En undring angående boende

Yoshiii +1
Jag har funderat kring en sak..
Om jag skulle flytta ihop med min kille till hans lägenhet någon gång och vi säger att det inte skulle fungera alls så har han ju all rätt att slänga ut mig då det är hans lägenhet och då hade det varit ett väldigt krisigt läge för mig eftersom jag då inte hade haft någonstans å bo direkt. Det jag undrar över är ifall jag i sådana fall bör ha som krav att om jag flyttar dit skrivs lägenheten på båda eller hur ska man göra för att det ska bli på ett bra sätt?
Skulle det vara ett oschysst sätt om han inte gick med på att lägenheten skrevs på båda?

13 svar

Merida +1
Du får helt enkelt skriva in dig på kontraktet eftersom du med bor där. Och sedan har du ju samma uppsägningstid som han. Låt säga tre månader? Då har han inte rätt att slänga ut dig inom dessa tre månaderna. Men där ska man vara lite försiktig eftersom han kan "kräva" dig på tre månaders halv hyra då.... Om man viftar med det argumentet alltså....! :)

Men nej, han kan inte bara slänga ut dig om du står skriven på adressen.
Yoshiii +1
Okej tack :) men är det något alla gör som bor ihop med sin partner? alltså står med på kontraktet?
Merida +1
Nej, men även om du inte står med så bor du där! Men kag hade absolut velat stå med! :)

Jag har till och med köpt ett hus jag inte ens vill ha för att kunna säkra mina inkomster och utgifter! Eller ja, min man gav mig halva huset i gåva efter vi gift oss! :)
spaceshiip +1
Fast jo, han kan slänga ut dig på dagen om du inte står på kontraktet. Även om du är folkbokförd på adressen har du ingen rätt att bo i en lägenhet som inte är din om inte ägaren vill det. Så enkelt är det. Folkbokföringsadress kan man ändra på ett par dagar, det är enbart den som står på kontraktet som har 3 månaders uppsägningstid.

Så jag skulle absolut säga att du bör stå med på kontraktet, för din egen säkerhets skull. Det är det schysstaste. Min förra lägenhet stod enbart på mig, så när mitt ex var ett as slängde jag ut honom med en vecka på sig att finna boende. Extremt behändigt för mig, ett helvete för honom. Så skriv dig på kontraktet för guds skull.
Merida +1
Spaceship ska nog ta och läsa i denna länken:
notisum.se/rnp/sls/lag/20030376.htm

Du gjorde fel mot din sambo. Och han gjorde inget för att förhindra det. Så det var ju behändigt för dig! :)
Mliillo +1
Jag stod inte med i kontraktet med mitt ex, men det var pga olika orsaker, men samtidigt var det skönt för jag flyttade ut direkt när vi gjorde slut och slapp klydda med lägenheten. Jag hade turen som hade ett snällt ex för han hade aldrig slängt ut mig, det var mitt beslut att flytta ut så fort som möjligt och tro mig det vill man efter ett uppbrott. Men sen hade jag mina föräldrar som annars hade det varit svårt att ta vägen nånstans. Men man vet aldrig hur det blir vid ett uppbrott, det gynnar sig nog mer i att båda står med på kontraktet.
Brightside +1
Jag funderade själv på detta när jag och min pojkvän hade flyttat ihop, jag hann inte skriva på kontraktet för att jag inte var här då, så lägenheten står endast på honom. Ska dock ändra det snart, finns ju ingen nackdel med det.

Men som Merida säger, enligt sambolagen har din partner inte rätt att bara kasta ut dig huxflux även om det är han som äger lägenheten. Finns ju förstås folk som gör det ändå (som spaceshiip) men då har de haft turen att partnern "gått med på det" för så har man inte rätt till att göra.
spaceshiip +1
Det var ett gemensamt beslut att han skulle flytta så snabbt, jag tror ärligt talat inte att någon vill bo kvar i samma lägenhet efter ett dåligt uppbrott.

Visst kan man hänvisa till sambolagen, men det är fortfarande den som står på kontraktet som kan säga upp och/eller byta lägenhet omgående om den så önskar. För det finns inget i sambolagen som förhindrar det. Så har man "turen" att den ena partnern finner en ny hyresgäst snabbt som ögat och vill flytta ut direkt så får den andre snällt flytta ut lika snabbt. Det är den som står på kontraktet som bestämmer över lägenheten när det kommer till det rent juridiska, inte den som står som inneboende.

Flertal försäkringsbolag och bostadsbolag kräver dessutom att man varit sambo i 2-3 år innan man ens kan hävda sambolagen vid komplikationer. Så det är en fin lag på papper, men den skyddar tyvärr inte så mycket i praktiken. Bättre att vara på den säkra sidan och skriva upp sig båda två :)
Brightside +1
"Ärligt talat" ja, med förutsättning att man har någonstans att ta vägen. Alla har inte den möjligheten och då bryr man sig nog mer om att ha tak över huvudet än vem man bor med.

Ja, du som står på kontraktet har rätt att säga upp lägenheten men ofta sker inte det "snabbt som ögat" som du säger, eftersom det brukar vara kring 3 månaders uppsägningstid. Dessutom har många hyresfastigheter kösystem som leder till att man ej får överlåta lägenheten till någon annan om man säger upp den.

Skulle man sedan också kunna bevisa att man haft ett stadigt förhållande samt skäl nog att behöva bo kvar kan domstolen få avgöra det hela. MEN jag säger inte emot att det förstås blir mindre komplikationer om man båda står som hyresgäst.
Amandie +1
När jag skrev på mitt kontrakt stod det att man måste vara folkbokförd med sin sambo i 1 år innan man får skriva in en till på sitt kontakt. Men antar det är olika vart man kommer.
Johanna +1
När min sambo flyttade hit fick han inte skriva sig på kontraktet. Detta eftersom det är jag som ansökt och fått lägenheten, och någon som bara flyttar in senare kan inte få ett kontrakt.
Tottin +1
Men man kan säkert skriva en egen överenskommelse och en tredje person som vittne?
Merida +1
Inte om ett lägenhetskontrakt... Där är det allt eller inget som gäller...

MEN tex Johanna kan inte bara slänga ut sin sambo. Han är bosatt på adressen och hon har inte rätten att göra honom bostadslös när hon helst behagar. :)