Växtvärk vuxen? Normalt?

Jasmine988 +1
Hej. Jag är 19 år och får växtvärk ganska regelbundet. (växtvärk = lätt kramp i vader/ben) Jag får det ofta när jag varit ute på stan eller när jag tränat mycket en dag. Hade de väääldigt ofta som barn men undrar varför det inte försvinner? Är det vanligt att jag som är "vuxen" har det? Och vet någon varför man får det? Jag menar jag har ju växt klart ;) TACKSAM FÖR SVAR15 svar

kiko +1
Jaa du kan växa ända upp till 20-22 års åldern så inget konstigt alls =) Sista gången jag växte var runt 20 =)
kiko +1
Säkert på att det är växtvärk dock? Kramp är ju något annat.
Jasmine988 +1
Till @kiko
Fast jag har stannat med växningen. Har inte växt på två år... Men det kan ju vara något annat också. Typ någon vitaminbrist eller något kanske?
kiko +1
Det låter inte som växtvärk när du nämner kramp, kan vara något annat. Växa kan du göra ända upp till 22 års åldern. Hur vet du att du slutade växa då?
Jag växte nån cm till efter 20 års åldern.
MissTycker +1
Det låter som du kan ha brist på magnesium.
Aceton +1
Växtvärk är bara ett namn på en slags smärta som man inte vet orsaken bakom. Det finns inget vetenskapligt som stödjer att man får växtvärk för att man växer. Förmodligen har namnet uppkommit eftersom det främst drabbar barn.

Och att man växer tills man är 22 år som någon sa... nja. Man slutar växa när man är i puberteten. Tjejer har en tidig tillväxtspurt och killar har tillväxtspurten lite senare i puberteten. Alla har såklart olika tillväxthastighet, men en ledtråd är att se hur fort ens pubertet fortskrider. Gick det snabbt från att dina bröst började växa tills att du såg vuxen ut? Eller tog det flera år tills du fick mens efter att brösten börjat växa?

Hur som helst skulle jag säga att det är en väldigt liten procent som fortsätter växa upp i 20-årsåldern.
kiko +1
Till @Aceton
Det sa ortopeden till mig med men jag växte ett par cm till efter 20 års ålden, så att man slutar växa i puberteten behöver inte stämma.
Lyllipop +1
Det du får är en slags träningsvärk, inte växtvärk (trust me, jag gick igenom det här själv).

Det bästa du kan göra är att gå till en sjukgymnast och be om hjälp med det.
För att vara extra säker så kanske du kan gå till en vårdcentral och få testa dina blodvärden också, utifall du har vitaminbrist.
Aceton +1
Till @kiko
Puberteten startar när LH och FSH berättar för könsorganen att börja producera könshormoner. Då frisätter kroppen bland annat östrogen, vilket är de hormon som styr både flickor och pojkars tillväxt. Först kickar östrogenet igång tillväxten och man växer rejält, och när man sedan exponerats för östrogen en längre period så sluts tillväxtzonerna och man slutar växa.

Om du växte upp mot 20-årsåldern hade du en ovanligt sen pubertet. Normalt når pojkar sin slutlängd när de är 18-19 år, och pojkar kommer både senare i puberteten och har sin tillväxtspurt senare i puberteten än flickor.
kiko +1
Till @Aceton
Stämmer inte alls, fick min mens redan vid 13 års åldern och var i puberteten i rätt så normalt ålderskurva, men jag växte någon cm till. Var 162 hela tonåren och växte två cm till efter 20 =) Vet flera som växt efter 20 så det du nämner stämmer faktiskt inte =)
Aceton +1
Till @kiko
Jag är specialiserad inom det här området med flera års utbildning och ett års erfarenhet, och det du säger stämmer helt enkelt inte. Punkt slut.
kiko +1
Till @Aceton
Även om det är fakta så stämmer det inte in på min tillväxt, så vet inte vad du vill bevisa? För min del stämmer det inte iaf.
Aceton +1
Till @kiko
Jag vill inte BEVISA någonting, det finns nämligen redan bevis. Är bara så rädd för alla lögner och falska teorier som florerar på internet. Så jag är bara här för att undervisa i hur det faktiskt ligger till, så vi slipper få remisser från personer som är i 20-årsåldern och helt färdigvuxna som vill växa mer.

Har du varit frisk hela ungdomen så är det inte möjligt att du gick flera år utan att växa för att sedan börja växa igen. Slutar du växa så har tillväxtzonerna växt igen, eller så har du något yttre som påverkar såpass mycket att du inte växer, t.ex. att du lider av anorexi eller mår vääldigt psykiskt dåligt. I dessa fall kan kroppen senare kompensera för en del av den tillväxt som aldrig kom när du var sjuk.

Förmodligen har du mätt dig hos någon som var slarvig, på en mätsticka som inte var korrekt eller så gick det väldigt långt mellan mätningarna så att det missades att tillväxten i själva verket skedde kontinuerligt och "vips" är du 2 cm längre.
kiko +1
Till @Aceton
Fast det känns som om du bara försöker bevisa något, allt är individuellt och jag blev mätt rätt ofta under ungdomen pga sjukdom och skolios. Vad du säger eller vad vetenskapen säger spelar ingen roll hos mig då jag tydligen lyckats växa till mig två ynka cm :)
119906 +1
Även om man är utbildad i ett område så betyder det inte att man vet exakt allt. Ibland kan "omöjliga" saker hända, inte för att jag ser det omöjligt att man kan växa efter 20 års åldern. Ja, det kanske inte är normalt men varför ska det vara omöjligt? Vi människor tror vi vet exakt allt bara för att vi är utbildade kring områden. Vi skulle bli förvånande om vi visste om allt "omöjligt" som händer runt om i världen, trots det vi vet som vi lärt oss på skolan.