Bli vegan - vad äta?

gabrijela +1
Nått som jag tänkt på länge är att faktiskt bli vegan. att äta kött eller något som gjort att djuret har behövt lida för vår egoisms skull, får mig verkligen att må dåligt. jag vill må bra och med gott samvete stoppa i mig utan att efter behöva få såna hemska tankar. problemet är bara att jag inte vet vad man ska ersätta mejeriprodukterna och köttet med? vad finns det för veganrätter som man kan tillaga? känner mig helt lost...

5 svar

Lindash +1
Åh, finns en hel del! Om du nu bestämt dig för att bli vegan (tycker vegetarian är fint och räcker långt), så finns det såklart en risk det här med att du inte kommer få i dig tillräckligt med de näringsämnen du behöver, ta tex de essentiella fettsyrorna som är så viktiga!

Så viktigt är att få i sig en hel del linser, ärtor och bönor! Med de så får du faktiskt i dig en del essentiella fettsyror Man kan laga en hel del på det, och korn. Squash och kikärtor, kanske inte låter så aptitligt men är faktiskt gott! Du ska steka squashen i skivor i tomatsås och krydda och med en kikärtssallad till, :)

Köp hem nötter också som innehåller bra fetter!

Se på det hela efter en tid, känner du dig allmänt trött och kraftlös så kan du ha vitaminbrist, viktigt att äta tillskott då, spec för essentiella syror.
Lycka till! :) Kram
Merida +1
Recept på engelska för veganer. vegweb.com

Recept på svenska för veganer. veganrecept.se

Tror den svenska sidan hade info om vad man bör få i sig som vegan med! :)
DinFramtid +1
Jag är vegan sen över ett år tillbaka, och det är verkligen inte så svårt som det verkar vara. Jag kan ju fortfarande äta min favoriträtt som är hamburgare, eftersom att det är bara att ersätta färsen i biffarna med sojafärs :)
Det finns massor att äta som vegan, och det är bara att googla runt på recept. Min favorit recpet-sida är den här vegania.net. En bra sida med massor av lättlagade recept.

Det som är så bra med att vara vegan här i Sverige är att vi har kommit ganska långt med mjölkersättningar. På ICA brukar det vara en hel vägg av veganska mejerisorter, och det är ganska billigt. Dom brukar vara berikade med B12, kalcium och järn, så man behöver inte ta så mycket tillskott :)
Nathaliemedh +1
Hallå vänta nu.
Ska du bli vegan? Eller vegetarian?
För det är två skilda grejer.
Och att bli vegetarian kan jag någorlunda förstå varför man blir det pga djuren osv. Men vad finns det för skäl att bli vegan? Jag menar kossan mår ju bra då man mjölkar den osv. Något jag aldrig har begripit mig på..
111038 +1
Kossan mår bra när man mjölkar den eftersom vi särar på "ko-mamman" och kalven. Vi ger sedan kalven mjölkersättning och tar hennes mjölk själva.
Som att någon skulle ta din unge ifrån dig för att mjölka din bröstmjölk och ge din unge ersättning tills din unge blivit vuxen nog att inte äta bröstmjölk längre. Så får vi se hur bra du mår!
Nej, det är bara en stor fet myt. Givetvis har däggdjur känslor, modersinstinkter och dylikt.

Sedan är att vara vegan inte en kosthållning utan snarare en livsstil. Vegetarian är en kosthållning. Du är inte vegetarian om du äter något ifrån djurriket. Då är du lakto-/ovo- vegetarian (beror på om du äter ägg, mjölkprodukter eller både och).