Vit jul, vad tycks?

Sockertroll +1
Vad tycker ni om kampanjen vit jul? Att man inte ska dricka något under julen alls.
Själv tycker jag att det faktiskt inte gör en sån större skillnad utan snarare skuldbelägger dessa som dricker med måtta. Sedan tror jag att det snarare gör att man ser på alkohol som något skamligt och dåligt, istället för att lära och visa på att man kan dricka måttligt.
Vad har ni för åsikter kring det?

44 svar

AKAmini +1
Har aldrig behövt ta ställning i frågan då alla mina jular alltid varit och är vita.
Mliillo +1
Kampanjen handlar väl om att barn ska få ha icke-alkoholpåverkade föräldrar och inte om alkoholintag rent allmänt? Jag tycker det är bra, julen är barnens högtid och tycker föräldrar ska fokusera på att umgås än att dricka. Ta något glas visst men framför barn tycker jag inte alkoholintag ska förekomma.
Det är väldigt många som dricker vid denna högtid och der tycker jag barn ska få slippa.
Hurrdurr +1
Julen är inte alls barnens högtid, vilket skitsnack. Bryr mig aldrig om sådana kampanjer och ser inte varför man skulle göra det heller om man nu stör sig på den.
Mliillo +1
Till @Hurrdurr
Jag tycker det är barnens högtid.
benandjerry +1
Alkohol är något dåligt, ingen borde dricka det öht. Det är som att säga att det är ok med självskadebeteende, så länge kniven inte går tillräckligt djupt.
tomcollins +1
Alkohol hör inte hemma på våra jular i alla fall. Därmed helt emot den sortens dryck under julen.
Sockertroll +1
Till @benandjerry
Finns ju dem som dricker för att det är gott också, så för det behöver inte vara 100% dåligt.
Sockertroll +1
Till @Mliillo
Jo det är ju det de handlar om men finns ju dem som kan hantera alkoholen och tycker om att ta en öl/vin till maten.
benandjerry +1
Man kan dricka det alkoholfritt. Det är ju inte spriten som ger smak. Till @Sockertroll
Sockertroll +1
Till @benandjerry
Själv tycker jag alkoholfri vin är äckligt men visst finns det sådant som är godare.
Mliillo +1
Till @Sockertroll
Till maten tycker jag är helt okej. Men tycker man kan köra sunt förnuft, det är inte direkt passande att dricka så mycket som folk tyvärr gör framför barnen. Tänker på julfester som förekommer kring jul.
Sockertroll +1
Till @Mliillo
Absolut! Det jag menar är att man kan dricka lite och ändå inte vara nämnvärt påverkade. Men sedan tror jag tyvärr inte den här kampanjen gör så mycket för dessa som faktiskt far illa av alkoholiserade föräldrar, tror inte dessa som dricker så mycket kommer ändra det på grund av en kampanj.
Hurrdurr +1
Till @benandjerry
Socker är också något dåligt.
58736 +1
Vet inte vad själva kampanjen gör för nytta egentligen, men tycker absolut att det är värt att belysa hur många som faktiskt får sina jular förstörda pga av fulla människor. Har en del erfarenhet av det och önskar inget barn eller vuxen någonsin att hamna i en sådan sits. Har man barn hemma tycker jag absolut att det ska drickas med måtta, om ens alls, på julen. Barn kan inte värja sig, de kan inte välja (ska inte behöva välja) att gå därifrån om det blir obehagligt och de märker DIREKT om föräldern druckit, även om det enligt en själv är "måttligt".

Jag förknippar inte julen med alkohol av något slag och har aldrig gjort. Tycker att det är onödigt att dricka på denna högtid när man ändå har så många andra dagar på året att göra det på - dagar man kan skaffa barnvakt!
58736 +1
Vad vi själva anser vara "måttligt påverkad" och vad ett barn upplever är vitt skilda saker. Jag stöttar dock inte heller sidan som vill få sina barn att tro att alkohol är lika med död och lidande, men det känns bara inte passande med alkohol på julen...tycker jag
58736 +1
Till @Hurrdurr
Känns ju knappt jämförbart att likna sockrets dåliga sidor med alkoholens... Om man inte har diabetes.
Pawni +1
Jag har aldrig vart med om att någon är full på julafton, i min familj dricker vi inte alkohol på julafton. Kanske att morsans kille tar en whisky innan sängdags, mamma ett glas vin, inget mer. Men vi lägger oss ganska tidigt.
Jag tycker föräldrar som dricker så att barnen märker att de är fulla, är oansvariga. Något glas är okej, men inte mer än så.
SandraLind +1
Till @Beavy
Jag tror faktiskt det är ganska jämförbart om man läser på lite. Socker är extremt beroendeframkallande, tar bort mättnadskänslor, orsakar övervikt och andra sjukdomar. Inte så bra alls.
Sen behöver man kanske inte välja, man kan försöka dra ner på både alkohol och socker. Jag äter sällan socker utan kollar efter sockerfria light-produkter och försöker byta ut socker mot sötningsmedel när jag bakar :)
Alkoholen gör jag inte så mycket åt, den blir det lite för mycket av ibland ändå. Passar på nu när jag inte har barn, för sen tycker jag det är lite onödigt att dricka sig full.
58736 +1
Till @SandraLind

Jo, fast ett långvarigt sockerintag är nog ändå inte samma sak som ett lika långvarigt alkoholintag, det skadar såklart men inte alls på samma sätt. Beroendet är inte heller detsamma och de kroppsliga skadorna inte lika allvarliga. Man kan inte banta bort en skadad lever exempelvis och hjärnan tar också skada av alkohol på ett helt annat sätt.

Menar inte att socker är bra, socker är verkligen skit! Men alkoholen är i en klass för sig tycker jag, bland andra produkter som klassas som "droger". Socker har inte hamnat i den kategorin ännu. Skulle jag ta liksom byta ut mitt intag av godis eller bakverk mot shots så skulle jag nog må mycket mycket sämre :P

Plus att en persons sockerintag inte direkt skadar människor i min omgivning. Vilket alkoholen absolut gör många gånger
Mliillo +1

Till @SandraLind

Förlåt men vilken dum jämförelse som inte ens är relevant här överhuvudtaget. Socker påverkar inte människor som alkohol gör. Att det är farligt är en annan sak men det förändrar inte en person och skadar andra.