Handla kläder billigt eller dyrt? Vad tycker ni?

Maliskog +1
De senaste åren har det varit mycket snack kring hur mycket pengar det är okej att lägga på kläder samt accessoarer och jag har märkt att jag omedvetet har påverkats av detta. Jag är själv en typ av person som inte lägger en tanke på vad det är för märke eller vad det är för prislapp utan jag går efter mina känslor, hur mycket jag gillar plagget i sig och hur mycket jag är beredd att lägga för att få äga det, alltså kan det sträcka sig allt från 50 kr till 4000 kr beroende på vad det är!

För ett år sedan fick jag mitt första jobb och jag märkte att jag helt plötsligt har råd till att göra så mycket mer eller köpa de saker som jag trånat efter i flera år men snabbt så började några i min närhet att påpeka hur slöseri det är att köpa "kläder" för pengarna som jag istället kunde spara undan (jag sparar även pengar varje månad). Jag själv tänker att så länge som det du köper kommer användas och ger dig glädje, så är det definitivt inte slösade pengar, snarare tvärtom och detta måste väl alla själv få känna efter vad som ger dem glädje och vad som intresserar dem? För i slutändan är det ju bara pengar och så länge som man inte sätter sig i skulder så vill jag gärna tro att det inte finns något rätt eller fel. Eller? Vad har ni för åsikter om detta? Vill gärna höra erat perspektiv (men håll god ton)!

18 svar

kiko +1
Känner att folk får göra vad de vill med ett ansvar. Spara pengar till nödfall och annat i framtiden, vill man shoppa är det upp till en själv.
Jag är en av dem som shoppar för mycket, dels för att jag kan o för att jag e ensam o inte har nån annan att tänka på. Men det kan bli mycket. Tycker allmänt människor konsummerar alldeles för mycket och det är vi som bidrar till uländerna. Jag försöker tänka på vad jag lägger ner pengar på och om det r värt det.

Att köpa saker som är dyrare är bättre anser jag då de har ett värde och oftast kommer från bättre arbetsvillkor.
Men vi alla borde konsumera betydligt mindre. Vi människor behöver inte allt vi äger. Vi klarar oss sålänge vi har tak över huvudet, varma kläder, mat och kärlek. Resten är bara material.
kiko +1
Och ja vi människor är lättpåverkad. Tänk på det nästa gång, det är reklam och marknadsföring ÖVERALLT. Du köper inte saker för att du vill ha o behöver det utan för att företagen säger åt dig att du "behöver" det och vi människor är tyvärr lättlurade :/
Maliskog +1
Till @kiko

Jag håller helt med dig att vi människor ofta handlar alltför mycket och att det ligger ett problem i det och på så vis kan jag ändå tycka att det är bättre då att köpa ett dyrt plagg som man verkligen vill ha än att köpa tio andra som ändå bara ligger och skräpar och som du säger så kommer de plaggen oftast från bättre arbetsvillkor!

Sen brukar jag alltid tänka efter tre extra gånger innan jag köper ett dyrare plagg medan med billigare plagg så köper man bara för att det är "billigt" och på så vis konsumerar man ännu mer. Såklart bestämmer man helt själv men det är i alla fall delvis varför jag ofta väljer att köpa lite dyrare plagg hellre än billigare från H&M etc.
Halsdukar +1
Jag har personligt väldigt svårt att hitta kläder och därför blir det som så att när jag väl hittar något som passar och som jag gillar så köper jag det. Inte helt oberoende på pris, budgeten måste ju fortfarande hålla haha men har jag råd så köper jag även om det kanske är någon som jag kanske inte behöver just då. T.ex så hittade jag 2 perfekta jackor inne på Zara förra veckan.

Jag behöver inte två jackor egentligen, men köpte ändå eftersom jag vet att det är så svårt för mig att hitta. Om det är märke eller inte kvittar. Jag tycker om vissa märkes grejer och även saker som inte är märke. T.ex är en Givenchy väska min drömväska, men inte för att den är märkes, utan för den är snygg helt enkelt.

