Komma upp på morgonen/skaffa sig rutiner

kojjandojja +1
Hej! :)
Jag vet inte om där är någon annan här som också pluggar på högskola och inte har några direkta rutiner på livet? Speciellt dom veckor som man kanske bara är i skolan 2-3 dagar.
Jag har typ altid varit en riktig sjusovare och även en nattmänniska ut i fingerspetsarna. Men nu när jag närmar mig 25 så känner jag att det inte funkar att vara vaken till mitt i natten för att sen sova bort halva dagen längre. Jag mår inte bra av det och min sambo blir irriterad för att jag inte somnar och sitter ute i vardagsrummet med datorn istället?!

Har testat flera gånger att ställa larmet längre bort, bara ställa ett larm, ställa flera larm ect. Men inget funkar! Är jag ledig dagen efter så vaknar jag aldrig före 12:00. Och det håller inte!

Någon här som har några andra tips på att komma upp på morgonen för jag känner att jag sumpar mitt skolarbete när jag sover för länge och energin inte finns där pga av detta och att jag samtidigt inte äter ordentligt för att jag inte får in några direkta matrutiner, och även min träning då jag är blir så trött på kvällen...av någon anledning?

11 svar

kojjandojja +1
Ska också tilläggas att vissa dagar kan det ta mig två timmar att somna för jag inte är trött eller liter och tänker på saker..
Hurrdurr +1
Själv brukar jag gå upp och ta en dusch. I slutet av duschen så vrider jag ned tempen till det kallaste. Man vänjer sig rätt snabbt, men vaknar gör man.
Mliillo +1
Hur lyckas du då gå upp när du har skola?
Med rutiner så ska man ha det varje dag. Lägg dig samma tid, gå upp samma tid, ät vid samma tider osv. Börja träna eller tröttast kroppen och hjärnan på något sätt varje dag!
Mliillo +1
Det tar en vecka att vänja sig vid rutiner. Finns inget som heter "jag kan inte". Du får bestämma dig för en sak o göra det vara :)
58736 +1
Jag är lika dan när jag är "ledig" och jag tror att det handlar om att man i sitt sovande sinne vet att man egentligen inte måste gå någonstans den dagen man kan sova lite längre :P När jag har planer jag måste upp till och ställa klockan för tidigt så tar jag mig alltid upp, även om det är segt. Men när jag bara ska vara hemma och plugga i soffan så sover jag alltid (!) för länge, bara för att jag vet att jag bara ska vara hemma hela dagen ändå...

typ. Så försök komma upp tidigt på morgonen och gå ut, gå till affären, till biblioteket, hälsa på någon, gå en promenad - gör vad som helst som du måste ställa klockan för och faktiskt ta dig upp för. Gå upp på första larmet, bara GÖR det! Snooze är skönt men det skiter sig oftast och man somnar om efter sista (antigen för att man skiter i att gå upp eller för att man tror att man ställde fler larm än man gjorde...).

Jag vet att det nästan kan göra fysiskt ont att vakna och gå upp haha, men det går om man vill!
kojjandojja +1
Till @Mliillo
Jag lyckat komma upp för att jag ska iväg någonstans, men vet jah om att jag bara ska plugga så är det som Beavy skriver, att man i sömnen bestämmer att man kan sova längre :)
matildakl +1
är det verkligen så slappt på högskola?
Merida +1
För mig hjälper det att ha saker inplanerade tidigt på dagen. Jag har femtioelva saker som ska vara gjorda innan jag kan gå utanför ytterdörren. Så kl 10 är tidigt för mig även om barnet vaknar kl 7.

Du kanske kan lova att vakta någons hund?
kojjandojja +1
Till @matildakl Ibland ja, jag läser dock till förskollärare så det är ju inte rymdvetenskap precis :) ;)
58736 +1
Till @matildakl
Beror ju på vad man pluggar. Läkare och ingengörer har nog att göra de flesta dagarna i veckan, men jag som läst humaniora kunde ha både lektioner varje dag och ibland bara en i veckan. Det varierar stort
snyggstavning på ingenjör x)
Aceton +1
Jag var preciis som dig. Nu pluggar jag heltid och jobbar 2-3 dagar i veckan. Visst - inga rutiner. Men man tvingas lära sig att göra något effektivt med all sin vakna tid, och att råka somna sent en kväll kan bli katastrofalt. Haha, så det har jag lärt mig! Nu har jag till och med blivit en sån där person som går upp på en gång när klockan ringar. Förr snoozade jag i 45 (!) minuter haahaha...