Mineralsmink allergi - mica och bismuth

Battlecat +1
Jag har känslig hy och kan varken ha i.d bare (som innehåller bismuth /vismut + en massa annat skit) eller Everyday Minerals (som innehåller mica /glimmer). Huden börjar klia och får kvisslor (mini-finnar). Denna reaktion fick jag efter bara fyra dagar med i.d och efter tre månader med EDM. Det är tydligen mkt. vanligt att de som är känsliga för bismuth är det för mica också.
Tack och lov är man inte ensam om det här problemet och efter lite sökande på nätet och i olika utländska forum har jag funnit några mica- och bismuthfria alternativ.

Det som verkar bäst är Rejuva Minerals, som inte bara är fritt från mica/bismuth och nanopartiklar som kan tränga igenom huden, utan även har en del smink utan de miljöfarliga ämnena zinc- och titaniumoxid. Dessutom har det även en del organiska och ekologiska ingredienser. Vet dock inte hur resultatet blir då jag i skrivandets stund väntar på mitt första paket med prover.

Ett annat alternativ utan mica/bismuth är Fyrinnae som har ett stort sortiment med ögonskuggor. Läste någonstans att de ska sitta bra om man bara tillsätter lite fukt vid applicering. Mineral basics ska tydligen ha en skaplig concealer men det har jag inte kollat upp.
Cory eller "cori?" är också fritt från mica/bismuth men ska tydligen ge ett väldigt tjockt och spackligt resultat.
Några andra jag inte har kollat upp så noga är:
Raesin images
Youngblood
Voile
PUR minerals

Hoppas mitt inlägg varit till hjälp för någon :) och om nån känner till ett riktigt bra mineralsmink utan mica och bismuth får ni gärna tipsa om det här!

18 svar

73030 +1
Jag kör på hh mineral cosmetics och mine minerals men mest tikei efter att ha läst ditt inlägg så kolla jag upp hur det var med mican där; i alla dessa fanns det men det har jag inte reagerat på än iaf... Var hittar jag pur minerals?
avonis +1
Trist att du reagerar på mican också. Dom flesta mineralprodukter innehåller nog det (och mycket annat smink också), men tur att du hittat några alternativ i alla fall. Jag ska också kolla upp dessa....kul med något nytt :)

Jag använder Barefaced Beautys mineral smink som finns på Bjuti.se. Dom innehåller inga nanopartiklar och bismuth vet jag, men däremot så är nog huvudingrediensen mica så det är kanske inget alternativ för dig då.
73030 +1
Typ jättesvårt jag vill bara beställa från svenska företag och det verkar inte finnas inte ens care of lena var utan mican...
luvii +1
Vad innehåller egentligen en mineralfoundation helt utan zinkoxid, titandioxid, mica och bismuth? Järnoxid.. och..?
73030 +1
Jo, verkligen samma fråga som luvii då det bara är det som verkar vara innehållet i de flesta mineralsmink som är bäst för huden?
scratchcard +1
Tror faktiskt att mica är huvudingrediensen i de flesta mineralsmink, eller puder och så överhuvudtaget. Kikade lite på de jag hade hemma (lily lolo, everyday minerals, mus, mac) och alla hade mica.

Kika på makeupalley om de har recensioner på de märken du hittat, annars får du kanske ta chansen helt enkelt och se om det går.
Lisa75 +1
Mineralsmink utan mica skulle nog ge ett ganska torrt och klumpigt pulver. Så det är nog därför det inte finns så många alternativ. Har själv tillverkat lite mineralsmink och har svårt att se att det skulle bli bra utan mica, såvida man inte använder något annat fyllnadspuder med ungefär samma egenskaper som mica (vet inget sådant tyvärr).

Är du säker på att du verkligen är allergisk? Jag får samma problem av mineralsmink ibland på vintern om jag är torrare i huden (tex nu när det är kallt ute). En lite kraftigare ansiktskräm brukar hjälpa för mig. Jag brukar använda en riktigt fet ansiktskräm på kvällen och den vanliga på morgonen och se till så att jag inte använder en ansiktstvätt som torkar ut. Då försvinner problemen.

Bismuth är ju känt för att ge klåda men mica är det nog inte så vanligt att man inte tål. Inte som Bismuth i alla fall.

Säger inte att du inte är allergisk mot mica, ville bara ge dig en annan syn på saken som kanske kan hjälpa.

