Han har blivit fet

lustforlife +1
Min bror har gått upp väldigt mycket i vikt dom senaste två åren (delvis pga depression). Han tränar inget och äter sådana SJUKA mängder mat. Jag får panik av att titta på hur mycket och ofta han äter (samt onyttigt). Mamma och jag har försökt prata med honom om detta men han klarar verkligen inte av att ändra sina matvanor eller träningsvanor. När mamma föreslog dietist började han skrika att hon var dum i huvudet och dylikt. Vad fan gör man i en sån här situation?

14 svar

lustforlife +1
PS. han vet om att han gått upp väldigt mycket i vikt, han brukar själv påpeka det men han har inte motivationen att göra något åt det.
Foreever +1
Ojdå :/ det är ju verkligen bäst att göra något åt saken nu på en gång, blir ju ofta värre ju längre tiden går! Dietist låter ju som det bästa, men han måste ju gå med på det också... har du lagt fram det på ett bra sätt när du har snackat med honom? Förklara för honom på ett lugnt sätt att du är orolig för honom och bara vill att han ska må bra, och att du inte tror han gör det just nu.

Fast om han bara sitter hemma & är deprimerad så låter det ju som att han har något annat problem som måste tas itu med! Det är nog däär problemet sitter, och då borde han ju snacka med en psykolog! Som sagt säg till honom på ett lugnt sätt att du vill att han ska vara glad & må bra, och föreslå psykolog typ :)
106200 +1
Äh behövs ingen terapi eller psykolog. bara o lyfta på röven och spendera 2-3 timmar på gymmet. :)
113908 +1
Ni kan inte göra något åt det om han själv inte har någon motivation till det.
Så försök motivera honom, säg att om han inte gör något åt det nu så kommer fortsätta gå upp i vikt och ångra sig som fan, det kommer det bli mycket svårare för honom att gå ner sen.

Han kan tex ha en ätardag 1-2 ggr veckan där han äter exakt vad han vill. Han kommer gå ner i vikt ändå så länge han rör på sig.
Foreever +1
Jag tycker iaf att det låter som att ätandet är ett reslutat av att han inte mår bra psykiskt. Du skrev ju själv att han har varit deprimerad också. Då är det viktigt att börja i rätt ände, för han kommer aldrig må bra innan han tar tag i det verkliga problemet. Och därför är det viktigt att han går till en psykolog för att reda ut vad det är som gör att han inte mår bra!
94696 +1
Man kan inte hjälpa någon som inte vill ha hjälpen. han kommer nog på det så småningom.
31065 +1
Tror som några andra att problemet sitter i depressionen. Jag är helt säker på att han vet hur han ska äta egentligen och då lär en dietist varken göra till eller från.
Det gäller att få honom psykiskt frisk och tillbaka i vanor av att röra på sig.

Kanske kan hela familjen börja med en kvälspromenad och dra med honom ut? För börjar han röra lite på sig kommer han även må bättre psykiskt.
Merida +1
Häng med honom till dietisten. Alla behöver förbättra sin kost! :)
lustforlife +1
Han har gått hos BUP och avslutat sin behandling där, så angående depressionen vet jag inte riktigt vad mer man kan göra. Han hade motivation att träna för några veckor sedan, då gick han flera promenader i veckan men nu har han liksom tappat det igen... Det är bara så svårt, för jag märker ju att han skäms när han har på sig t-shirts och sådant för han tycker att han blivit så tjock. Men ska försöka be mamma prata med honom igen! Är bara rädd att det ska få honom att må dåligt över sig själv och falla tillbaka i sin gamla svacka...
lustforlife +1
Till saken hör även att jag är väldigt intresserad av kost och träning, så jag försöker verkligen hjälpa och stötta honom! Men han är väldigt kräsen och äter nästan ingen sallad förutom gurka osv... så det är lite svårt att leda honom in på rätt spår.
Merida +1
Tycker att du och din mamma ska se till att tömma skåpen på gott. Laga enbart nyttig mat och ni ska följa reglerna lika mycket som han. Finns mått på apoteket om hur mycket man ska äta av varje.:)
makap +1
Sätt honom framför tvn på förmiddagen (vardagar) kl 11.55 och sätt på kanal fyra. Kanske får honom att inse att den han gör inte är bra.
rhami +1
Snälla var snäll mot honom, nog inte kul att höra :(
kiko +1
Till @rhami
Håller med, hoppas han mår bättre idag då det var fyra år sedan. Var minsann okänsliga kommentarer här, tror inte ens hälften här motionerar eller äter rätt.