Vad för sorts preventivmedel är bäst att börja med?

cheery +1
Jag har bott i USA i ett år och träffat en kille där, vi började slarva med kondom mot slutet och jag bestämde mig att nu när jag är i Sverige under sommaren så vill jag börja med preventivmedel (och inte kondom då) och vara på det till när jag kommer tillbaka i höst. Problemet är att jag aldrig använt något annat än kondom förut och har INGEN aning vad jag vill ha. Jag är egentligen livrädd att bli deppig eller få humörsvängningar om jag skulle ta p-piller. Är normalt en person som SÄLLAN blir deppig osv. Samma med min mens, har alltid haft en jätten bra och regelbunden mens som varar 4-5 dagar och får väldigt lite och sen får jag aldrig mensvärk.

Det känns som att det inte finns något alternativ där jag inte går upp i vikt, blir deppig, tappar sexlusten, får ond mensvärk. Jag känner lite stress eftersom jag bara har 2 och en halv månad att fixa detta, kan säkert ordna i USA också men skulle kännas skönare i Sverige. Hur är det med kopparspiral? Vill verkligen inte få problem med mensen, men har hört att det är nackdelen med en hormonfri spiral.

Vad har varit det bästa preventivmedlet för er? Spiral, P-stav, P-piller, mini piller? Vilket har varit sämst och bäst märke för er om ni tagit/tar piller?

1 svar

Merida +1
P-stav och spiral sitter ju i i flera år. Men det är inte säkert att du får en regelbunden blödning.

P-ring är något du sätter i en gång var fjärde vecka. Ganska smidigt och hormonnivån är låg. Du kan sätta i en efter tre veckor också om du vill slippa mens.

Cerazette (som jag äter nu) är ett p-piller som förhoppningsvis tar bort all mens. Men det är inte alls säkert. Det har bara en hormon och ger en stabil pms-period.

Sen har vi kombinationspiller som jag ätit halva min tonår. Funkar ok. Man kan hoppa över mensen. Trevligt lixom.

Jag hade kört på p-ring! :)