Hur funkar de när man äter på resturang?

Mya1 +1
Hej. Jag är inte så social av mig då jag inte har några vänner pga blivit utfryst i skolan och har inte nu heller. Jag är ensam varenda helg och är inte så social som alla andra i min ålder som har prövat på allt. Så hur funkar det att äta 3 rätters eller huvudrätt och efterrätt? Jag tänkte fråga min bror och hans sambo om de vill följa med och då vill inte jag stå som ett frågetecken när vi är där.

Så hur funkar det? Förklara allt i detalj. Går man sätter sig vid ett bord och en kommer med meny? Sen? Ska man säga vad man ska ha till huvudrätt och efterrätt med detsamma när man beställer av servitör eller beställer man efterrätt senare? Och hur betalar man? Lägger sedlar på bord eller betalar vid kassan? Förklara allt i detalj och noga från man går in i restaurangen till man går därifrån.

9 svar

Mliillo +1
Wow... det är inget märkvärdigt..restaurang som restaurang, sen beror det lite på. Det bästa är att fråga, det är inget konstigt att göra det.
På vissa beställer man allt på en gång, på andra tar man de olika rätterna efter hand.
Betalning sker antingen vid bords då man bet om notan eller vid kassan. Som sagt beror helt på restaurang.
Charlotta +1
Du är en god människa. XD :)
@Mliillo
Mliillo +1
@Charlotta Vad menar du?
Charlotta +1
Till @Mliillo
Du är snäll som orkar instruera i restaurangbesökens ädla värld.
Mliillo +1
@Charlotta haha jag vet är för snäll men tänkte hela tiden i mitt huvud Wow...
Eller så hade jag astråkigt bara :P
Charlotta +1
Till @Mliillo
Hahaha :) I feel you.
SandraLind +1
Oftast så vill de som serverar visa en till bordet, så man kan vänta vid ingången för att se om det kommer någon. Sätter man sig bara kan de bli sura (bordet kanske var bokat redan) eller bara missa att man har kommit. Är du osäker så låt någon annan gå in först.
De kommer med menyn, oftast så väljer man en dryck som man får ganska direkt och en maträtt.

Efter man har ätit upp kommer servitören och frågar om man vill ha kaffe eller efterrätt och om man vill det så får man en dessertmeny.
När man är nöjd så kan man be om notan när en servitör är i närheten. Är det ett mindre fint ställe eller om det tar väääääldigt lång tid att få notan så kan man gå till kassan och fråga. Bestäm då innan vem som betalar så ni inte står 4 personer vid kassan och ska betala separat.. Typ så :)
Aceton +1
Har jag från början bestämt att jag ska ha två eller tre rätter så beställer jag alltid in alla på en gång. Men ibland kommer jag på eftersom att jag nog vill ha efterrätt eller en kaffedrink eller så. I så fall haffar jag en servitör på ett snyggt sätt (inte knäppa med fingrarna och gapa "ÖH!"), och ber om att få se menyn igen! Servitören berättar ofta själv hur hen vill att man betalar. Oftast kommer de med kortapparaten till bordet.
58736 +1
Enklast är väl att fråga direkt: När ni får ert bord och menyer så säg bara att ni skulle vilja ha si eller så många rätter och hur de föredrar att man ska göra (beställa allt på en gång eller vänta mellan varje). De är nog vana vid alla sorters frågor.

Sedan beror det ju såklart på vilken typ av restaurang ni går till. Är den "finare" så lär ni få servitör/tris, meny och bord direkt. Annars beställer man kanske i "baren" eller över disk och då är det bara att fråga på en gång