Lämna blodprov. fasta?

Funk +1
Jag har varit sjuk i en lång period nu, till och från.
Jag har migrän dagligen! Och riktig sprut-diarré, kramper i magen.
Jag har lämnat blodprover flera gånger. Utan något negativt resultat på dem.
Lämnade blodprov idag igen.
Fick nyss reda på att det kanske inte visas något för att man måste fasta innan man lämnar blodprover. Fick höra detta av 3 personer.
Jag har inte ens vetat om detta och har alltid vaknat, ätit en rejäl frukost, druckit en massa och sen gått och lämnat prover.

Stämmer detta, att man måste fasta innan?

18 svar

Medeia +1
Jag har gjort många blodprov och det är aldrig någon sköterska eller läkare som sagt att jag behövt fasta innan.
Mliillo +1
Läkaren hade nog såfall sagt om de behöcer vara fastande.
aloee +1
Nej, det beror på vad det är de ska kolla. Men de säger till innan isåfall om du måste fasta.
111038 +1
Utan något negativt resultat på dina blodprover så kan du inte må så bra.
Foreever +1
MOG, eller så menar hon negativt i benämningen "dåligt" ;)
Foreever +1
Förövrigt vet jag att det finns prover man måste fasta på, men de gäller inte alla så är svårt o veta utan att veta vilka du tagit :)
Karith +1
Finns vissa prover du måste fasta på.
Jag kan just nu komma på två prover jag har lämnat, det ena var blodprov för skäldkörtelvärdena, de behövde jag inte fasta för. Men näs jag skulle lämna prover för att kontrollera hemakromotos (för högt järnvärde) så skulle jag fasta.
aloee +1
Allt som behövs göras innan ett blodprov borde informeras av läkaren. På mina remisser står det alltid t.ex. hur länge jag ska ha varit vaken innan provet tas. Om inget sägs är det antagligen inget speciellt man måste göra innan.

"När vissa blodprover tas ska man vara fastande, det gäller bland annat när olika salter, vitaminer och blodfetter ska kontrolleras. Man får i så fall information om det före provtagningen."
1177.se/Vastra-Gotaland/Fakta-och-rad/…
Foreever +1
What, kan man ha för HÖGT järnvärde?!?!?!? :O Wawww måste googla
Karith +1
Japp. Kallas för jämtlandssjukan och bronsdiabetes, men medicinska termen är hemokromatos.
Det är genetiskt och gör helt enkelt så att kroppen tar upp och lagrar mer järn än vanligt.

Behandlingen är oftast att man tappas på blod då och då, och så länge man inte är sjuk på annat sätt så kan det blodet doneras.
111038 +1
Whaat?! Det måste vara det som åderlåtning kommer ifrån.
tckla +1
Det beror på vilka prover du ska ta. För de flesta prover har inte mat eller dryck någon betydelse, om det skulle vara så att du ska ta ett prov som kräver att du är på fastande mage så får du ju självklart reda på det innan :P
104158 +1
De flesta gånger jag tagit blodprov har jag inte behövt fasta och några enstaka gånger har jag behövt fasta. Hade du behövt fasta hade läkaren sagt det i förväg. Hade ju varit lite konstigt om läkaren antog att man ska veta sånt själv.
Karith +1
Njae, åderlåtning kom från att man trodde att sjukdomar kunde försvinna av att man tog ut det sjuka blodet och användes som behandlingssätt för nästan allt.
gloow +1
Borde inte din läkare/läkarna testa andra grejer o inte bara blodprov? wtf.. de verkar ju som att du har ngt problem med tarmarna? kanske ibd, ulcerös kolit eller crohns eller liknande kan ligga bakom :o
bubblegummy +1
Det beror på vad det är för test. Om de ska kolla blodsockenivån så måste man.
Funk +1
Gloow.

jag har IBS och magkatarr.
Kvittar vad jag äter så blir jag uppblåst, får stora kramper i magen, ibland kan jag knappt stå.
sen för jag sån jäkla sprutidarree att jag måste hålla mig hemma och sitter inne 40 min varje gång på toan, är yr, svimfärdig, svettig och varm.
har detta hela tiden, sjukt jäkla jobbigt :/
gloow +1
Det va df ja undrade om de kanske var ngt annat än bara ibs som alla läkare verkar tycka numera fastän de kan va ngt annat.. vet inte om du gjort flera tester eller koloskopi o liknande men isf kan de va bra o göra det. äter du ngn medicin?