Har jag en skev syn på pengar?

lisa01 +1
Jag är verkligen inte en sparsam människa men mår heller inte "dåligt" av det. Blev för ett tag sen för ett exempel lurad av något skankföretag och fick betala ett par tusen kronor för någon försäkring jag inte ens skulle ha. Var också utomlands för ett tag sen och tänker inte så mycket och då landade telefonräkningen på 3 tusen kronor. Glömde lämna tillbaka böcker och får 600 kr i straffavgift. Jag tycker att normalt sätt borde man känna ilska eller att man "lika bra kunnat kasta pengarna i sjön" men jag ser det inte så.

Jag ser pengar som en färskvara. Det tar slut och det kommer alltid nytt och så fortsätter det.
Ser det som något som används för att det ska användas. Det är absolut inte så att jag har mängder av pengar, jag har helt normalt för en 20åring med jobb. Tjänar mina egna pengar, vet allt slit man krigar igenom en månad för sin belöning. Konstigt nog tycker jag att jag har fått det här färskvara tänket mer och mer sen jag blivit äldre och tjänat mina egna pengar.
Hur är ni, är detta skevt?

38 svar

P-Floyd +1
aa det är skevt. sluta vara så slarvig med dina pengar
111038 +1
Skulle mest påstå att det tyder på att du är en oansvarig person som inte bryr sig om konsekvenserna. Vad är konsekvenserna att du inte lämnar tillbaka böckerna på biblioteket om du tänker mer än näsan räcker? Exempelvis kan inte någon annan låna boken. Personligen så skulle jag inte vilja dela ett liv med någon som inte kan hålla i pengarna. Tycker synd om din framtida partner.
58736 +1
Det är en sak att se pengar som en "färskvara" om det går till något bra, viktigt eller bara något som man faktiskt behöver. Men att inte bry sig om hur många tusen som försvinner på så onödiga saker som de du radade upp är ju knappast normalt. Är allt jobbslit som du kallar det värt mödan om pengarna du tjänar går till skit?

Håller med MOG, tycker synd om din framtida partner - och dig själv - om du inte börjar ha mer kontroll på allt. Visst att du har råd att slösa nu, men sådana ovanor försvinner sällan och då kanske du plötsligt står där utan jobb men med flera räkningar på skit du inte behöver eller vill ha.
Merida +1
Håller med MoG till 100%.
HateMeLater +1
Ibland kan man va riktigt klantig, så är det bara :) och det tjärnar ingenting till att skämmas och må dåligt över det, som det där med telefonen utomlands, du visste förmodligen inte hur dyrt det är. Det är jättebra att du kan skaka av dig händelsen och inte gå runt och tänka på det. Jag åkte taxi en gång sa tydligen fel adress och sedan rätt och notan blev 1300 och jag är fortfarande sur på mig själv för det. Men ett bra tips för dig är att försök att lägga undan exempelvis 1000 kr (eller mer) varje månad så att du har det till senare.
lisa01 +1
mog: Självklart är det inte med flit att jag tex inte lämnar tillbaka böcker. Det var något jag totalt glömde, jag syftade på att man får en onödig kostnad för det som jag mest rycker på axlarna för eftersom sånt händer.

Mest övrigt så menar jag att det tjänar ingenting till att gå och grämla över saker "man kunde köpt annat för" och gå runt med en allmänt neggig attityd. Man gör misstag och av misstag så lär man sig. Det är ingen big deal.

Hela livet kretsar endast runt pengar för de flesta och jag menar bara att pengar är bara pengar. De försvinner, de kommer nya. Det är ingen sak jag lägger energi på att bråka om eller ta för stor plats i livet.
Ja de är viktiga, ja man ska vara otroligt tacksam men det behöver inte ta upp all ens tid 24/7. Går jag och tappar en hundring så kanske jag kommer att hitta en hundring om 20 år. Skit i det.

Sen vet jag att jag är rättså slösaktig, men jag hade inte varit lyckligare av att stirra på siffran på bankkontot. Det är heller inte katastrof aka lyxfällan, jag lägger absolut undan pengar och jag ser alltid till att täcka alla utgifter + ha lite kvar. Det är bara tänket runt pengar som inte spelar så himla stor roll för mig
SandraLind +1
Till @lisa01

Jag tror att det är bra att ha en ganska avslappnad syn på pengar, vissa gillar att lägga mer på mat eller resor, vissa köper kläder eller spel etc. Så länge man har lagt undan lite pengar i en buffert ifall något händer.