Försökte hitta information på vad det är för ingredienser i Rejuva Minerals men lyckades inte hitta det (rörig sida). Du kanske vet?
Battlecat +1
Ja jag är helt 100 på att det är mican. Alla problemen med min hy försvann direkt efter att jag slutade med mineralsminket och gick över till traditionellt, rent smink utan mica/bismuth (typ som dr.hauschka och suki). Däremot kan jag ha lite EMD utblandat med dr.hauschka som ögonskugga då och då utan att få någon märkbar reaktion, men jag försöker undvika det så mycket jag kan.
Rejuvas smink har jag som tidigare nämnt inte testat ännu, men här är ett exempel på vad en av deras concealer (Rejuva Minerals Neutral Concealer) innehåller:

Boron Nitride (non-nanoparticle)
Kaolinite (White Cosmetic Clay)
Eco Certified Organic Oryza Sativa (Rice) Powder
Iron Oxides (FDA approved high purity pigment (non-nanoparticle)
Ultramarine Blue (FDA approved high purity pigment (non-nanoparticle)
L-ASCORBIC ACID (Vitamin C)

Här står det lite mer om deras smink
rejuvaminerals.com/store/…
rejuvaminerals.com/store/support.html
Det enda sminket dem säljer med mica är deras kaksmink - sk. 'baked make up', men det varnar dem också om på sajten.. nånstans (håller med om att sidan är lite rörig).

och för den som undrar vad mica är för något
en.wikipedia.org/wiki/Mica
Mica (glimmer) har samma funktion i sminket som bismuth dvs. det kan tillföra skimmer/glitter och ger en krämig konsistens som bidrar till ett jämnare resultat.

Det ska bli spännande att se om rejuva kan leva upp till vanligt mineralsmink utan mica :) återkommer här med resultatet sen.
Battlecat +1
Tillägg: för er som inte är medlemmar/inloggade på detta forum så går de två första länkarna till Rejuvas hemsida (den första till About us - About Rejuva Minerals och den andra till Customer support som ni hittar i menyn till vänster på sajten). Den tredje länken går till ett uppslag av "mica" på engelska Wikipedia.
Battlecat +1
Har nu efter 11 dagars väntan fått paketet från Rejuva med concealer, foundation, rouge, ögonskugga samt finishingpuder och kan konstatera efter bara 4 timmar med sminket på att min hud inte tål det. Huden känns irriterad, kliar och bildar kvisslor. Det kom med ett infopapper där det står att allergiska reaktioner kan orsakas av för hårda borststrån men jag använder endast i.d's borstar av äkta och supermjukt hår (och som jag rengjort med schampo innan) så det är nog inte fallet. Kanske funkar bättre med splitternya syntetiska bortsar?

Hursomhelst misstänker jag att boven till min allergiska reaktion är det ultramarina pigmentet (som är syntetiskt) och/eller huvudingrediensen boron nitride (som är allt annat än naturlig). Så en än gång har man kastat pengarna i havet med andra ord :( Men men, jag ska nu ta en paus från mitt sökande efter det ultimata sminket och istället fokusera på att bli en jäkel på att lägga traditonellt rent smink (?Dr.Hauschka). Funderar också på att pröva att göra eget smink i framtiden- järnoxid, askorbinsyra och rismjöl är ju inte svårt att få tag i liksom.. ;)
luvii +1
Tycker inte IDs borstar är mjuka alls! Rätt så stickiga faktiskt.
scratchcard +1
Håller med, avskyr ID's borstar.
Battlecat +1
Ni har säkert rätt, har faktiskt aldrig prövat några andra bortsar till mineralsmink än id's.. Det blev iaf snyggt och hade samma krämiga konsistens som vilket mineralsmink som helst för er som undrar.
Battlecat +1
Alright, gjorde ett sista försök nu och bytte ut alla mina dyra i.d penslar mot penslar från bla. face och det gjorde susen mot all förväntan :) Har inte fått några allergiska reaktioner av rejuva sen dess (8 dagar nu). Har tom. prövat att sova med sminket och det var inga problem. Så det verkar som att boven i dramat var borstarna ändå, ska fan aldrig köpa något från i.d igen - det är bara skit. Hursomhelst sitter sminket från rejuva riktigt bra och är det bästa mineralsmink jag testat hittills. Kan rekommendera deras Purely Basic Color-Correcting Eyelid Primer som verkligen gjorde skillnad.
Selfridge +1
Jag har också IDs borstar och det känns som de river upp min känsliga hy nästan. Vilka borstar köpte du?
Battlecat +1
Jag köpte bla. deras populära hopfällbara rougeborste som funkar bra både till rouge och foundation. För concealer har jag en styv syntetisk borste. Jag tror det viktiga är att borsten känns skön mot huden och att den absolut inte sticker det minsta. Jag har också funderat på om id's borstar av äkta djurhår är behandlade med något hudretande medel. Päls och skinn brukar ju gå igenom en massa kemiska processer. Ska för säkerhets skull försöka hålla mig till syntetsborstar hädan efter. Sen är det ju sjystare mot djuren också :)
bobsing +1
Var kan man köpa Rejuva?
Fansa89 +1
Jag tål inte bismuth och brukar köpa iduns mineralfoundation. Både flytande och som löst mineralpuder. Den flytande är jättebra om man vill ha mycket fukt och "glow" :)