Övertala föräldrar att få åka iväg på resa helt ensam?

122210 +1
Mina föräldrar är ganska... överbeskyddande. Även om jag är över 18 och faktiskt vet hur man ska sköta sig och vara aktsam, är de väldigt tveksamma till att släppa iväg mig på en resa i ett annat land helt ensam. Jag känner att jag behöver utforska på egen hand och träffa nya människor utan att ha med mig någon som har egna förväntningar på resan. Jag vill ju göra saker som jag vill göra i min egen takt utan att behöva kompromissa.

Tänkte åka till något land här i Europa och ta in på ett vandrarhem, åka på grupputflykter och på så sätt träffa folk att hänga med på kvällar och så! På semestrar har min familj klagat på att jag tar för lång tid på mig att fotografera (något som jag tycker mycket om att göra och det kan ta hur lång tid som helst för mig att bli nöjd), och då blir jag stressad och bilderna blir inte bra alls. Om jag är ensam slipper jag ju skynda mig!

Det enda de säger när jag tar upp detta är i princip att jag kommer bli rånad, våldtagen, kidnappad och mördad, men det är ju inte som att jag tänkt att hänga i mörka gränder eller vara ute sent på kvällen utan att folk är med mig... Dessa risker finns ju överallt, till och med i sin egen hemstad. Dit jag funderar på att åka lär jag smälta in helt och hållet (typ Island, Irland eller Nederländerna), så jag ser därför inte ut som en turist och blir då ingen måltavla för brott. Kommer ju självklart ändå att vara på min vakt, speciellt eftersom jag är en ganska liten person och tjej dessutom!

Men alltså vad ska jag säga för att övertala dem? Nej, jag tänker inte åka utan deras medgivande, det vågar jag inte!

10 svar

SandraLind +1
Snygga till det lite, säg att du ska åka med några vänner eller att du ska hälsa på någon.. Få det att verka som att ni ska bo hos polarens faster eller familj och att allt är lugnt :)
När jag var 19 åkte jag iväg med en utländsk kille som jag hade träffat två gånger (tredje gången möttes vi på flygplatsen), och var borta i två månader. Hade hur kul som helst men jag skulle aldrig fått åka om jag sagt precis som det var till mina föräldrar.
122210 +1
Till @SandraLind
Asså jag klarar inte av att ljuga... Får så sjukt med skuldkänslor...
mamacitaa +1
Till @Isolatio
Det är väl ljuga, att förfina sanningen lite eller tala sanning och eventuellt inte få åka, finns inte så många fler val..
122210 +1
Till @mamacitaa
Asså har ju redan sagt vad jag tänkt göra så... (och förfina sanningen är inte ett alternativ ändå) Är det en bra idé att göra en powerpointpresentation och lägga fram argumenten eller nåt så att de fattar hur seriös jag är över detta? hahahahaha :P

Merida +1
En bussresa kanske hade lugnat dem?
DCboy +1
Scouta fram saker du vill göra. Undersök lite vad som finns, hur saker funkar där, vad en kan göra.
Lägg fram en tydlig "plan" på vad du har tänkt dig, med allt från vilket vandrarhem du tänker bo på, vad det kostar och så vidare. Vilka utflykter du tänker dig, vilka platser du vill se, hur du tänker ta dig till dem och liknande.
Sen kan du ju själv veta att den planen kanske inte är helt så huggen i sten som det verkar, saker kan ju komma upp på plats och så.

Gör du något sånt, det visar både att du verkligen vill och att du tar det på allvar, så tror jag du kommer ha lättare att få tillåtelse.

Ja, och såklart, se till att vara städad när du väl är iväg, så kommer det ju vara helt lugnt. De länder du nämner är nog bland de lättare att komma till ensam och vara säker i, så länge en inte aktivt utsätter sig för risker.
122210 +1
Till @DCboy
Å vilka bra grejer du nämnde! Det ska jag definitivt göra :D
lollo-22- +1
Åk! Olyckor och brott och allt sånt där kan man bli med om VAR SOM HELST. Det ökar inte bara för du åker utomlands. Du ska absolut åka och följa dina drömmar!

För om du inte åker och dom får "rätt" så kommer dom alltid kunna hindra dig och ha kontroll över dig via små saker med.

Det du skulle kunna göra är att "värma upp" dom lite innan denna stora resa. Åk t nåt ställe i Sverige med några vänner för att visa att du klarar det. Så du liksom visar steg för steg.

Dom länder du väljer är ju inte ens farliga! Det är ju värre om du åker t Jamaica eller krigsdrabbade länder. Du är ju fortf inom Europa, så jag säger: Tro på dig själv - ÅK! :)

Att du är liten eller tjej spelar ingen roll , du kommer klara dig gumman
lollo-22- +1
Asså du ska inte behöva göra ett skolarbete för att få åka till ett annat land!

Det är inte okej, Du ska inte behöva lägga ned så pass mkt energi på acceptans. Är du myndig får du göra precis vad du vill varken dina föräldrar vill eller inte.

Du borde åka tycker jag. Du borde inte vänta på att någon ska ge dig godkännande , för det är ändå ditt liv och din dröm.
Merida +1
Fast kolla på fallet om Lisa nu... Oro som förälder är bara normalt. Och att tonåringar bryter sig fri är också normalt.