Oro/stress - hur blir jag av med det?

lustforlife +1
Jag har den senaste veckan känt att jag haft tungt att andas, som att jag har ett skärp som drar åt runt min bröstkorg. Jag får typ anstränga mig för att andas så att det känns som att jag får tillräckligt med luft. Jag åkte in till vårdcentralens jour häromkvällen för att detta besvärade mig så pass mycket, läkaren lyssnade på hjärta/lungor med stetoskop, tog en snabbsänka, kollade min syresättning och konstaterade att ingenting såg onormalt ut utan att det beror på STRESS. Jag har haft samma problem i höstas och då kollade de EKG, ultraljud och till och med magnetröntgen på mitt hjärta men såg inga avvikelser.

Jag har bara så himla svårt att acceptera att detta beror på stress. Jag vet att jag ÄR stressad just nu, lider dessutom av ångest och mycket oro i vardagen. Men dels blir jag så rädd att läkarna missat något nu när han kollade i förrgår kväll; tror ni att han skulle märkt på sina tester om det var något konstigt med mig rent fysiskt? OCH: finns det någon där ute som lider av/har varit med om samma problem, att ni får svårt att andas pga psykisk ohälsa som stress? Vad kan jag göra åt saken? Jag har verkligen försökt att typ "slappna av" men det har inte blivit bättre ännu och nu har det gått snart en vecka :( Hoppas någon där ute har några råd till mig... Mvh orolig

6 svar

lustforlife +1
Just det. Till saken hör att jag för första gången på länge har tänkt att ta tag i min träning och få upp konditionen/flåset för det var ett tag sedan jag tränade aktivt förutom typ promenader och dylikt. Men jag vågar inte ens löpträna nu när detta problem uppkommit, eftersom det känns läskigt när det är omkring hjärtat/lungorna. Så detta påverkar mig verkligen negativt just nu :(
mamacitaa +1
Oroa dig inte för att det skulle vara något dom missat, det förvärrar bara det hela för dig själv. Givetvis kan läkare missa saker men det hör inte till vanligheterna. Skulle vilja säga att du ska sysselsätta dig med något som låter dina tankar fokusera på annat. Hade för något år sedan problem med andningen och hjärtat.

Fick ofta som ett tryck över bröstet, precis som du, tungt att andas och även ont i hjärtat. Gick omkring med väldigt mycket på tankarna, var nedstämd och deprimerad av och till men när mina tankar fokuserade på annat hjälpte det. Har du några fritidsintressen eller andra sysselsättningar?
kiko +1
Du måste komma underfund med vad som stressar o oroar dig o lösa det därifrån. Ångest stress o oro grundar sig alltid i något o det är där du måste jobba.
robino +1
Jag har generell ångest och i vissa perioder är det min vardag, ont i bröstet, skakig, svårt att andas, ont i magen. Blir värre när man tänker på det, man får hitta sitt sätt att varva ner på :)
lustforlife +1
Tack för era svar! Mamacitaa, jag har inga särskilda fritidsintressen utöver skolan och mitt jobb. Gillar att läsa, umgås med kompisar och pojkvän och nu försöker jag som sagt börja träna. Pluggar på universitetet och jobbar extra och älskar både min utbildning och mitt jobb. Men! Jag har sjukt höga krav på mig själv.

Är en typisk "duktig flicka" som alltid måste vara den bästa kompisen, bästa flickvännen, bäst i skolan osv. Tror att detta är en stor faktor till min ångest. Utöver det så förlorade jag en förälder plötsligt för fem år sedan och det skadade mig nog ganska mycket. Så jag har väl helt enkelt befogenhet för min inre oro och stress som jag inte bearbetat.

Eftersom det inte gör ont konstant utan kommer och går under dagarna så får jag försöka förlika mig med att det inte är något farligt (som hypokondriker så tror jag såklart fortfarande inte på att det är psykiskt). Ja, ni hör ju. Svår situation helt enkelt. Vill egentligen besöka vårdcentralen igen men försöker stoppa mig själv för jag vill inte ge efter för min rädsla... Men det hjälper att läsa att andra känner samma sak. Så tack för era svar!
BluBerry +1
Om du kommer igång ordentligt med konditionsträningen kommer det hjälpa en betydande del mot oron. Vid intensiv träning frisläpps hormoner som verkar lugnande och hjälper mot just stress. Googla det och ge det en chans. Sen kanske det inte löser allt, men kan vara en mycket bra början