Nyttiga bär!

mollyt +1
Här är några små fakta om nyttiga bär och frukter som hjälper kroppen (och själen;)) att må bra! Läs, ät och njut1 :) Har ni fler tips så skriv gärna här och berätta vad de är bra för!

Tranbär
Bra mot urinvägsinfektion.
Tranbär är bra för den som ofta drabbas av urinvägsinfektioner. Tranbär innehåller ämnen som förebygger och läker urinvägsinfektioner.
Tips! Torkade tranbär finns att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker.

Björnbär
Ger bättre syn.
Björnbär är rika på betakaroten, som är bra för synen. Hjälper dig behålla falkblicken intakt.

Hallon
Ger starka ben.
Hallon är toppen för dig som vill få starka ben inför höstens joggingrundor. Bären innehåller höga halter av kalcium och stärker skelett och tänder.

Lingon
Med antioxidanter.
Lingon är är inte lika C-vitaminrika som de andra bären, men i gengäld innehåller de antioxidanter och ämnen som kan läka och förebygga urinvägsinfektion.
Tips! Lingon innehåller ett eget konserveringsmedel, bensoesyra, som gör att sylt eller lingon i vatten kan hålla sig länge utan att socker tillsätts.

Plommon
Hjälper mot järnbrist.
Plommon blir gravida kvinnor ofta sugna på. Det är helt logiskt, eftersom de är mycket järn- och betakarotenrika. De passar därför bra som tillskott för den som väntar barn eller har järnbrist.
Tips! Torkade plommon är ännu nyttigare än färska, eftersom de innehåller mer järn.

Svarta vinbär
Stoppar höstsnuvan.
Svarta vinbär förebygger höstens förkylningar. De innehåller massor av C-vitamin, men också antioxidanter som sänker kolesterolvärdet och minskar cancerrisken.

Körsbär
För dig som är gravid.
Körsbär bör du frossa i om du har järnbrist eller väntar tillökning. De söta sommarbären innehåller nämligen mycket järn.

Aprikoser
Fixar persikohyn.
Aprikoser bör du mumsa i dig om du vill behålla din sommarfräscha persikohy. De innehåller betakaroten – bra för både hud och syn.
Tips! Torkade aprikoser är lika nyttiga som färska.

Blåbär
Kan skydda mot cancer.
Blåbär kallas inte för inte för ”superbäret”. Blåbär är proppade med antioxidanter, som ”slukar” de fria radikalerna, vilket i sin tur sänker kolesterolvärdet och minskar cancerrisken.
Tips! Frysta blåbär är lika nyttiga som färska.

Jordgubbar
Bygger upp musklerna.
Jordgubbar innehåller nyttigheter som betakaroten, folsyra och K-vitamin. Folsyra bygger upp skelett och muskler och är därför bra för den som är gravid. K-vitamin är bra för upptaget av kalcium.
Tips! Osockrade frysta jordgubbar är lika nyttiga som färska.

2 svar

elleme +1
Kul att läsa tack! kan tillägga att nypon är jättebra med massa c-vitamin, men det kanske inte räknas som bär utan frukt?
43582 +1
Tack för tipsen=D finns det inte mer bär å saker som kan vara bra för hyn?=)