Det beror väl lite på vad man tjänar också, men jag kan tänka mig att man vill börja spara till bostadsrätt/hus när man är runt 20. Klarar man av det så ska man nog inte må dåligt över sin pengasyn. Sen kan man kanska försöka skära ner på dumma utgifter som man inte får något för.
Merida +1
Till @SandraLind

Självklart har man olika intressen... Men att inte reflektera över onödiga och oplanerade utgifter är ju ohälsosamt...
lisa01 +1
Jag tycker att reflektera över det kan man ju absolut göra där och då men inte i dagar/veckor/evigheter det är inte hälsosamt heller för inte tala om stressande, det måste vara riktigt ångestfullt att grubbla över varje utgift man får?
Merida +1
Till @lisa01

Fast 3 000kr och 600kr är inte varje utgift... De där 600kr gick ju upp i rök HELT.
SandraLind +1
Till @Merida

Ibland händer det oförutsedda saker, man glömmer bort något och får påminnelseavgifter eller liknande. Jag själv fick ta taxi för 1000 spänn en gång när jag missade tåget och det var ju sådär kul när jag redan hade lagt ut för biljetten.. Klart att man ska undvika sånt, men inte ha ångest över det för då har man förlorat två gånger.

Däremot är det kanske lite småfarligt att endast se pengar som färskvara om man inte är medveten om konsekvenserna. En medellön är mycket pengar när man är 20 och har hyresrätt, men inte när man är 25-30 och ska ha villa och barn om man nu vill ha det. Så man ska nog se till att ha både buffert och sparande inför framtiden, men sen om man bränner någon onödig tusenlapp här eller där så är det ingen katastrof.
lisa01 +1
Visst gjorde dem, men det går inte att göra något åt, de kommer inte tillbaka för att jag går och ämrar mig om det

Precis. Men det är ju inte så att man går och vill göra misstag när man vet konsekvenserna. Det händer mig för att jag bara lever och tänker inte överdrivet mycket på hur saker kan bli eller vad man hade kunnat göra om. Ibland vinner man, ibland inte
robino +1
Till @lisa01 @sandralind
Jag håller med er. Ska man bli sur över något som man inte kan ändra på (förutom att förbättra sig i framtiden) så blir det ju dubbel förlust!
111038 +1
Till @lisa01
Problemet med attityden att "rycka på axlarna" åt förlorade pengar är att du i ditt fall tydligen INTE lär dig utav dina misstag utan bara negligerar misstagen. Det är det som är oansvarigt. Inte att du inte gråter över spilld mjölk, det gör sällan jag heller.
lisa01 +1
Jag lär mig av misstagen då jag i framtiden inte gör om samma sak. I misstagets hetta rycker jag på axlarna för vad gör det, inget man kan göra åt saken. Det betyder inte att jag inte lär mig av dem

Grejen är att det inte är något att tjafsa om tycker jag. Det tar bara onödig energi. Typ att "Åh det där hade jag kunnat spara och ha till något annat. Vad som helst men bara något annat. Någon gång". Blir man gladare av det? Inte jag iallafall. Skit samma nu vet man ju bättre tills nästa gång
Merida +1
Vem säger att man ska ha ÅNGEST? :S Jag pratar om reflektion och ni pratar om skadligt psykiskt beteende. :S
111038 +1
Jao, men exempelvis om du blir lurad av ett skamföretag så varför står du inte upp för din rätt? Det kanske inte är ett problem för dig nu men med gemensam ekonomi med någon annan så kommer det bli ett problem. Skulle jag dejta någon som sade dessa saker till mig skulle jag tro att hon var dum i huvudet, ungefär.
lisa01 +1
Det är klart jag gjorde det men har man blivit lurad så har man. Jag kunde inte göra annat än att anmäla till KO.
Rätt mycket snack annars om framtida partner, jag hade heller inte orkat leva men någon som gör dessa till en så himla stor grej. Så det går ju both ways. Pengar är något man måste hantera så länge man är i liv varför bråka om det, man kommer aldrig ifrån det. Det är bara att släppa det istället
Merida +1
Varför fråga om vår åsikt om du ändå inte bryr dig om den?
robino +1
Till @lisa01
Jag älskar dig!!