Nervös inför nya situationer

LindaTheS +1
Det är så att jag blir så nervös varje gång jag ska göra nånting jag inte direkt gör varje dag, tex om jag ska åka och träffa någon som jag aldrig träffat förut, eller varje gång jag ska till ett nytt ställe där jag aldrig har varit.
Det första exemplet jag gav behöver inte alls gälla en dejt eller nån jag är intresserad av, det kan lika gärna vara en ny tjejkompis som jag bara känner via nätet, eller det kan vara i jobbsammanhang!
Om jag ska åka tåg till nån stad jag aldrig varit i och göra nånting där, kan jag bli så nervös att jag mår illa hela resan!

Jag blir orolig över att inte hitta dit jag ska, att råka illa ut på nåt sätt, missa tåget/anslutningståget, eller att allt går åt helvete..
Gällande att träffa nya personer vet jag inte exakt varför jag oroar mig så mycket, vad skulle kunna hända som skulle vara så farligt liksom!? Jag tror väl att det kan handla om att man inte har kontroll när man utsätter sig för nya situationer, tror ni inte?

Jag brukar fullfölja det jag ska göra, men det är så jobbigt att bli såhär nervös, spänna sig, må illa etc!
Någon som känner igen sig? Kan man inte göra något så man blir mindre nervös? Finns nån medicin som jag kan ta bara just vid såna här tillfällen, så att jag blir lugnare just då?

7 svar

kiko +1
Är exakt likadan men jag gör saker ändå. Det är en ständig kamp varenda dag och människor säger att övning hjälper men det gör det inte. Detta har jag känt sen jag var liten och det har inte blivit bättre. Men jag ser till o gör saker ändå, försöker tänka positivt och hålla huvudet högt. Lurar man sin hjärna till o vara självsäker så blir man det automatiskt. Allt handlar egentligen om osäkerhet så försök jobba med det.
Skulle jag hamna i riktigt jobbiga situationer så tillåter jag mig själv att bara vara hemma då. Varför tvingq sig själv o utsätta sig för stress och ångest i onödan?
58736 +1
Jag tror att så länge man kan klara sig utan medicinering, att försöka kämpa och överkomma sina rädslor på egen hand, så ska man försöka. Medicin är jättebra komplement i många fall, men det är inget man ska ta för att det är enklare än att jobba med sin egen osäkerhet - i så fall trycker man bara undan den/dövar den, men den finns ju alltid där.

Kanske ska du gå och prata med någon om hur du mår när det blir sådär - så kanske du kan få hjälp till hur du ska bearbeta det. Det finns olika sätt att hantera stress och social ångest/oro :)
Tycker det är jättebra att du fullföljer ändå! Men glöm inte att känna efter vad som gör dig orolig :)
Merida +1
Tror det är fullt normalt att känna så.
mamacitaa +1
Kände så där för ett par år sedan. Bara när jag tog bussen ner till stan slog min puls supersnabbt, svettades mm för att jag var nervös över vem jag skulle se osv. Undvek att träffa vänner och gå ut. Höll mig borta från stan så mycket som det gick. Tror jag hade en släng av social fobi men det finns inte ett spår av den idag. Byggde upp mitt självförtroende och började ta saker som dom kom, alltså inte försöka förutspå vad som skulle hända i olika situationer. Sedan började skita fullständigt i vad folk skulle tycka och tänka om mig. DEt har hjälp väldigt mycket.
FoxyCleo +1
Just att missa tåget man ska byta med kan få mig att känna mig stressad, men det är bara bra så man inte glömmer bort det. Tänk att det brukar ordna sig till sist.
Lyllipop +1
Till @LindaTheS
Det kan vara farligt att träffa folk man bara pratat med över nätet, mycket hemsk kan hända. Se bara till att träffas på en offentlig plats de första gångerna.

Det är normalt att vara nervös/orolig över nya saker. Det är mänskligt. Ett tips är att försöka fokusera på något annat som ett mobilspel eller en bok.
FoxyCleo +1
Tänk som så att du måste gå utanför din "comfort zone" annars utvecklas man inte som person och så blir det tråkigt. Gör saker som du känner dig nervös för, efteråt känns det kanske inte lika farligt :-)