade du haft en somatisk sjukdom hade du knappast tänkt "jag vill bli frisk på naturlig väg". Läkemedel är jätte bra hjälpmedel för att ta sig ur det absolut värsta faserna vid psykisk ohälsa. Tar du dig en liten bit på vägen och känner av hur mycket bättre man kan må inger det hopp, som sedan lättare för dig att "bli frisk på naturlig väg" när du slutar med läkemedlet.

Vad gäller p-staven tycker jag att du ska ta ut den för att se om det blir bättre. Biverkningarna kan slå till väldigt individuellt. Spiral och minipiller är de preventivmedel (utöver kondom/pessar etc) som ger minst biverkningar, om du vill testa något annat i framtiden. :)
58736 +1
Ta ut P-staven och se hur det känns.

En annan sak; ALLA vill vara "lyckliga naturligt", precis alla. Men det är inte alltid så enkelt och det är himla bra att vi har möjlighet att få KBT hjälp och även medicinsk hjälp om det behövs. Det är inget att se ner på eller vara rädd för - det hjälper så extremt många människor varje dag och att ta hjälp är varken dåligt, konstigt, pinsamt eller fel.

Och att gå in med tanken att det inte skulle hjälpa just dig är det dummaste man kan göra (dock även det något som många många tror och tycker innan de tagit hjälp).
Sedan är det långt ifrån alla som måste medicineras. Många mår bättre av att bara prata med någon.Var inte rädd i onödan
Merida +1
Håller med både @beavy och @aceton . Ta ut den och ha hjälp!! Jag ska ta hjälp nu och min läkare ringer på måndag för att ge mig en remiss till psykolog: