Nästan alla Utbildnings pogram är för hög intagningspoäng.

lankiz_91 +1
(jag har språkstörd! ursäkta att jag skriver lite grammatisk fel osv.)
---------------------------------------

Jag förstår ingenting. Jag hör varje dag från nyheter att folk söker; Vårdare, lärare, sjuksköterskor osv.
Hur kan "vi" ens komma in på en utbildning? Jag ser varje pogrom i uni/högskolan är intagningspoäng från 16.00 uppåt. Är det någon som håller med mig som tycker att skolor borde lugna ner med hög intagningspoäng?

Seriöst ska man tvinga ungdomar att gå komvux/ prövning för att få högt betyg? Dessutom om man hamnar plats BII så ÄR intagningspoängen ännu värre.

Sen så är jag riktig nyfiken bakom Antagning.se Jag litar inte alls på dom. Är det data som väljer ut studenten eller personalen eller skolan?

Seriöst. Tycker att vi borde bojkotta. Va fan vill Sverige egentligen?? Om dom ha fler sjuksköterskor, lärare, städare, osv så borde dom sänka ner intagningspoäng!

Min åsikt! :)

Vad är din åsikt?

(Inga negativa/ trolling kommentar ex. "studera om", "satsa annats jobb", "get a life", "skyll dig själv" osv. ) tack.

84 svar

Tottin +1
Antagningspoängen har inte skolorna något att göra med. finns det 20 platser och 30 söker är det dom 20 med högst betyg som får börja. 16,0 är inte ens så högt, det är många vg och några
MVG.

Antagning.se fixar detta åt skolorna. Skolorna har inget att göra med vilka som kommer in som sagt, de har inget att säga i den frågan.
Mliillo +1
Hmm tycker inte att 16 poäng är så högt faktiskt. Har man studerat så borde det inte vara några problem att söka till det man vill och oftast söker man väl till det som man har ett "läshuvud" till. Sen är det bra med höga intagningspoäng, det är ju meningen att man SKA ha studerat och vet sen vad man ger sig in på.
Mliillo +1
Det är väl Skolverket som gör detta eller?
Tottin +1
Har man bara g i allt klarar man kanske inte ens av högre studier, man har inte alla kunskaper man behöver och inte rätt studieteknik.
clic +1
Till @Tottin
Fast det där behöver inte alls stämma, jag hade nästan bara G i gymnasiet i allt, men nu pluggar jag på uni och får VG som slutbetyg i många kurser :)
Tottin +1
Till @clic

Jo men kommer du till universitetet och ska läsa tex civilingenjör som är typ hälften matte de 2-3 första åren och fick kämpa för att få g i matten innan så kommer det inte att gå bra.

Eller om du har svårt för att koncentrera dig när du ska läsa och börjar plugga en utbilding där du har typ 3 tjocka böcker till varje kurs kommer du får det väldigt tufft.

Så klart finns undantag, du tex. Men det finns en anledning till att man tex på mitt program vill få upp antagningspoängen, det är helt enkelt för att många som har svårt för matte ändå söker sig till civilingenjör och hoppar av sen. De platserna kunde någon annan men högre betyg fått istället.
Mliillo +1
Precis, hade vem som helst kommit in utan krav hade nog hälften hoppat av och det tar bara upp tid och plats för någon annan.
58736 +1
Som sagt så är ju kraven på att klara av utbildningen höga just för att det är en svår utbildning. Skulle man söka och komma in med skitpoäng från gymnasiet så lär man inte klara av programmet. Dår tar man bara upp plats för dem som verkligen vill och kan!

Att plugga upp sina betyd på KOMVUX är verkligen inte ovanligt om man inte klarade av gymnasiet.

Det är ganska självklart att universitetet måste ha någon form av gränsdragande när det är så otroligt många som söker
cestmoi +1
Höga intagningspoäng blir det ju för att många söker och trust me, till vissa program behöver man "läshuvud" och bra studievana för att klara av studierna. Det behöver inte vara så för alla program med hög intagningspoäng, men tror det stämmer för majoriteten. Jag pluggar t.ex. till läkare och gick ut gymnasiet med i princip toppbetyg, men vet du? Studiepressen i gymnasiet var INGENTING mot hur mycket och tufft det är nu. Man klarar sig igenom det, men för att göra det krävs självdisciplin och studieteknik, vilket jag förmodligen inte hade haft om jag inte satsat på skolan tidigare...

Såklart finns det situationer där man kanske inte kunnat få de betygen man är värd och därför inte kommer in, men det är ju just därför det finns högskoleprovet. Har du skrivit det?
whatevah +1
Jag håller faktiskt med dig, tycker det är för högt. Såklart jag förstår varför de finns där men ändå jag har helt okej betyg mest d och c, kom inte in någonstans idag .. bara reserv
leo_88 +1
Jag kan väl hålla med TS till viss del. Det är konstigt att inte det utbildas fler inom området där det idag kommer fattas personer eller där det redan är låg arbetslöshet inom.

Jag kan väl själv säga att jag först när jag började universitet kände att det började bli "svårt". Innan så hade jag genomsnitt mellan G och VG, idag har jag en examen inom tillämpad kärnfysik sedan några år tillbaka. Men, men... du kan alltid läsa universitetskurser som inte är direkt knutna till ett program eller söka in till det universitetet du vill gå på och sedan byta program när väl skolan börjat.

Universitetet vill ha betalt för sina elever och om du säger att det är fel kurs så kan du lämna. När jag började plugga som elektroingenjör så var det en person som jag läste sommarmatte med som helt enkelt sa att det var inget för honom och så bytte han under dagen till civilingenjörs programmet. Fast folk glömmer väl bort att en ingenjörs utbildning kan efter 10 års aktiv tjänst genererar en hög inkomst och det finns en låg arbetslöshet, men du måste ta sämre jobb de första åren för att göra dig själv attraktiv på arbetsmarknaden.
Miikaelaa +1
Jag tycker det är dumt att det är så högt att komma in, för att siffror på betygspapper ska inte avgöra ens intelligens eller ens studieteknik.

Man kanske hade problem när man gick i gymnasiet, som gjorde att man inte kunde satsa allt i skolan just då. En sån person kan klara av studier bättre än en som hade tid till att plugga till prov och fick högre betyg. Tycker det är skit dumt att döma en efter betyg.

Tycker komvux är slöseri med tid. Ska man behöva läsa upp Max 2 kurser på 9 veckor? Den rekommenderade tiden är en kurs på 9 veckor för 1 betyg. Dvs kommer ta lång tid, vad jag tycker, i onödan.

Lösning då? Jag tycker man ska göra tester och intervjuer för att se om man faktiskt passar in att plugga det man sökt. För det är ju faktiskt så att vissa som har haft höga betyg, kommit in, gått klart utbildningen, sedan inte passat in för det jobbet, tex att man är alldeles för blyg.
Minns att min psykologi lärare tog upp det, hans gamla elev hade läst psykologi eller om det var läkare. Men hon fick aldrig jobb i intervjuerna pga att hon inte ansågs vara tillräckligt inpassad och tillslut hon utbilda sig till annat.
lankiz_91 +1
Hej nu är jag till här och vill passa på å tacka er för grymma kommentar. Väldigt intressant.

Ok jag ska berätta Varför jag tog upp denna tråd.
Jag ansökte ett pogram och idag fick jag reda på att jag har hamnat plats 9 på reserv. Jag har egentligen bra betyg VG, MVG resten 7sty G. Jag kollade intagningspoäng från 2010 till 2014. Då såg jag att det pogrammet jag ansökte var lågt. Hur kommer det sig att det blev för högt idag? Jag antar pga. Politik. Att dom ställer föe högt krav.

Sen under min skolgång och komvux jag hade deciplin osv. Men blev lurad av lärarna. Jag hade MVG på delprov men fick E i slutet pga att det fanns ingen assistent som kunde hjälpa mig på provet. Så tänk att hur SVÅRT det är att skaffa fram högt betyg. Jag har slutat lita på varje lärare och rektorn till och med kommunen.

16 poäng är VG gränsen och det är för högt. Så tänk dom ungdomar som har kämpat ubder gymnasiet och får betyg från 13-15 .. hur känns för dom? Extra press, utanför osv. Ska man tvinga dessa elever att gå till komvux och slösa tiden och pengar? En prövning kostar 500kr. Är det ok?

Det känndes som Business inte kunskap.

Att bli en städerska måste man ha erfarenhet OCH bra betyg på gymnasiet. Asså va fan. Hur skaffar man det? Ex. cnc operatör har också hög krav.

Sen så vet ni att Sveriges industriel går åt helvette. Så vad ska ungdomarna göra? Alla måste ju få utbildning eller hur? Vem fan bryr sig att någon har sökt fel eller det blir för många elever i skolan.

