Hur mycket får man tjäna

123383 +1
Man får inte ha mer än 40 timmars arbetstid veckan säger dom men vadå får inte? Borde det ej vara valfritt liksom haha? Är det på bara ett jobb det gäller så om man har tex två jobb gäller den regeln fortfarande? Man borde väl få jobb mer om man ändå betalar skatt o allt. Kanske verkar okunnig men har ej så mycket info
om detta! Men om man tex har eget så gäller inte den regeln heller? Är "regeln" till för att hindra o tjäna hur mycket pengar som helst eller ?..

2 svar

Merida +1
Du får jobba mer än 40h om du vill. Men då måste du få övertidsersättning. Och om du eller arbetsgivaren är kopplade till facket så kan de sätta en blockad tex.

Om du har två jobb så är det ju fritt fram, ditt val. :) Bättre att jobba på ett stort företag som kan lova dig att ta diskussionen med facket om din övertid. För övertid är mer värt än lönen på det andra jobbet.
castellio +1
Är du egen företagare kan du jobba mer som du är inne på, då är du själv ansvarig för dig. De egna företagare som jag ser som jobbar mest ligger på 80 timmar i veckan (ägare av små pizzerior). Chefer kan också ha oreglerad arbetstid, min chef jobbar 15-20 timmar i veckan nu på semestern för att hålla verksamheten snurrande. Lastbilschaufförer och så kan också jobba mer med långa körningar, sedan flera dagars ledigt efter det. Så snittet blir 40 timmar. Jag har också korta perioder jobbat mer med 2 jobb, då jag var ung och bodde hos föräldrarna så jag slapp sköta ett hushåll.

Tanken är att alla har rätt till fritid, inte bli utnyttjade av företag, ha tid att sova på, inte bli så trötta att olyckor händer på arbetsplatsen, se till att man inte blir utbränd osv

För övertid så får man jobba max 50 timmar extra/månad.

Om du verkligen vill läsa på av.se/dokument/publikationer/bocker/…