Jäte Svullen mage...

Oisen +1
Hej, jag har under några år haft perioder då min mage är BRUTALT svullen. Resten av kroppen är ganska smal och därför ser jag gravid ut när jag har åtsittande kläder...Detta leder till att jag ''omedvetet'' går och spänner in magen vilket blir jobbigt i längden.


Vad kan man göra åt detta? Det enda som hjälpt mig är om jag skippar att äta i typ två dygn vilket inte är speciellt hållbart...Jag äter hyfsat nyttigt, försöker undvika socker och är laktosintolerant så jag skippar även laktos. Äter mycket kokta grönsaker, inte så mycket råa. Någon som vet vad man ska undvika? Jag har ingen aning om varför min mage är så svullen egentligen. Vart hos läkaren men hen kände inte ens på magen utan sa att det beror på stress sen skicka hen hem mig...

Har endometrios, vet ej om det kan ha något med det att göra.

9 svar

Oisen +1
Vill tillägga att jag inte äter regelbundet. Sen TROR jag det blivit bättre de perioder jag inte äter typ pasta? Men jag är inte gluten för det har dom kollat på blodprov :o
kiko +1
Har du problem med magen i övrigt? Kan det bara vara så att magen blir större för att du ätit under dagen, för magen är ju inte alltid platt. Den växer under dagen för att man har ätit. Min mage blir också större framåt eftermiddag kväll.
Oisen +1
Till @kiko
Ja jag har ganska mycket problem med min mage, den gör typ alltid ont och sen så har jag endometrios också :/
Merida +1
30% av alla glutenintoleranta får ingen diagnos. Jag tror på att utesluta mjölk och gluten. Eller i alla fall minska på det i den mån man kan.
Oisen +1
Till @Merida
Tack för svar, min bror är glutenintolerant och har fler i min släkt som är det också. Men på testet jag fått göra på vårdcentralen har dom inte upptäckt någon glutenintolerans på mig, men ska nog testa att undvika det, ganska lätt då vi har massa glutenfritt hemma redan :)
Merida +1
Jo, jag förstod att du gjort ett test. Men intolerans behöver inte betyda utslag på ett test utan om du mår bättre utan det i din kost.
Rosewater +1
undik gluten och se efter hur det kanns. har du oftast ont pa natterna? kolla om du har gastritis eller kanske tom IBS? IBS ar relaterad med stress, sa om du misstanker just IBS sa kan du folja en speciell diet.
rebeckasss +1
Undvik fibrer och gasbildande mat som typ lök, paprika, mm.
Rosewater +1
Endometrios, kan ge upphov till svullen mage.
Om du har några eventuella allergeier, kan det vara bra att hålla utkik efter, utför en dagbok där du skiver vad du äter, undik kryddor för ett tag, för att se och känna hur din mage mår.
Brukar du ha diarre i samnband med din svullnad?
Finns det någon i din familj som är gluten allergiker, så kan det vara bara att ta ett test. Annars undvik mjöl för ett tag och se efter där med.

Jag tycker att det är bra att du kör på med kokt föda, ungsbakat skulle också bli bra.

Det kan vara så att du har IBS?

Tips
Jag brukar ta mint olja 10 droppar i tesked, och min mage blir lite bättre.
Ät inte stora portioner.
Undvik (nämnt ovan) : mjöl produkter , så mycket du kan, mjölk produkter, undvik också frukt ett tag, eftersom dem innehåller fruktos. Starka Kryddor. Socker
Ät i lugn och ro, tugga ordentligt.
Det vore bäst om du åt en lätt soppa innan maten. Då blir magen mindre gasig.

Drick mer vatten, gärna smaksätt den efter vad du tycker, te x citron, gurka och ingefära.
Ät inte efter ca 18.30, maten blir då svårsmält och kan ge upphov till gasig, svullen mage.
Vakna i tid och sov i tid!! så du kan stabilisera dina hormoner, som kan ge orsak till svullen mage.
Undvik äta ute , så mycket som det går.

Så det är vad jag kan komma på just nu.
Hoppas det går bra med dina svullna mage .