Därför önskar jag att skolverket eller andra borde lugna ner med poängen. Sen så fattar jag inte varför man har jävla Nationelltprov. Seröst jag slösade onödan på delprovet. Efter matte kursen så minns man ingenting vad man har pluggat. Då börjar man bli förbannad eller hur?

Det känns som ett spel. Man pluggar inte för kunskap man pluggar för att få poängen.

Om någon är instresserad att starta en FB group så är jag med. För jag vill att politiker ska se, jag vill se vad folk säger och media osv.

Asså vi måste ta tag i det nu. Vi kan inte alls lita på politik eller skolverket.

Jag förstår inte varför jag hör hela tiden från radion eller nyheter "brist förskole lärare " omen va fan SÄNK betyg för helvette så kommer jag och ansöker och hjälper till samhället, förstår ni?
Hur svårt är det?

Om det kostar FINE jag betalar gärna bara om jag kommer IN. Skiter i csn jag blir ändå fattig.

Tänk att det finns så många duktiga människor som har låg betyg (fullständig betyg) som inte kommer in och ville bli lärare! Eller ingenjör eller städare what ever..

Tycker att det ska vara rättvis. Det ska finnas en fin balans. Inte bara interligenta som får söka si och så...
Fin balans, respekt, alla är lika värda osv.
-----------
Pengar pengar pengar kära ungdomar! Alla vill se dig komma in till komvux eller prövning för att TJÄNA PENGAR.
-------------
Hajjar någon?
Aja, Hoppas att jag kommer in..
Aceton +1
Alltså, va?
Nog för att vi inte har det bästa skolsystemet i världen, men just eftergymnasiala studier tycker jag är jäkligt bra i Sverige! Systemet är ju super bra uppbyggt! De som har högst poäng kommer in, helt enkelt. Hur tänker du att man ska välja folk annars? Man kan ju omöjligt gå närmare in på varje sökande då det kan vara upp mot flera tusen.

Det finns möjlighet att läsa upp sina betyg, det finns möjlighet att göra högskoleprovet och det finns utbildningar som man kan betala för. Det finns alltså flera möjligheter för de som haft det svårare i gymnasiet. Sen kan man faktiskt få många bra jobb utan utbildning också.

Och är du reserv 9 på första urvalet är chansen väldigt stor att du kommer in.
Vi har ju för tusen GRATIS utbildning, vi FÅR pengar för att utbilda oss. Så att "slösa tid och pengar på konvux"... eh?
lankiz_91 +1
Till @Aceton
Jo du har poäng där.

Jag vet vi lever lyxig land här i sverige men seriöst om media klagar igen om bristen tycker jag att skolan bör sjunka ner lite poängen.

Reserv plats 9 är inte alls en stor chans. Jag känner en kollega som har stått reservplats 3 men kom inte in.
Pawni +1
Till @Mliillo
16 är ganska högt faktiskt. Det är minst C i alla ämnen. Tänk dig att läsa matematik 4, 5, fysik 2 osv. Det ÄR svårt att få C i det, så att få 16 efter att ha gått exempelvis teknik är ju bajssvårt
benandjerry +1
Bojkotta vad? Tycker du att fler kommer in så är lösningen fler högskoleplatser. Det är ingen som sitter och drar en gräns "i år ska lägsta antagningspoäng för läkare vara 22,4". Så fungerar det inte.

Som någon annan skrev så finns det ett maximalt antal platser som man får konkurrera om. Och självklart prioriteras de med högst betyg eller bäst HP, vad det nu kan vara. Det finns inget annat att gå på.
benandjerry +1
Inte om du har meritpoängen som de flesta ser till att skaffa sig. Till @Pawni
Mliillo +1
Jag vet inte vad C står för idag, men om det ä G+VG så borde det inte vara så svårt. Men klart att studera ÄR och SKA vara svårt, hade varit konstigt om det vore enkelt och få ett bra betyg. Och ne jag tycker inte att 16 är så högt, inte lågt heller för den delen, men klart det måste finnas lite krav för att kunna komma in.
Aceton +1
Till @lankiz_91
I så fall var det en väldigt liten intagningsgrupp din vän sökte till. Det är ju alltid en viss procentdel, skulle gissa på kanske 10-30 %, som tackar nej till utbildningen. Är man inom reserverna som täcker en viss procent av intagningsgruppen vid första urvalet bör man komma in.

Jag går sjuksköterskeprogrammet och en av mina vänner var reserv 54, programmet tog in 150 studenter. Skulle gissa på att de större programmen och de väldigt specificerade är de som flest tackar nej till.