Linfröolja?

Memelii +1
Vad är linfröolja bra för egentligen, har hört massor som äter det. Ska det vara krossade linfrö eller hela eller linfröolja?
Se även

24 svar

Robert_san +1
Linfröolja har ett högt innehåll av olika sk omegafettsyror.
Robert_san +1
Rapsolja är också bra ur den aspekten, inte lika bra - men det smakar defintivt bättre! :-)
16640 +1
Har aldrig märkt att den smakar något, men det handlar ju om ifall du äter den på en sked eller lägger i den i salladsdressingen med kryddor, vinäger etc.
36923 +1
Hela linfrön lär du typ inte ta upp ett skit utav.

Krossade linfrön tar du upp mer av men de innehåller cyanid/blåsyra så de är giftigare i större mängder.

Linfröoljan har antagligen värmts upp till knappt 40 grader eller vad det är så att blåsyran har avdunstat, den innehåller som sagt mycket omega3 men då i form av ALA som kroppen är skitdålig på att omvandla till DHA och EPA som är de fettsyror man egentligen vill åt. De finns däremot redan ifrån början i fiskolja som alltså är nyttigare.
Memelii +1
Alltså ska man välja fiskolja framför linfröolja för att få i sig bra fetter?
36923 +1
Ja.

Mikroalger kan dock framställa båda fettsyrorna och det fanns ett tillskott ifrån sådana med DHA som om jag har förståt det rätt man trodde var den viktigare förr, men så är det inte och det finns numera ett ifrån Water4 som DHA och EPA utvunnet ifrån mikroalger. Men det har fortfarande väldigt lite EPA i förhållande till DHA och det är så att EPA ändå kan omvandlas till DHA men inte åt andra hållet, så man hade velat ha tvärtom.

(Om jag nu skriver rätt, möjligt att allt skall vara precis tvärtom, men jag tror inte det.)

I vilket fall som helst så är fiskoljan överlägsen linfröoljan när det kommer till tillskott av omega3fettsyror.
Memelii +1
Tack så mkt :)
36923 +1
Giftigt i större mängder skulle det ju stå, såklart, men även jag blir trött ;D
roosy +1
Fast tänk på hur vilka mängder fisk dt behövs för att framställa så pass koncentrerad omega3olja/kapslar...
36923 +1
Ja, det känns ju lite taskigt, men jag antar att det kanske är "skräpfisk" som folk inte brukar äta eller att det typ utvinns ifrån hudarna, huvudena och dylikt efter att man har gjort filéer, eller något.. Förhoppningsvis. Riktigt gross.

Men det känns inte som att jag skall dra mitt politik/djursnack på andra utan jag nöjer mig med att säga att fiskoljan är nyttigare.

Microalgsolja är lika bra om man hittar en med bra fettsyrefördelning men dyrare för tillfället.
L1986 +1
Kan man inte bara köpa omega3 tabletter o äta? eller är fiskolja bättre där också? låter äckligt med fiskolja, säljs de i kapslar eller måste man dricka det hehe
Southpaw +1
Jag skulle vilja se en referens på snacket om at linfröolja ska vara dåligt!

Blir väldigt tveksam till infon här när jag + 10 byggare (tävlande) skulle svära på linfröolja.
Roswell +1
Det finns nån ny olja som är kombination av rapsolja och linfröolja, har dock inte sett den än:P
36923 +1
Roswell: Låter fullständigt värdelöst, men finns ju Udo's choice eller så om man vill ha blandningar.

Southpaw: Bara för att folk tränar eller äter mycket o tränar hårt osv behöver de väl inte ha koll på allt. Linfröolja innehåller ju runt en 70% omega3 dock i form av ALA som sagt och inte EPA och DHA som fiskoljan gör. EPA är viktigast eftersom kroppen ändå kan konvertera denna till DHA, men problemet med linfröolja är att bara 0.2-15% av ALAn verkar konverteras till EPA och DHA. Jag hade ju knappast snackat skit om linfröoljan med vilje då jag är vegan och gärna hade sett att den hade varit bättre än fiskoljan, men så är ju inte fallet.

Hittar inte mitt inlägg på veganfitness, men här har du (om än kanske mindre trovärdig källa då de säljer ett DHA- och EPA-tillskott utvunnet ur alger och därför tjänar mer pengar på att berätta hur dåligt linfröolja är... I vilket fall som helst så vågar inte jag lita på att jag får i mig tillräckligt via linfröoljan och är inte sugen på att dra i mig det i typ halvdecilitersmängder för att säkra intaget...)
36923 +1
Sverker på kolozzeum är ju rätt påläst på just fetter, han kanske vet något.

Eller så kan du ju kanske hitta något intressant på en sökning på ala dha epa på ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez
36923 +1
Typ denna:
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/…

Kanske kan vara intressant med?
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/…

Jag beställde iaf 6 förpackningar på 90 kapslar DHA o EPA därifrån. Skitdyra dock.
36923 +1
"Some of the confusion arises because although mammals have the necessary enzymes to make the long-chain PUFA from the parent PUFA, in vivo studies in humans show that asymptotically equal to 5% of ALA is converted to EPA and nutritiondata.com/… (53%?) ALA, 40/53*100=75.5 gram linfröolja för att få tillräckliga mängder DHA. Med 9.1 kcal / gram skulle det motsvara 688 kcal oaptitlig linfröolja...
36923 +1
Inget säger ju att random byggare har alltför mycket koll heller, studieresultaten säger nog mer än folks teorier, att konverteringen är dålig kanske inte har varit känt så många år heller, vad vet jag.
36923 +1
Inget säger ju att random byggare har alltför mycket koll heller, studieresultaten säger nog mer än folks teorier, att konverteringen är dålig kanske inte har varit känt så många år heller, vad vet jag.
27995 +1
Byggare som står på scen, är oftast inte hälsoförebilder... Pga all skit de trycker i sig.