Adhd, vad är positivt/negativt med en utredning?

a_m_l_l +1
Hej!
Är en tjej på 18 år, jag tror att jag har ADHD eller ADD. Tror dock snarare på ADD då inte alla symptom för ADHD stämmer in på mig. Jag funderar på att göra en utredning då skolan kan vara väldigt påfrestande och jag känner att jag behöver en diagnos för att få lärarna att förstå. Min mamma tror dock inte att jag har det, med den motiveringen att hon jobbar med ungdomar som har aspergers syndrom och ADHD, men asperger har jag inte. Jag tror att hon bara blundar, då hela min släkt på pappas sida (inkl. pappa och troligtvis min bror) har ADHD.

Någon här som har diagnosen ADHD/ADD och som kan dela med sig det positiva samt negativa med att göra en utredning? Hur går en utredning till?

3 svar

pluppiss +1
Jag har ADHD och fick diagnosen ganska sent, när jag gick i 9an. Jag gjorde utredningen hos bup eftersom att jag var under 18 år. Jag fick göra massa tester och svara på frågor och mina föräldrar fick svara på massa frågor om mig, hur jag var som liten och hur jag var då osv.

Det mest positiva med att jag fick reda på att jag hade ADHD var att jag alltid känt mig annorlunda. Jag har fått höra det från pojkvänner, kompisar, lärare, att jag var konstig och reagerade på konstiga saker som andra tjejer inte gjorde osv. Så för mig var det skönt att få svar varför jag faktiskt var annorlunda och tänkte och agerade annorlunda än alla andra. I gymnasiet så fick jag ljudböcker när jag inte kunde läsa en bok i ett ämne.

Så man kan ju få ut så mycket mer hjälp från olika håll om man kan visa upp ett papper på att man har en diagnos. Sen var det mer komplicerat när jag skulle börja övningsköra för då var jag tvungen att göra massa tester för att bevisa att jag klarade mig i trafiken vilket tog lång tid. Dock så fick jag längre tid på teoriprovet pga att jag hade en diagnos på pappret vilket hjälpte mig väldigt mycket!

Idag så är jag oerhört stolt över att jag har ADHD för det innefattar egenskaper som jag har som jag inte hade haft om jag inte hade den diagnosen. Det spelar ju ingen roll i det fallet om man har det på papper eller inte, men vetskapen om att jag vet varför har gjort mig starkare och jag känner mig själv bättre än många andra. Jag vet hur jag reagerar i olika situationer och jag vet också varför och vet hur jag ska jobba med mig själv. Jag är sjukt framåt som person och pluggar en tuff linje på högskola (vilket INGEN kunde tro när jag gick i högstadiet) och jag hade aldrig varit där jag är idag om jag inte hade haft min diagnos, haft vetskapen om den och blivit expert på den :)
mamacitaa +1
Utan att ha en fastställd diagnos kan man väl inte få receptbelagda mediciner för? Har inte stor koll på varken adhd eller add men har en vän som har fått mycket hjälp tack vare sina mediciner och det kan jag väl tänka mig är en fördel om man gör en utredning, att man kan få mer hjälp och förstålse för att hantera det hela :)
MissTycker +1
Jag har diagnosen ADD. För mig har det medfört att jag fått medicin, fått en arbetsterapeut som hjälper mig att jobba på mina svårigheter, bättre myndighetskontakt.

Och givetvis ökad självkännedom/känsla/förtroende eftersom jag har en förklaring till en del av mitt beteende och kan arbeta med det utifrån den kunskapen.