Spara. Varför ska man spara precis allt? Om du redan sparar så räcker ju det. Livet är kort, vad gör pengar som bara ligger och dammar för nytta. Om det inte är så att man har något speciellt man behöver spara till tycker jag inte man ska snåla. Vissa vill köpa kläder för sina pengar, vissa spel andra åka på resa. Inget fel i det ena eller andra :)
Halsdukar +1
Vill även tilläga att jag också håller med om att det köps alldeles för mycket som sen inte används eller används fåtal gånger. Jag har hellre en garderob med 10 plagg som jag vet att jag älskar och är 100% nöjd med än 100 plagg där jag bara gillar och använder 10 egentligen :)
kiko +1
Till @Halsdukar
Det är alltid bra att spara o ha en budget på några månader ifall något skulle hända. Eller spara till större grejer som resa, hem, bil, andra framtida saker. Tänkte också så förr om varför jag ska spara men märker nu i efterhand att man behöver göra det för nödfall eller annat. Det räcker med någon tusing i månaden :)
tomcollins +1
Jag gillar märkeskläder och köper mycket sådant. Men kör en del från H&M och cubus också så jag köper inte bara dyrt. Men jag köper det jag vill ha helt enkelt.

Just nu kan jag både leva gott och spara mycket så jag köper det jag vill ha och lägger inga större tankar på prislappen :)
FoxyCleo +1
Jag studerar så jag har inte så mycket i månaden och då måste man prioritera såklart.
Jag var inne i en affär där jag såg en jacka som kostade femtiotusen kr, den var jättefin och jag hade gärna velat haft den, men inte till det priset. I en annan affär såg jag en jacka för "bara" femtusen kr, den hade jag kunnat köpa om jag haft mer pengar då. Jag vill egentligen köpa dyrare kläder för jag uppskattar kvalitén.

Men mest handlar jag kläder på olika secondhand, det känns bra att pengarna går till värlgörande ändamål och att man får fina plagg för småsummor. Sen handlar jag ibland på billigare klädaffärer och på nätet. Har mycket fina kläder i garderoben nu som inte kostat så mycket alls.

Jag har tänkt spara pengar för att kunna köpa dyrare plagg om jag vill det någon gång. Jag tycker det är helt normalt att köpa ett plagg för 2000 kr om ens lön är på 20 tusen. Men jag får spara ett tag om jag vill ha något dyrare, men det är kul att spara för något man sett fram emot att köpa, som en väska eller jacka eller klänning! :-D
FoxyCleo +1
Till @Halsdukar
Vilken Givenchy väska vill du ha?
Halsdukar +1
Till @kiko
Jaja alltså jag sparar också! Tänker också som du, i nödfall liksom. Men om man redan lägger undan pengar så behöver man ju inte spara ännu mer :)
Halsdukar +1
Till @FoxyCleo
Givenchy antigona i veganskt läder :)
FoxyCleo +1
Till @Halsdukar
Jaha, visste inte att det fanns veganskt läder.
Om du hittade en nästan likadan väska som var billig, skulle du köpa den då eller är det just märket som är viktigt?
kiko +1
Till @FoxyCleo
Jag tror att det beror lite på. Hade själv aldrig köpt en kopia av en väska. Men en inspirerande version, absolut.
Har en Chanelinspirerad väska för enbart tusenlappen o jag älskar den!
johannadavidsson +1
Bara man själv är nöjd med sina köp så ska ingen annan lägga sig i. Jag själv spenderar helst inte mycket pengar på kläder men det beror ju på att jag endast får mitt studiebidrag varje månad så jag försöker mest leta efter snygga saker på rean.
Halsdukar +1
Till @FoxyCleo
Hittar jag en likadan fast utan märket så hade jag absolut köpt den :) Chiquelle har en nästan likadan, tyvärr är den i äkta läder dock.
FoxyCleo +1
Till @kiko
Jo jag tänker likadant, har själv en väska som ser ut lite som en känd väskmodell men är en billig variant, det är ok bara det inte står "Chanel" eller något annat kännetecken på väskan tycker jag.
FoxyCleo +1
Till @Halsdukar
Okej såg den med. Jag vill heller helst inte ha läderväska.
Guess har ju mycket väskor i konstmaterial som är med lagom priser, vad tycker ni om dem?
Merida +1
Tycker absolut att en vinterjacka eller stövlar kan vara värda 4 000kr! Däremot ett linne för 4000kr är orimligt för mig!

Folk äger bilar och där förlorar man tusenlappar i månaden. Så de ska bara hålla truten och inte lägga sig i vad du vill spendera dina pengar på!