Blåröda fötter hos rullstolsbunden. Hur åtgärda?

Mya1 +1
Hej. Det är så att jag jobbar hos en som är rullstolsbunden och sitter i rullstol hela tiden. Hennes fötter är blåröda och har säkert dålig cirkulation i ben och fötter. Massage på fötter är enda jag kan komma på som åtgärd. Vad kan man göra mer? Jag menar, hon kan ju inte ut och motionera som alla andra för att förebygga dålig cirkulation.

2 svar

Aceton +1
Massage, stödstrumpor, värme (dock inget hett!), ha fötterna i ett högre läge (t.ex. lägga upp dom på en fotpall). Kan brukaren röra på benen så är det väldigt viktigt att hen gör det - köp t.ex. en cykel-maskin för endast benen, låt personen gå från säng/soffa till rullstol, uppmuntra till att vicka på tårna och spänna vaderna.

Om jag utgår ifrån att cirkulationen i brukarens fötter är dålig är viktigt att tänka på att återfukta huden, att torka ordentligt torrt efter tvätt och att dagligen inspektera huden. Se även till att hen inte har något som klämmer mot foten, t.ex. skor som sitter åt, samt att vädra fötterna så att skor inte sitter på längre perioder.
Mya1 +1
Till @Aceton
brukaren är helt rullstolsbunden och kan inte röra ben. om man ska göra någon sjukgymnastik måste man göra det åt brukaren isåfall.